Speluitleg
24/11/2019 3.758 weergaven

Hoe werkt wedden op de eerste (of laatste) doelpuntenmaker?

Tijdens een voetbalmatch zijn alle ogen gericht op de speler met de bal. Zodra de bal met een goede pass richting de centrum- of vleugelspitsen komt, zit iedereen meteen vol spanning te kijken. Wordt die goede aanval omgezet in een goal of kan de keeper de bal nog net op tijd te pakken krijgen? Doelpuntenmakers zijn extreem belangrijk in het voetbal. Ze bepalen de wedstrijd; zonder een doelpunt zit winst er sowieso niet in. Elke goal in de wedstrijd is van grote waarde. Al zijn het openingsdoelpunt en de laatste goal vaak beslissend. Bij de bookmakers staan deze twee momenten in de wedstrijd dan ook vol in de aandacht. Je kunt namelijk geld inzetten op de eerste doelpuntenmaker óf op de laatste. Bij deze weddenschap moet je één naam noemen, dus er is geen ruimte voor fouten. Juist dat maakt het wedden op de doelpuntenmakers zo spannend!

Wie opent de wedstrijd en wie beslist de wedstrijd?

Doelpuntenmakers hebben een aparte status bij de bookmakers. Dat merk je wel als je de vele weddenschappen ziet die zich richten op dat ene belangrijke moment waarop de bal de keeper passeert en het doel raakt. Wedden op de eerste of laatste doelpuntenmaker behoort absoluut bij de populairste opties. Het eerste doelpunt zet de wedstrijd direct op scherp. Voor het team dat scoort, is dit alvast een opsteker. De spelers kunnen er nu alles aan doen om die voorsprong uit te breiden óf ze richten zich juist op de verdediging om zo de wedstrijd te controleren. Het elftal dat het doelpunt tegen krijgt, moet sowieso aan de bak. Als de teams aan elkaar gewaagd zijn, kun je wel verwachten dat de voetballers er alles aan doen om het tij te keren en de dominante rol in de wedstrijd over te nemen. Het laatste doelpunt is vaak allesbeslissend, ongeacht of er na 90 minuten voetbal 2-0, 1-1 of 1-3 op het scorebord staat. Want dat laatste doelpunt verstevigt de voorsprong of brengt een elftal nog net langszij. Het moment waarop het doelpunt valt, is voor jou overigens niet van belang. Er kan een snelle openingsgoal komen, maar het kan ook tot diep in de tweede helft duren voordat er überhaupt gescoord wordt. Als dat gebeurt, is het erg reëel dat het bij dat ene doelpunt blijft. De eerste en laatste doelpuntenmaker smelten dan samen. Stel dat Lionel Messi in de 75e minuut de 1-0 scoort. Hij is dan de persoon die op je wedbriefje moet staan als eerste goalscorer. Blijft het bij die 1-0? In dat geval is Messi dankzij dat ene schot meteen de laatste doelpuntenmaker van de wedstrijd. Had je een andere speler doorgegeven aan de bookmaker, dan verlies je de weddenschap.

Twee doelen, dus twee teams die kunnen scoren

Voor deze weddenschap moet je twee teams in de gaten houden. Het maakt namelijk niet uit of de thuisclub als eerste tot scoren komt of dat de bezoekende ploeg de wedstrijd openbreekt met een doelpunt. Ook het laatste doelpunt kan aan beide kanten vallen. En dat betekent dat je rekening moet houden met verschillende scenario’s. Misschien staat Bayern München inmiddels al met 4-0 voor in de wedstrijd en laten de spelers (heel begrijpelijk) de aandacht een beetje verslappen. Dit biedt kansen voor de tegenstander. Winnen gaat niet meer gebeuren, maar een doelpunt kunnen ze er zeker uitslepen. Die 4-0 wordt 4-1 in de 85e minuut. Door die laatste goal had de spits van Fortuna Düsseldorf op je wedformulier moeten staan in plaats van de sterspeler van Bayern. Denk dus goed na over het eventuele verloop van de wedstrijd voordat je de weddenschap plaatst. Het maakt overigens ook niet uit of het om een regulier doelpunt gaat of dat er gescoord wordt vanuit een penalty. Een elftal dat steeds agressiever begint te spelen zodra het op achterstand staat, kan er zomaar voor zorgen dat de bal op de stip gaat. Hierdoor is de laatste doelpuntenmaker misschien wel degene die altijd de penalty’s neemt.  Als je deze weddenschap aangaat, ben je natuurlijk erg gefocust op de goals. Maar wat als je na het bestuderen van de statistieken tot de conclusie komt dat de wedstrijd wellicht doelpuntloos blijft? Daar hebben de bookmakers iets op bedacht. In plaats van een naam in te vullen kun je namelijk ook kiezen voor een opties als ‘no goalscorer’. Je kunt dus wedden op de eerste doelpuntenmaker zónder dat die goal er volgens jou komt.

Zo maak je een slimme keuze voor de eerste of laatste goalscorer

Bij elke voetbalwedstrijd staan er 22 spelers op het veld. In theorie komen al die 22 spelers in aanmerking voor de rol van eerste of laatste doelpuntenmaker. Als je deze weddenschap aangaat, kun je gewoon beginnen met wegstrepen. De keepers gaan van de lijst, de meeste verdedigers komen ook maar weinig tot scoren en wat te denken van die ene vleugelspits die de laatste weken niet in vorm is? De kans dat hij de bal in het doel krijgt, is dankzij de slechte vorm flink afgenomen. Door simpelweg weg te strepen, blijven er nog maar een paar kanshebbers over. Vanaf dat moment kan het echte werk beginnen. Elk elftal heeft spelers die regelmatig scoren. Het is de kunst uit al die namen de beste keuze te maken. Hiervoor kijk je naar de spelers die vol overgave aan de wedstrijd beginnen en vaak snel scoren. Zorg ook dat je weet wie er cruciale momenten op de juiste plek staan. Een kansrijke pass komt nooit tot een doelpoging als de spits te laat reageert om de bal goed aan te nemen. Maar er is meer informatie die je meeneemt bij deze weddenschap. Weet je bijvoorbeeld wie er meestal naar voren treedt als er een penalty is gegeven? En welke speler is er altijd betrokken bij het nemen van vrije trappen? Bij een vrije trap in het doelgebied neemt de scoringskans toe. Datzelfde geldt voor hoekschoppen. Verdiep je daarnaast eens in de wissels van de trainer. Een spits die vaak na 70 minuten wordt gewisseld omdat hij tegen die tijd gewoon uitgeblust is, heeft minder kans om dat laatste doelpunt van de wedstrijd te scoren. Dat soort informatie kun je natuurlijk goed gebruiken. Het niveauverschil tussen twee clubs helpt je ook een handje bij deze weddenschap. Als Ajax in eigen huis tegen PEC Zwolle speelt, mag je toch verwachten dat de Ajacieden als eerste op voorsprong komen. Je winkansen dalen flink als je de centrumspits van Zwolle opgeeft als de eerste doelpuntenmaker. Eén voordeel: je inzet is met deze weddenschap meteen heel veel geld waard.

Ken de regels en profiteer van hoge quoteringen

Wedden op de eerste of laatste doelpuntenmaker kan behoorlijk lucratief zijn. De quoteringen liggen bijvoorbeeld een stuk hoger dan bij een 1x2 of over/under weddenschap, zelfs als je voor een redelijk voor de hand liggende naam gaat. De uitdaging zit hem er natuurlijk in dat je maar één naam mag noemen én dat het specifiek over het eerste of laatste doelpunt gaat. Zelfs al scoort Messi twee keer, je hebt er niets aan als die eerste goal van de wedstrijd op naam van een ander komt te staan. Voor het winnen van deze weddenschap heb je absoluut een beetje geluk nodig, maar met een goede voorbereiding zorg je er wel voor dat je kansen stijgen. Die voorbereiding bestaat allereerst uit een analyse van de spitsen, penaltynemers en spelers die het vaakst klaarstaan voor een hoekschop of vrije trap. Daarnaast is het belangrijk dat je de regels van de bookmaker kent. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als er een speler scoort die niet in de basis start en pas later in de wedstrijd het veld betreedt? En wat zijn de regels bij een eigen doelpunt? Het kan zijn dat jouw bookmaker de weddenschap dan annuleert. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent zodat je niet voor onverwachte dingen komt te staan. 

Live wedden op doelpuntenmakers

Vind je wedden op de eerste of laatste doelpuntenmaker toch te riskant? Als alternatief kun je kiezen voor de anytime goalscorer. Hierbij zet je in op een speler die volgens jou gaat scoren, alleen maakt het niet uit of hij het eerste, tweede, derde of vierde doelpunt van de wedstrijd maakt. Doordat de regels bij deze weddenschap minder streng zijn, stijgen de winkansen. Logischerwijs levert het wedden op specifiek de eerste of laatste doelpuntenmaker meer op. Kun je geen genoeg krijgen van al die doelpunten? Kijk dan ook eens naar de mogelijkheden bij het live wedden. Bij veel bookmakers kun je gewoon live inzetten op de laatste goalscorer. Het voordeel hiervan is dat je even rustig aan kunt kijken hoe de wedstrijd verloopt. Dit geeft je in ieder geval een goed beeld van welk team die laatste goalscorer gaat leveren. Wedden op de eerstvolgende speler die scoort, is minstens zo interessant. Je merkt het al: je hebt heel wat keuze als je je verdiept in de doelpuntenmakers.

Verbreed je kennis met deze artikelen

Beginners handleiding

Speluitleg
01/01/2013

Wat is Draw No Bet?

Speluitleg
13/05/2019

Wat is live wedden op voetbal?

Speluitleg
22/02/2015

De beste Online Bookmakers