Speluitleg
07/12/2019 6.487 weergaven

Wat is een even/oneven voetbalweddenschap?

Wedden op voetbal voelt soms als een pure gok. Je hebt bijna het gevoel alsof je aan de roulettetafel zit en je fiches willekeurig inzet op rood of zwart. Het lot bepaalt, want komt het balletje op zwart of rolt het toch door naar een rood vakje? De voetbalwereld kent een aantal weddenschappen die verdacht veel lijken op zo’n roulettespel. De even/oneven weddenschap (die je bij de bookmaker soms tegenkomt onder de Engelse term even/odd) hoort zeker in die categorie thuis. Deze weddenschap heeft één groot voordeel: je hebt maar liefst 50% kans om te winnen. Dus laat je voetbalkennis eens varen en ga gewoon voor die gok!

Even/oneven: een weddenschap met een simpele opdracht

Sommige voetbalweddenschappen zitten behoorlijk complex in elkaar. Bij een halftime/fulltime weddenschap moet je bijvoorbeeld een goede inschatting maken van het verloop van de wedstrijd. Welk team staat bij rust voor en houden ze die voorsprong in de tweede helft ook vast? Voor iedereen die dit soort complexe weddenschappen liever links laat liggen, is er de even/oneven weddenschap. De opdracht hierbij is simpel. Je hoeft alleen maar te voorspellen of er een even of oneven aantal doelpunten komt. Eindigt de wedstrijd in een 0-0, 2-0 of 3-1, dan win je als er ‘even’ op je wedbriefje staat. Wanneer je voor ‘oneven’ gaat, moet je hopen op een 1-0, 0-1, 3-0 of 2-1. Met deze weddenschap blijft de wedstrijd altijd tot het eind spannend. Zelfs als het in de 75e minuut 3-0 wordt en Bayern München de overwinning al lang binnen heeft, kan er nog een doelpunt bij komen. En die 4-0 of 3-1 kan de boel behoorlijk in de war schoppen.

De perfecte weddenschap voor de beginnende voetbalgokker

Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te begrijpen dat de even/oneven weddenschap een winkans oplevert van 50%. Er zijn maar twee uitkomsten mogelijk, en één van die uitkomsten bezorgt je de winst. Met een goede voorbereiding kun je deze weddenschap natuurlijk enigszins sturen. Misschien verwacht je een doelpuntloze wedstrijd of denk je dat één van de teams er met een krappe overwinning vandoor gaat. Toch is het zelfs voor de meeste ervaren voetbalwedder lastig om het exacte aantal doelpunten te voorspellen. Je zit er al snel een doelpunt naast. Die ene strakke bal in de hoek die spelers en fans tot juichen brengt, kan er zomaar voor zorgen dat je de even/oneven weddenschap verliest. Je hebt vooral geluk nodig en dat is precies de reden waarom veel voetbalwedders de serieuze analyses even overboord gooien en toch eens gaan luisteren naar hun gevoel. Brengt dat gevoel je naar ‘even’ of zet je je geld in op ‘oneven’? Dat de geluksfactor zo sterk aanwezig is bij deze weddenschap, biedt natuurlijk kansen voor beginnende voetbalgokkers. Zelfs met weinig ervaring kun je deze weddenschap gewoon winnen. Sterker nog, met de even/oneven weddenschap kun je zomaar meer winst maken dan iemand die al jaren bezig is met voetbalwedden. De term ‘beginnersgeluk’ waait hiermee van het casino over naar de wereld van de voetbalweddenschappen. Het is alleen wel een feit dat bookmakers de even/oneven weddenschap niet heel goed belonen. De quoteringen liggen meestal rond de 2.00, wat keurig overeenkomt met een winkans van 50%. Toch is het niet verkeerd als je je inzet kunt verdubbelen met een pure gok.

Zoom eens in op één club of één helft

Even/oneven is misschien niet de meest gecompliceerde weddenschap die je aan kunt gaan. Het zijn vooral beginnende wedders en voetbalfans die maar af en toe voor de lol een gokje wagen, die zich richten op de even/oneven weddenschap. Serieuze gokkers gaan al snel op zoek naar een andere wedoptie. Dat is best zonde, want de even/oneven weddenschap biedt verrassend veel variatie. Bij de meest standaard variant richt je je op alle goals van de wedstrijd. Het maakt niet uit of ze in de eerste of de tweede helft vallen, en ook is het niet interessant welk team tot scoren komt. Zolang er na 90 minuten voetbal maar een even of oneven aantal doelpunten op het scorebord staat. Dat verandert wanneer je kiest voor een weddenschap waarbij je wat meer inzoomt, bijvoorbeeld op één helft of club. Dat kan erg handig zijn als je ervan overtuigd bent dat de hekkensluiter van de Premier League nooit tot scoren komt in de uitwedstrijd tegen Manchester City. Een even aantal doelpunten (oftewel nul goals) voor de bezoekende club is dan een reële optie. Komen er twee verdedigend spelende elftallen het veld op? De kans is dan groot dat de wedstrijd maar langzaam op gang komt. Met een even aantal goals in de eerste helft zit je gewoon goed als het bij rust inderdaad nog 0-0 staat. Of er in de tweede helft nog gescoord wordt of niet, maakt niets meer uit. Jij hebt de winst binnen.

Is een theoretische winkans van 50% voor jou niet genoeg?

Door wat variatie aan te brengen blijft de even/oneven weddenschap keer op keer spannend en uitdagend. Natuurlijk is het bij elke weddenschap hopen dat je het geluk aan je zijde hebt, maar er bestaan zeker manieren om de kans op winst te vergroten. Allereerst is het gemiddelde doelsaldo erg nuttig. Je ziet hieraan of een team vaak tot scoren komt of dat het juist terughoudend speelt. Belangrijker nog is de wedstrijdhistorie. Vooral de uitslagen van de laatste onderlinge duels bieden waardevolle informatie. Zo kom je er misschien achter dat de clubs vaak gelijkspelen, wat goed is voor een even aantal doelpunten. Dit soort informatie kan de 50% winkans iets laten stijgen. Toch moet je van deze statistieken geen wonderen verwachten. Geluk blijft een grote rol spelen, ongeacht hoe goed je je voorbereidt.  Kun je trouwens geen genoeg krijgen van de even/oneven weddenschappen? Kijk dan eens naar de corners of kaarten. Want net als doelpunten kunnen die uitkomen op een even of oneven aantal. Logisch dus dat veel bookmakers ook daar een mooie even/oneven weddenschap aan koppelen.

Verbreed je kennis met deze artikelen

Beginners handleiding

Speluitleg
01/01/2013

Wat is Draw No Bet?

Speluitleg
13/05/2019

Wat is live wedden op voetbal?

Speluitleg
22/02/2015

De beste Online Bookmakers