Win strategieën
31/12/2021 24.275 weergaven

Hoe bepaal je de hoogte van je bankroll?

Je hoeft niet lang in onze kennisbank rond te speuren om alles te leren over bankrollmanagement bij voetbalwedden. We vertellen je hoe belangrijk het is om je bankroll goed te beheren en hoe je de inzet voor elke weddenschap bepaalt. Maar één ding hebben achterwege gelaten. Want hoe hoog moet je bankroll eigenlijk zijn? Vooropgesteld: deze vraag is niet met een concreet bedrag te beantwoorden. Hoe hoog de perfecte bankroll is, hangt helemaal af van je financiële situatie, je doelen én van je ervaring als voetbalgokker. Toch zijn er handige richtlijnen die je helpen om een goed dag-, week- of maandbudget vast te stellen. Wij zetten alles voor je op een rij!

Een bankroll, wat is dat ook alweer?

De bankroll (of gokbudget, zoals je wilt) is het totale bedrag dat je reserveert voor je voetbalweddenschappen. Het gaat hier dus niet om het geld dat je inzet op die ene kraker tussen Manchester City en Liverpool. De hoogte van je inzet heeft wel een directe link met de hoogte van je bankroll, want hoe meer geld je tot je beschikking hebt, hoe meer je per weddenschap kunt inzetten. Toch begint alles met het vaststellen van een dag-, week of maandbudget. Pas wanneer je dat hebt geregeld, kun je je bezighouden met de rest.

Veel gokkers ‘doen maar wat’ als het op hun bankroll aankomt. Ze vullen hun speelsaldo aan wanneer het bedrag angstvallig dicht bij de nul komt, en een echt duidelijk idee van de hoogte van die storting hebben ze niet. De ene keer kiezen ze voor een bescheiden storting van 15 euro, en de volgende keer laten ze het saldo meteen groeien met 200 euro of meer. Oftewel, ze laten zich leiden door volstrekte willekeur. Deze chaotische manier van geld storten kan voor grote problemen zorgen. Want weet je wel zeker dat je die 200 euro kunt missen als je veel weddenschappen verliest en het geld dus kwijt bent? En is die 15 euro niet te weinig om écht winst mee te maken? Als je een duidelijk beeld hebt van je perfecte bankroll, dan kun je dat chaotische en onzekere gevoel meteen loslaten. Je weet dat jouw bankroll als een sterke basis functioneert, en vanaf dat punt kun rustig verder bouwen aan je succes.

Je financiële status is de eerste stap op weg naar de perfecte bankroll

Over het algemeen zijn goksites de laatste jaren alleen maar toegankelijker geworden. Zolang je 18 jaar of ouder bent (en geen Cruks-registratie achter je naam hebt staan), kun je gaan wedden op voetbal en meer. Hoewel de bookmakers iedere voetbalgokker even enthousiast onthalen, is niet iedereen gelijk. De één is een echte highroller en gaat voor het grote geld, de ander wedt vooral voor de lol en de extra spanning. Voor de recreatieve gokker is winst maken eigenlijk maar bijzaak.

Voordat je jezelf in een groep indeelt, is het sowieso belangrijk dat je kritisch naar je eigen financiële situatie kijkt. Laten we maar meteen met een regel beginnen die je altijd in je achterhoofd moet houden: voetbalwedden doe je met geld dat nergens anders voor bedoeld is. Oftewel, speel nooit met geld dat je eigenlijk niet kunt missen. En dan hebben we het niet alleen over de korte termijn. Als je ergens een potje geld opzij hebt gezet voor het geval de wasmachine het ooit begeeft, blijf daar dan vanaf. Dit potje kun je níet aanspreken voor je voetbalweddenschappen. De kans dat je veel geld verliest, is nu eenmaal altijd aanwezig.

Het beste kun je een apart potje creëren met geld dat je reserveert voor je voetbalweddenschappen. Kom niet in de verleiding om dat potje tussendoor aan te vullen omdat het zorgwekkend leeg wordt. Jaag je je bankroll er té snel doorheen, dan is het tijd om je wedstrategie aan te passen. Het is in ieder geval geen reden om meer geld te storten dan je eigenlijk had gepland.

Begin bescheiden en laat die bankroll rustig groeien

Als je berichten leest van voetbalgokkers die met gemak honderden euro’s per week inzetten en daarmee grof geld verdienen, gaat er toch een steek van jaloezie door je heen. Want hoogstwaarschijnlijk laat jouw financiële situatie het niet toe om zoveel geld bij een bookmaker te spenderen. Je krijgt meteen het gevoel dat jouw bankroll te laag is om écht successen te boeken als voetbalwedder. Laat dat gevoel meteen los! Een verstandige gokker begint namelijk bescheiden en laat zijn bankroll rustig groeien.

Als je genoeg voetbalkennis hebt, met een slimme wedstrategie speelt en je een track record bijhoudt zodat je continu weet of je goed bezig bent, dan kun je zomaar een groot percentage van je weddenschappen winnen. Op deze manier groeit je bankroll vanzelf. Laat je daarom niet tegenhouden door een bescheiden startkapitaal, want een te lage bankroll bestaat in principe niet. Stort je 50 euro per maand in je spelersaccount, dan is dat prima. Ga je direct voor een storting van 1.000 euro per maand, dan is dat ook helemaal goed. Zolang het maar een bedrag is dat je voor lange tijd kunt missen én waar je je prettig bij voelt. Als je een beetje goed bezig bent, is zelfs die bankroll van 50 euro binnen no time verdubbeld of meer.

Je niveau en doel bepalen je bankroll

In de gokwereld is er een verschil tussen de startbankroll en de ideale bankroll. De startbankroll is het geld waarmee je je leven als voetbalgokker begint. De ideale bankroll is het bedrag waar je graag naartoe wilt. Want je weet: hoe hoger de bankroll, hoe hoger je inzet per weddenschap. Dat betekent weer dat je winst sneller groeit!

Of het nu gaat om je startbankroll of je ideale bankroll, het is sowieso verstandig om je niveau en doel mee te nemen wanneer je de hoogte van het bedrag bepaalt. Om maar met het niveau te beginnen… ben je een absolute beginner of heb je al jaren ervaring met voetbalwedden en ken je inmiddels de kneepjes van het vak? Begin je met een hoge bankroll terwijl je nog steeds in de fase zit waarin je beginnersfouten maakt, dan zul je een lange tijd nodig hebben voordat je weer winstgevend bent. Ga daarom voor een meer voorzichtige benadering en hou je bankroll laag. Heb je inmiddels bewezen dat je kunt winnen met voetbalwedden, breng je bankroll dan naar het volgende level. Wat dat level is, hangt mede af van het doel dat je voor ogen hebt.

Misschien zie je een leven voor je als professioneel voetbalwedder. Als aspirant-prof ligt je bankroll automatisch hoger dan wanneer je voor de hobby geld inzet op voetbalwedstrijden. Je wilt een serieus inkomen verdienen met de Eredivisie, Premier League, Serie A en meer, en dat kan alleen als je bankroll (en daarmee je inzet per weddenschap) hoog genoeg is. Recreatieve gokkers hebben dan weer een heel ander doel. Voor deze groep is wedden op voetbal geen grote bron van inkomsten, maar het gaat ze eerder om de extra spanning die erbij komt kijken. Een lagere inzet per weddenschap volstaat, dus de totale bankroll hoeft ook lang niet zo hoog te zijn.

Evalueer regelmatig zodat de huidige bankroll bij je past

Wanneer je nadenkt over de hoogte van je bankroll, bedenk je dan vooral dat dit bedrag niet voor de rest van je leven vaststaat. Zet je net de eerste stappen in de wereld van het voetbalgokken? In dat geval is het verstandig om de bankroll in eerste instantie laag te houden. Maar dat verandert zodra je eenmaal draai hebt gevonden en weet hoe je successen boekt. Op dat moment kun je je bankroll verder verhogen, waardoor ook je inzet per weddenschap omhoog kan. Als je financiële situatie dat tenminste toelaat om die hogere bankroll te bereiken.

De vraag hoe hoog je bankroll moet zijn, komt meerdere keren per jaar terug. Je ontwikkelt jezelf tot een betere voetbalgokker, en daar past misschien een hoger gokbudget bij. Plan daarom regelmatig een evaluatiemoment in en kijk of je bankroll nog bij je huidige situatie past. Bij elk evaluatiemoment loop je diezelfde lijst met vragen door:

  • Financiën: Hoeveel geld kun je missen (en heb je voor langere tijd ook echt nergens anders voor nodig)?
  • Gevoel: Waar voel je je goed bij? Voor de ene gokker voelt een gokbudget van 100 euro per maand al als een enorm risico, terwijl de ander zich prima voelt bij een bankroll van 2.500 euro of meer.
  • Doel: Wat is je doel met voetbalwedden? Voel je je nog steeds comfortabel bij die status van recreatieve gokker of heb je stiekem meer ambitie?
  • Niveau: Mag je jezelf inmiddels een echte kenner noemen of verlies je nog veel weddenschappen door onnodige fouten?

Zodra de hoogte van je bankroll weer voor een tijdje vaststaat, kun je ook de inzet per weddenschap opnieuw gaan berekenen. Verdeel je bankroll in stakes, ga voor een vast percentage of kies een vast bedrag per weddenschap. Door het slim te spelen, zie je je bankroll vanzelf stijgen.

Verbreed je kennis met deze artikelen

79e minuut strategie

Win strategieën
13/05/2019

Bankroll management bij voetbal wedden

Win strategieën
15/04/2016

Gokken op voetbal volgens het taartmodel

Win strategieën
15/08/2016

Gegarandeerd winst met Surebets

Win strategieën
21/04/2014

De beste Online Bookmakers