Hoe werkt wedden op topscoorders?

Details
Geplaatst op: 3 dec 2019
In categorie: Speluitleg
Gelezen: 730 keer
Dit artikel delen:

Veel voetbalweddenschappen richten zich op losse wedstrijden. Het is natuurlijk ook interessant om een weddenschap te plaatsen als de klassieker tussen Ajax en Feyenoord op het programma zijn. Maar vergeet niet om verder te kijken dan die losse wedstrijden, want uiteindelijk draait het in het voetbal toch om het landskampioenschap of toernooiwinst. Het winnen van de titel lukt alleen als er flink gescoord wordt. Doelpuntenmakers zijn zelfs zo belangrijk dat bookmaker er allerlei weddenschappen omheen hebben gebouwd. Verdiep je bijvoorbeeld eens in de topscoorder van het toernooi of seizoen. Met deze weddenschap zet je geld in op de beste aanvallers uit de voetbalwereld. En dan is het de vraag wie van die spitsen het vaakst het doel weet te raken. Treed binnen in de wereld van de grootste voetballers van het moment en begin met wedden op de topscoorder!

Wedden op de topscoorder van een groot voetbaltoernooi

Iedere voetballer wil vlammen op een EK of WK. Verdedigers en middenvelders voeren hun taak zo goed mogelijk uit, maar het is lastig om te bepalen wie het beste is. Op deze posities zijn prestaties nu eenmaal niet meetbaar. Dat is voor de aanvallers wel anders. Zij hebben één belangrijke taak: scoren. En wat is er nu makkelijker te tellen dan het aantal doelpunten?

De strijd tussen de topscoorders van een EK of WK is van korte duur. Deze toernooien duren ook maar een maand, dus het aantal doelpunten blijft beperkt. Antoine Griezmann wist tijdens het EK van 2016 zes keer het doel te raken, net als Harry Kane tijdens het WK van twee jaar later. Zes doelpunten klinkt misschien weinig, maar er zijn genoeg Europees of wereldkampioenschappen waarbij de topscoorder minder doelpunten op zijn naam heeft staan. Er zijn natuurlijk ook een paar belangrijke voetbaltoernooien die over een langere periode gespeeld worden en waarin vaak meer gescoord wordt. Zo kun je bij de bookmakers bijvoorbeeld inzetten op de topscoorder van Champions League of de Europa League. Deze toernooien hebben een compleet andere dynamiek dan een EK of WK. Toch zijn ze niet minder interessant voor de topscoorder-weddenschap. De topscoorder van de Champions League komt ook terecht in een lijstje met grote namen. Onder andere Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en zelfs Ruud van Nistelrooij mochten zich meerdere keren de meest scorende speler van de Champions League noemen.

Voorspel jij de juiste topscoorder van het competitieseizoen?

Tijdens een EK of WK hoeven de spelers maar een paar weken goed te presteren. Dat is wel anders wanneer je je richt op een compleet voetbalseizoen. Elk landskampioenschap heeft zijn eigen ranglijst met meest scorende voetballers. Het is een hele eer om aan het eind van het seizoen bovenaan die lijst te staan. Want dat betekent dat de spelers zich even de beste spits van de competitie mag noemen.

Elk jaar zijn er weer nieuwe kanshebbers om topscoorder te worden. De Eredivisie heeft de afgelopen voetbalseizoenen steeds weer nieuwe topscoorders opgeleverd. Memphis Depay, Vincent Janssen, Alireza Jahanbaksh, Luuk de Jong en Dušan Tadić stonden allemaal een keer bovenaan de lijst. Al moesten de laatste twee hun titel als topscoorder delen. Ook andere voetbalcompetities leveren vaak interessante namen op. Op de topscoorderslijst van de Bundesliga prijkte meerdere keren de naam van Robert Lewandowski, Mauro Icardi was de afgelopen jaren een van de sterren van Serie A en Mohamed Salah en Harry Kane wisten beiden flink te scoren in de Premier League. Met het wedden op de topscoorder ben je dus echt bezig met de beste spitsen die er op dat moment op de voetbalvelden rondlopen. Toch hoef je niet per se op de grootste namen uit de voetbalwereld te wedden. Misschien weet je veel meer over de scoringskansen van spelers uit de Deense Superliga of de Australische A-League. Elk land heeft zijn eigen topscoorder, maar niet van alle competities staat deze weddenschap online. Kijk dus rustig rond welke opties jouw bookmaker allemaal aanbiedt als je wilt wedden op de topscoorder.

Het is een kwestie van optellen en de balans opmaken

Voetbal is in de eerste plaats een teamsport. Maar uiteindelijk wil elke speler uitblinken en laten zien wat hij allemaal kan. Voor ’s werelds beste spitsen betekent dat dat ze zoveel mogelijke kansen moeten benutten. Natuurlijk moeten ze altijd op de juiste positie staan om die goede passes in ontvangst te nemen. Toch is dat niet genoeg om zich onder de beste aanvallers te scharen. Want om topscoorder te worden, moet een spits zoveel mogelijk kansen verzilveren. Het is zijn taak om de aanval af te maken met een doelpunt. Het maakt niet eens uit hoe die doelpunten tot stand komen, áls ze er maar komen. De ene keer haalt de speler misschien een makkelijke goal binnen met een penalty, en de andere keer komt hij met een knappe kopbal of omhaal. Voor het doelsaldo tellen ze even zwaar.

Om de topscoorder te bepalen, kijkt de voetbalwereld simpelweg naar het aantal doelpunten van het toernooi of een compleet seizoen. Het is een kwestie van optellen en tot slot de balans opmaken. Het kan natuurlijk gebeuren dat er meer spelers zijn met hetzelfde aantal doelpunten. Vooral bij een EK of WK, waarbij het om relatief weinig goals gaat, zijn er regelmatig twee of meer spitsen die de titel van topscoorder moeten delen. Tijdens de nationale competities ontstaan er vaak wel de nodige verschillen. Logisch ook, want in een voetbalseizoen komt de topscoorder gemakkelijk rond de dertig doelpunten uit. Er is dus veel meer ruimte om die verschillen te laten ontstaan. Door de kleinere verschillen tijdens een EK of WK is er bij dit soort toernooien een veel grotere poule met potentiële topscorers. Hierdoor blijft de weddenschap tot het einde spannend. Bij de reguliere competities begint er sneller onderscheid tussen de potentiële topscoorders te ontstaan. Je kunt dus wachten met inzetten tot het seizoen een flink stuk op gang is zodat je bepaalde namen weg kunt strepen. Maar of je nu gaat voor een vroege of late weddenschap, beide hebben zo hun voor- en nadelen.

Vroeg of laat inzetten op de topscoorder: de voor- en nadelen

De topscoorder-weddenschap staat al vroeg in het toernooi of seizoen online. Sterker nog, zelfs als het nog een paar maanden duurt voordat het EK of WK begint, kun je al inzetten op de speler die volgens jou de meeste doelpunten maakt. Wed je liever op de topscoorder van de Eredivisie, Bundesliga of een andere competitie, dan ben je vanaf de eerste speelronde meteen gefocust op de kanshebbers. Het kan zomaar gebeuren dat jouw favoriet in de eerste twee wedstrijden tot scoren komt. Hij is goed in vorm en lijkt erop gebrand om er een mooi seizoen van te maken. Op dat moment kun je een gokje wagen en alvast inzetten op de topscoorder van het seizoen. De bookmakers belonen het risico van een vroege weddenschap met hoge quoteringen. Dat geldt zeker voor wedbriefjes waarop niet de namen van bijvoorbeeld Messi of Ronaldo staan. Als je kiest voor een minder voor de hand liggende topscoorder, lopen de quoteringen flink op. Het nadeel van zo’n vroege weddenschap is natuurlijk wel dat er nog veel kan gebeuren. Misschien raakt jouw topscoorder halverwege het seizoen wel geblesseerd of is die goede vorm gewoon over. Je neemt dus heel wat risico.

Een late weddenschap is wat dat betreft makkelijker te winnen. Gedurende het seizoen of toernooi wordt steeds duidelijker wie de kanshebbers zijn. Ook niet onbelangrijk: bij toernooien weet je ook welke landen of clubs het ver schoppen. De topscoorder hoeft niet perse deel uit te maken van het winnende elftal, maar het helpt absoluut als het team ver komt. Met een plekje in de halve finale van het EK heeft de aanvaller toch meer kans om het doelsaldo uit te breiden dan wanneer het team in de kwartfinale strandt. Houd daar dus rekening mee als je gaat wedden op de topscoorder. Wacht je met inzetten tot er nog maar een kleine selectie over is van spelers, dan gaan de quoteringen wel omlaag. Dat is meteen het grootste nadeel van zo’n late weddenschap.

Maak je keuze uit dat (lange) lijstje met kanshebbers

Wedden op de topscoorder vraagt om een goede voorbereiding. Het is erg verstandig om een lijstje te maken met alle mogelijke kanshebbers voordat je een definitieve keuze maakt. Daarna is het een kwestie van wegstrepen.

Stel je richt je op een toernooi als het EK of WK voetbal. Hierbij is het belangrijk dat je goed let op de vorm van het moment, zowel van de aanvaller zelf als van het elftal waar hij voor speler. Zelfs topspitsen als Ronaldo of Messi hebben periodes waarin het allemaal niet zo lekker gaat. Als de vorm weg is in aanloop naar zo’n groot toernooi, kunnen ze die titel als topscoorder waarschijnlijk vergeten. Wed je op de meest scorende speler van een competitie, kijk dan vooral naar het aantal doelpunten van de voorgaande seizoenen. Dit is al een belangrijke aanwijzing voor de scoringskansen. Maar ook de doelpunten die dit seizoen al gemaakt zijn, tellen natuurlijk mee. Als een speler rond de kerst al vijf doelpunten achterloopt op de belangrijkste concurrenten, is de kans wel erg klein dat hij in mei wordt uitgeroepen tot topscoorder van de Eredivisie of Premier League. Een transfer naar een andere club of de aanstelling van een nieuwe coach kan overigens ook invloed hebben op de prestaties. Houd daar dus rekening mee voordat je het wedbriefje met daarop jouw topscoorder inlevert.

Eerlijke informatie
Altijd up-to-date
De beste bonussen
Win strategieën