Win strategieën
02/06/20193.953 weergaven

Het D’Alembert systeem gebruiken bij voetbalweddenschappen

Het d’Alembert systeem is één van de vier zogeheten negatief progressieve inzetstrategieën. Als je dit systeem gebruikt om je inzet te bepalen, maak je in theorie altijd winst. En dat is natuurlijk een mooi uitgangspunt wanneer je gaat wedden op voetbal! Als je met het d’Alembert systeem aan de slag wilt gaan, dan moet je precies weten hoe het werkt. Gelukkig kost dat weinig tijd en moeite, want het d’Alembert systeem is eenvoudig te begrijpen én toe te passen. Blijft er nog één vraag over. Want werkt het d’Alembert systeem in de praktijk wel net zo goed als op papier?

Een achttiende eeuwse muntstuk-theorie als inspiratiebron

Het d’Alembert systeem komt uit de koker van wiskundige Jean-Baptiste le Rond d’Alembert (1717 – 1783). De Fransman was gefascineerd door wiskundige reeksen, maar ook door het gokken. En dat bleek de perfecte combinatie voor het ontwikkelen van een nieuw inzetsysteem.In de tijd van d’Alembert wordt de gokwereld gedomineerd door één eenvoudig idee: wanneer een muntstuk bij een worp op kop valt, komt het in de volgende beurten sneller uit op munt. Dit idee is in principe nergens op gebaseerd, aangezien elke worp met een muntstuk een 50/50 kans biedt. Toch komt het in de praktijk maar weinig voor dat je tien keer achter elkaar kop gooit. Gokkers in de achttiende eeuw maakten massaal gebruik van hun ‘muntstuk-theorie’. Na een verloren weddenschap verhoogden ze de inzet dus keer op keer, in de overtuiging dat de kans op winst steeds groter werd. Dit idee vormde uiteindelijk de basis van het d’Alembert systeem.

Zo werkt inzetten met het d’Alembert systeem

Wie winst wil maken met zijn voetbalweddenschappen, moet soms lef hebben. Dat geldt ook bij het bepalen van de inzet. Het d’Alembert systeem is er namelijk op gericht dat je de inzet na elke verloren verhoogt. Zelfs als je drie, vier, vijf of misschien zelfs tien weddenschappen op rij verliest, moet je vasthouden aan je strategie. Want als je eenmaal aan het d’Alembert systeem begonnen bent, is er geen weg meer terug. Of je moet alsnog genoegen nemen met het inmiddels flink opgelopen verlies…D’Alembert heeft speciaal voor zijn inzetsysteem een wiskundige reeks ontwikkeld. Voor deze reeks is de eerste inzet bepalend. Hoe hoog die inzet is, hangt natuurlijk af van je eigen bankroll. Wij gaan uit van een bedrag van 5 euro. Bij de reeks van d’Alembert wordt de inzet na elke verloren weddenschap verhoogd met het oorspronkelijke inzetbedrag. Een eerste weddenschap van 5 euro leidt bij verlies naar een volgende inzet van 10 euro. Verlies je nog een keer? In dat geval komt er weer 5 euro bij en speel je met 15 euro. De inzet neemt steeds toe met gelijkmatige stappen. Het doel is om net zo lang door te gaan tot je een weddenschap wint. Het d’Alembert systeem maakt op dit punt al een groot deel van de verliezen goed. Maar daar stopt het systeem niet. D’Alembert heeft in totaal namelijk vier stappen opgesteld:
  • Stap 1: bepaal je basisinzet (oftewel de stake)
  • Stap 2: start een eerste weddenschap met je basisinzet
  • Stap 3: na elke verloren weddenschap verhoog je de inzet met één stake
  • Stap 4: zodra je een weddenschap wint, verlaag je de inzet voor de volgende single bet met één stake
Als je deze regels trouw volgt, ga je uiteindelijk gewoon met winst naar huis.

D’Alembert: het kleine broertje van het Martingale systeem

Speel je vaker met negatief progressieve inzetsystemen? Je merkt dan vast dat het d’Alembert systeem veel weg heeft van het Martingale systeem. Bij beide systemen moet je de inzet blijven verhogen na elke weddenschap die je verliest. Maar d’Alembert pakt het met zijn wiskundige reeks wat subtieler aan dan Martingale. Bij het Martingale systeem is het namelijk de bedoeling dat je de huidige inzet bij verlies verdubbelt. Een eerste inzet van 5 euro wordt 10, 20, 40, 80 en 160 euro. Na vijf verkeerde voorspellingen op rij ben je dus al 315 euro kwijt en kun je alleen maar hopen dat je met die 160 euro de reeks verliezen doorbreekt. Bij het d’Alembert systeem loopt de inzet veel minder snel op. Van 5 euro ga je naar 10, 15, 20, 25 en 30 euro. Dat is een totale inzet van 105 euro.Met het d’Alembert systeem houd je meer controle over je bankroll dan met het Martingale systeem. Doordat de inzet minder hard oploopt, is het bovendien wat geschikter voor gokkers met een kleiner budget. Toch wordt het Martingale systeem vaker toegepast door gokkers dan het d’Alembert systeem. Niet zo gek dus dat d’Alembert ook wel wordt gezien als het kleine broertje van Martingale.

Wat valt er te winnen met je voetbalweddenschappen?

Het klinkt misschien wat abstract om wiskundige reeksen te gebruiken voor het bepalen van de inzet. Hoog tijd dus om te kijken wat je écht kunt bereiken als je het d’Alembert systeem gebruikt voor je voetbalweddenschappen.Allereerst is het belangrijk om te weten dat het d’Alembert systeem lange tijd vooral werd gebruikt in het casino. Dat komt doordat het inzetsysteem erg goed werkt bij bijvoorbeeld roulette, waar je 50% kans hebt op rood en 50% kans op zwart. Nu het d’Alembert systeem is overgewaaid naar de wereld van de voetbalweddenschappen, zijn er een paar extra eisen bijgekomen. Of beter gezegd: de 50/50 kans van het roulettespel is vertaald naar het voetbal. Zo is het d’Alembert systeem alleen geschikt voor weddenschappen met maar twee mogelijke uitkomsten, zoals een over/under of even/oneven weddenschap. Ook moet je op zoek naar quoteringen van ongeveer 2.00 (of net iets hoger). Ga je lager zitten, dan maak je de voorgaande verliezen nooit meer goed. Dit soort eisen gelden overigens ook voor de andere drie negatief progressieve inzetsystemen. Wees je er dus van bewust dat lang niet alle voetbalweddenschappen geschikt zijn voor inzetten met behulp van het d’Alembert systeem.Als je weddenschap aan de speciale eisen voor het voetbal voldoet, dan maak je gegarandeerd winst. Stel we gaan voor een eerste inzet van 5 euro en kiezen steeds weddenschappen uit met quoteringen van exact 2.00. Helaas voor ons gaan de eerste vijf weddenschappen verloren. Dat betekent dat we met het d’Alembert systeem al (5 + 10 + 15 + 20 + 25) 75 euro hebben ingezet. Als we nu stoppen, zijn we dat geld kwijt. We kiezen dus voor een zesde weddenschap en zetten (geheel volgens de regels van het systeem) een bedrag in van 30 euro. Deze single bet winnen we waardoor de negatieve balans van 75 euro afneemt naar 15 euro. Maar met 15 euro verlies zijn we natuurlijk niet tevreden. Voor de volgende weddenschap treedt daarom de vierde stap in werking. De inzet van 30 euro verlagen we met één stake naar 25 euro. Een winnende weddenschap levert dan 50 euro op. In totaal komen we met deze reeks weddenschappen uit op een winstbedrag van (50 – 15 – 25) 10 euro.

Verlies je weddenschappen en maak tóch winst

Uit het voorbeeld hierboven blijkt wel dat je soms veel moeite moet doen voor een paar euro winst. Toch heeft het d’Alembert systeem één groot voordeel: je kunt de reeks zo lang maken als je zelf wilt. Vind je een winstbedrag van 10 euro te weinig? Ga dan gewoon door met stakes toevoegen en aftrekken. Op deze manier loopt het winstbedrag langzaam op.In principe maak je altijd winst met het d’Alembert systeem. De inleg bij de winnende weddenschappen levert in combinatie met quoteringen van ongeveer 2.00 simpelweg voldoende op om voorgaande verliezen te compenseren. Hierdoor zie je je bankroll op termijn langzaam groeien, zelfs als je meer weddenschappen verliest dan wint. 

Denk goed na over de nadelen

Elk voordeel heeft zijn nadeel. Dat geldt ook voor het d’Alembert systeem. Want hoewel een gegarandeerde winst fantastisch klinkt, kan er in de praktijk zeker wat misgaan. Je loopt vooral risico als je weddenschap na weddenschap verliest. De inzetten lopen alleen maar verder op, en dat is een behoorlijke aanslag op je bankroll. Sterker nog: je kunt op een punt komen dat het gokbudget op is voordat je de reeks winnend hebt afgesloten. Het d’Alembert systeem biedt niets dat je hiertegen beschermt. Het is dus verstandig om vooraf met jezelf een maximaal verlies af te spreken.Het d’Alembert systeem heeft nog meer nadelen om rekening mee te houden. Zo heb je bij deze variant van het negatief progressieve inzetsysteem meerdere winnende weddenschappen nodig. Bij bijvoorbeeld het Martingale systeem is één overwinning al voldoende om het verlies te compenseren. Tot slot moet je soms heel wat weddenschappen aangaan voordat het d’Alembert systeem je een positieve balans brengt. En ben je écht tevreden als je na zeven weddenschappen uiteindelijk slechts 10 euro winst maakt? 

Volg de regels en plaats je weddenschappen

Misschien ben jij zo’n gokker die zich niet laat afschrikken door de nadelen van het d’Alembert systeem. Jij ziet alleen de positieve kant. Dat kan, want er zijn genoeg gokkers die mooie winsten weten te behalen met dit inzetsysteem.Het d’Alembert systeem is erg eenvoudig toe te passen bij het wedden op voetbal. Je moet er alleen goed op letten dat je alle stappen nauwgezet volgt. Dat betekent dat je na een verloren weddenschap een stake bij de inzet optelt, en na een gewonnen weddenschap haal je er weer een stake af. Kun jij bij je voetbalweddenschappen wel wat hulp gebruiken van zo’n soort wiskundige reeks? Probeer het d’Alembert systeem dan zelf eens uit!

Verbreed je kennis met deze artikelen

79e minuut strategie

Win strategieën
13/05/2019

Bankroll management bij voetbal wedden

Win strategieën
15/04/2016

Gokken op voetbal volgens het taartmodel

Win strategieën
15/08/2016

Gegarandeerd winst met Surebets

Win strategieën
21/04/2014

De beste Online Bookmakers