Win strategieën
15/04/201689.108 weergaven

Bankroll management bij voetbal wedden

Geld inzetten en winst maken: deze factoren spelen een grote rol als je gaat wedden op voetbal. Wie af en toe een gokje waagt, hoeft hiervoor geen complete strategie uit te denken. Maar als je serieus met het wedden aan de slag gaat, dan moet je je geld op een slimme manier beheren. Dit helpt je zelfs om op de lange termijn winst te blijven maken. In de gokwereld wordt dit geldbeheer ‘bankroll management’ genoemd. Het begrip Bankroll is in de gok-wereld voornamelijk bekend bij online poker. Een bankroll staat bij online poker voor het totaal aantal chips/fishes die je bezit als speler. Maar niet alleen bij poker wordt de deze term gebruikt, zo wordt er bij het wedden op voetbal ook regelmatig over gesproken. Op VoetbalGokken.nl wordt tijdens het discussiëren over voetbalweddenschappen ook geregeld gepraat over de “bankroll”. Maar wat houdt een bankroll bij voetbal wedden eigenlijk in?

Wat wordt bedoelt met de term bankroll?

Wanneer er bij het wedden op voetbal over een bankroll wordt gesproken is dit een definitie die staat voor de hoeveelheid geld dat een speler in zijn totaliteit ter beschikking stelt om mee te wedden. De bankroll van een speler staat dus voor het volledige geldbedrag dat een speler als potentieel geldbedrag heeft om mee te spelen. De definitie geldt (bij voetbal wedden) dus puur en alleen voor het bedrag dat ter beschikking wordt gesteld om eventueel in te zetten op een weddenschap. In principe staan overige privé-gelden en inkomsten hiervan dan ook volledig los.

Voetbalgokken met bankrollmanagement

Bankroll management

Met bankroll management wordt bedoelt – het goed en inzichtelijk omgaan en inzetten – van jouw bankroll. Het juist managen van je bankroll voorkomt dat je niet binnen de kortste keren blut bent. Bij bankroll management wordt door veel gokkers vaak gekozen om slechts met een klein gedeelte van het totale bedrag op een weddenschap in te zetten. Het structureel wedden aan de hand van je bankroll is uitermate geschikt bij een wed-strategie zoals het taart-model. Het taart-model is een inzet methode waarbij je steeds maar een percentage van de (volledige) bankroll inzet op een voetbalweddenschap. Op deze manier heeft een speler dan ook altijd goed inzicht over zijn winsten en verliezen.

Een overzicht in je totale bankroll geeft een stuk meer inzicht

Door steeds consequent in te zetten met (kleine) percentages op een weddenschappen, voorkom je als speler dat je ongemerkt flinke geldbedragen in één keer verliest. Een overzicht in je totale bankroll geeft een stuk meer inzicht, waarbij je geldbedrag niet naar loop van tijd in zijn totaliteit slinkt. Wat als gevolg kan hebben dat je binnen de kortste keren bankroet bent. De combinatie van een inzichtelijke bankroll, met het juist toepassen van bankroll management geeft hierbij meer inzicht en structuur bij het wedden op voetbal. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om steeds maar 10% van je totale beschikbare geldbedrag in te zetten op een weddenschap.

Bepaal je inzet

Zoals de definitie van Bankroll zich hierboven laat uitleggen is dit kort gezegd het totale geldbedrag dat je ter beschikking hebt om mee te gokken. Hierbij maakt het niet uit of je nu wilt spelen met maximaal € 25 of € 250. Aan de hand van deze bankroll kun je bepalen hoeveel je inzet per weddenschap. Want wat is verstandig?

Wil je graag veel weddenschappen spelen dan kun je ervoor kiezen om een laag bedrag in te zetten bij elke weddenschap. Maar weinig inzet levert je natuurlijk ook maar weinig winst op. En dat is toch zonde als je veel van de weddenschappen wint.

Zet je in één keer een hoog bedrag in, dan loop je weer het risico dat je je bankroll binnen korte tijd al kwijt bent. Dat is net zo goed niet de bedoeling. Slim bankroll management helpt je om je geld zo goed mogelijk over de verschillende weddenschappen te verdelen.

Nederlandse bookmakers met licentie:

Bankroll management: wedden met een vast percentage

Bij bankroll management draait het allemaal om percentages. Behalve de bankroll bepaal je van tevoren ook hoe hoog het maximale percentage is waarmee je gaat spelen. De meeste spelers gaan uit van 5 of 10%. Stel je hebt een bankroll van € 250 en je houdt een maximum percentage van 10% (in dit geval dus € 25) aan per weddenschap. Met deze bankroll kun je minstens 10 weddenschappen spelen voor je door je beschikbare geld heen bent. Een verstandige verdeling dus.

Verlies je al deze weddenschappen op rij dan ben je de volledige bankroll kwijt. Oftewel, je bent ‘broke’. Maar als je een beetje kennis hebt van de huidige competities en kampioenschappen, is de kans natuurlijk niet zo groot dat je al deze weddenschappen achter elkaar verliest. Speel je met de zogenaamde ‘stakes’ of ‘units’ dan verklein je de kans nog verder dat je broke raakt.

Hoe gebruik je stakes?

Wanneer je gaat wedden op voetbalwedstrijden kom je vanzelf de term ‘stakes’ of ‘units’ tegen. Dit zijn belangrijke termen voor iedereen die aan bankroll management doet. Een voorbeeld maakt meteen al duidelijk wat er met deze stakes of units bedoeld wordt. Het percentage van je bankroll dat je als maximale inzet kunt spelen, staat gelijk aan 10 stakes. Met onze bankroll van € 250 staan die 10 stakes maximale inzet gelijk aan € 25. Eén enkele stake is dus € 2,50 waard.

Zet je in op een wedstrijd tussen Ajax en SC Heerenveen en ben je er zeker van dat Ajax met winst naar huis gaat? In dat geval zet je natuurlijk je maximale inzet in. Ben je niet volledig overtuigd van de einduitslag dan kun je beter wat voorzichtiger met je geld omgaan. Een inzet van 6 stakes (oftewel 6 x 2,50 = € 15) is veel verstandiger. Door op deze manier slim je geld te beheren, verklein je de kans om broke te gaan. En misschien nog wel belangrijker: op de lange termijn kun je hiermee gestaag je winst vergroten.

Nog meer slimme strategieën

Bankroll management is een goede strategie om je geld verstandig te verdelen. Maar er zijn meer modellen waar je je op kunt baseren als je geld gaat inzetten. Zo zijn het taartmodel en toepassen van het Return of Investment (ROI) principe bekende strategieën onder gokkers. Het taartmodel vertoont grote gelijkenissen met bankroll management. Het bedrag waarmee je gaat spelen, verdeel je bij het taartmodel in 10 gelijke stukken. Bij elke weddenschap zet je één of meerdere taartstukken in. Hoeveel dat er precies zijn, is afhankelijk van de winstkans.

Net als bij bankroll management, maak je bij het taartmodel dus een inschatting van je kansen voor je het geld verdeelt. Het Return of Investment principe is dan weer een handige manier om te berekenen hoe groot het winstpercentage bij de afgelopen weddenschappen is geweest. Je ziet in één oogopslag of je op de goede weg bent.

Verbreed je kennis met deze artikelen

79e minuut strategie

Win strategieën
13/05/2019

Gokken op voetbal volgens het taartmodel

Win strategieën
15/08/2016

Gegarandeerd winst met Surebets

Win strategieën
21/04/2014

Wat is ROI (Return of Investment)?

Win strategieën
21/04/2016

De beste Online Bookmakers