Wat is een Accumulator / Acca weddenschap?

Details
Geplaatst op: 15 mei 2019
In categorie: Speluitleg
Gelezen: 10860 keer
Dit artikel delen:

Acca is een typische gokterm die je tijdens het gokken op voetbal veel tegenkomt. Maar wat is het eigenlijk? Een Acca staat voor Accumulator en is een term die is overgewaaid uit het buitenland. Het is een ‘multiple bet’ type weddenschap, waarbij je twee of meerdere wedstrijden moet voorspellen. De quoteringen van beide wedstrijden worden met elkaar vermenigvuldigd en verpakt als één weddenschap. Hierdoor vallen er mooie bedragen te winnen, zelfs als je alleen maar weddenschappen met lage quoteringen aan je wedbriefje toevoegt.

Acca’s populair onder gokkers

Accas zijn erg populair onder gokkers die snel veel geld willen winnen met slechts een enkele inzet. Je kunt namelijk met een relatief lage inzet een hoog potentieel winbedrag winnen. Bedenk je wel: het risico van het aangaan van een Acca weddenschap is ook groter t.o.v. een enkele weddenschap (single bet). Wanneer je namelijk één van de door jou gekozen wedstrijden uit de Acca weddenschap verkeerd hebt voorspeld, is de gehele weddenschap verloren. Dit ongeacht de uitslagen van de overige wedstrijden!

Voorbeeld van een Acca weddenschap

Een Acca weddenschap is een typisch voorbeeld van ‘meer risico, dus hogere quoteringen’. Want als je bereid bent om dat hogere risico te nemen, kan er behoorlijk wat geld jouw kant opkomen. Aan de hand van een voorbeeld kun je meteen zien wat een Acca weddenschap voor de quoteringen doet.

Stel je gaat voor drie voetbalwedstrijden uit de Eredivisie en je kiest daarbij voor drie topclubs: Ajax, Feyenoord en PSV. In deze speelronde hebben ze allemaal relatief makkelijke tegenstanders, waardoor de quoteringen laag zijn. Bij winst voor Ajax staan de quoteringen op 1.45, bij Feyenoord op 1.51 en bij PSV op 1.34. Aangezien deze clubs allen favoriet zijn en op zichzelf een lage quotering hebben, levert een enkele overwinning niet veel op. Voor een single bet laat je wedstrijden met dit soort quoteringen dus al snel links liggen. Maar dat verandert als je al deze voorspellingen bundelt in één weddenschap. Gebundeld in een Acca weddenschap is de quotering namelijk opeens een stuk hoger. Met een klein beetje rekenwerk komen we uit op een totaal van (1.45 x 1.51 x 1.34) 2.93. Je kunt je inzet dus bijna verdrievoudigen. Tenminste, als elke door jou gekozen club uit de Acca weddenschap weet te winnen. Laat één team het afweten en eindigt die wedstrijd in een inspiratieloos 0-0, dan gaat de Acca bet verloren en ben je helaas de inzet kwijt.

Bepaal zelf het risico én de hoogte van de quoteringen

Een Acca weddenschap maakt het opeens aantrekkelijk om te wedden op voetbalmatches met een duidelijke favoriet. Waar je een single bet met quoteringen van 1.45 waarschijnlijk aan je voorbij laat gaan, bieden dit soort weddenschappen opeens de perfecte mogelijkheid voor een Acca. De kans is namelijk redelijk groot dat Ajax, PSV en Feyenoord de wedstrijden van hierboven weten te winnen. En dan profiteer je toch maar mooi van verhoogde quoteringen.

Je hoeft natuurlijk niet per se te wedden op drie wedstrijden met allemaal een grote favoriet. Het fijne van een Acca weddenschap is namelijk dat je zelf bepaalt hoeveel risico je wilt nemen (en hoe hoog de quoteringen dus gaan zijn). Het begint al met het aantal wedstrijden dat je aan je wedbriefje toevoegt. Worden het er drie, vier, vijf of misschien nog meer? Hoe meer weddenschappen je toevoegt, hoe harder het winstbedrag oploopt. Een extra wedstrijd met quoteringen van 1.50 zorgt in het voorbeeld hierboven al voor een totaal van 4.40. Niet verkeerd dus!

Weddenschappen met lage quoteringen zijn erg geschikt voor een Acca bet. Maar ook hier bepaal je zelf welke risico’s je neemt. Zo kun je er eventueel voor kiezen om een weddenschap met wat meer risico (en hogere quoteringen) aan de Acca toe te voegen. Je hebt dus zelf alle touwtjes in handen wanneer je een Acca weddenschap creëert.

Volop variatie met je Acca weddenschap

Bij een Acca weddenschap kijk je niet alleen naar de quoteringen. Je wilt daarnaast ook een beetje variatie in de weddenschappen. En dat kan. Je hoeft je namelijk niet te beperken tot de 1×2 weddenschappen. Een Acca kan bestaan uit de meest uiteenlopende weddenschappen. Combineer een 1×2 bet eens met een correcte score weddenschap of het totale aantal doelpunten in de wedstrijd. Ook Both Teams to Score en over/under zijn mooie weddenschappen om aan je Acca toe te voegen. Je kunt jezelf nog eens extra uitdagen met een handicap-weddenschap. Bij een single bet levert zo’n handicap al verhoogde quoteringen op, laat staan wat het doet met je Acca.

Er zijn veel mogelijkheden, maar niet álles mag met een Acca weddenschap. Zo mag je bijvoorbeeld geen accumulator plaatsen op twee weddenschappen in één en dezelfde wedstrijd. Wed je bij de wedstrijd Ajax – Heerenveen al op over/under 2.5 doelpunten? Dan mag je bij dit duel niet ook nog voor een Both Teams to Score of 1×2 weddenschap gaan. Eén weddenschap per wedstrijd, dat is de regel bij een Acca. Houd je niet alleen van voetbal en wed je daarnaast graag op andere sporten? In dat geval loop je weer tegen de regels van de Acca weddenschap aan. Het is namelijk niet toegestaan om weddenschappen van verschillende sporten te combineren. Wie ook graag op tennis, darts of basketbal gokt, moet hiervoor een aparte Acca weddenschap aanmaken.

Tips voor de perfecte weddenschap

Je hoopt bij elke weddenschap op zoveel mogelijk winst. Vooral bij een Acca weddenschap zul je dus best wat risico nemen. Maar er zijn manieren om het risico te beperken en tóch te profiteren van hoge quoteringen. Een handige strategie is bijvoorbeeld om een Draw No Bet weddenschap aan de lijst toe te voegen. Je gelooft in een overwinning voor de thuisploeg, maar je twijfelt of de tegenstander niet tóch langszij gaat komen. Het zou zonde zijn als je de heel Acca weddenschap verliest, simpelweg omdat de bezoekende ploeg in de laatste minuten nog een doelpunt maakt. Met een Draw No Bet sluit je uit dat je de weddenschap dan alsnog verliest. Een gelijkspel heeft wel gevolgen voor je Acca bet. Want doordat de thuisploeg niet heeft gewonnen, vervalt de Draw No Bet voor je Acca. Ook de quoteringen die bij de Draw No Bet horen, worden ongeldig verklaard. Jammer natuurlijk, maar hoe erg is dat als je daarmee niet de hele weddenschap verpest?

Both Teams to Score is een andere weddenschap waarmee je het risico van de Acca beperkt houdt. Je hoeft alleen maar ‘ja’ of ‘nee’ in te vullen en de kans dus redelijk groot dat je de weddenschap wint. Het is altijd prettig om met dit soort weddenschappen de quoteringen te verhogen. Ben je nog niet heel ervaren met het plaatsen van Acca weddenschappen? Zorg er dan voor dat je alles rustig opbouwt. Begin niet meteen met vijf of zes weddenschappen tegelijk, maar start met een combinatie van hooguit drie matches. Je kunt dan in alle rust uitproberen wat werkt en wat niet werkt. Als je eenmaal de perfecte strategie hebt gevonden, kun je het aantal weddenschappen langzaam gaan uitbreiden. 

Regels en limieten

Vrijwel iedere bookmaker biedt de mogelijkheid om een Acca weddenschap aan te gaan. Maar let er wel op dat er regels aan gebonden zitten. Behalve dat je geen sporten op je wedbriefje mag combineren, kunnen er ook regels gelden voor de inzet. Bookies werken bij Acca’s nu eenmaal graag met inzetlimieten. Welke regels er precies gesteld zijn lees je in de algemene voorwaarden op de website van de betreffende bookmaker(s).

Eerlijke informatie
Altijd up-to-date
De beste bonussen
Win strategieën