Win strategieën
31/10/20215.718 weergaven

Kelly Criterion: op zoek naar de perfecte inzet

Voetbalwedden kan zeer winstgevend zijn. Maar hoe goed je ook bent en hoeveel succes je ook hebt, er zijn altijd manieren te vinden die jouw middagje gokken nóg lucratiever maken. Het Kelly Criterion (of simpelweg de Kelly strategie) helpt je om bij elke weddenschap de perfecte inzet te bepalen. Deze bewering heb je vast weleens eerder gelezen. Want inderdaad, ook methodes zoals het taartmodel draaien om het bepalen van de juiste inzet voor jouw voetbalweddenschap. Alleen… het Kelly Criterion onderscheidt zich doordat het echt rekening houdt met de odds. Een weddenschap met een quotering van 1.89 vraagt nu eenmaal om een andere benadering dan die met een quotering van 6.50. Oftewel, risico en opbrengst zijn opeens belangrijke factoren wanneer je aan het rekenen slaat. Dit maakt de Kelly strategie zeer interessant voor iedereen die graag het maximale uit zijn weddenschappen haalt. Let op: je hebt wel de nodige ervaring nodig om van deze strategie een succes te maken.

Dit is de beroemde naamgever van het Kelly Criterion

Er zijn maar weinig gokstrategieën die speciaal voor en door voetbalgokkers zijn ontwikkeld. Wat dat betreft vormt het Kelly Criterion echt geen uitzondering. Toen de Amerikaanse onderzoeker John Larry Kelly Jr. in de jaren 50 van de vorige eeuw zijn eigen wiskundige formule bedacht, spookten voetbalweddenschappen zeker niet in zijn hoofd. Al was hij wel degelijk geïnteresseerd in het maximaliseren van de winst op de langere termijn. John Kelly en jij hebben dus best wat gemeen.

Aan de hand van de door Kelly ontwikkelde wiskundige formule kunnen gebruikers nauwkeurig inschatten hoeveel geld ze moeten investeren om hun rendement te maximaliseren. Dit basisgegeven van het Kelly Criterion is natuurlijk op meerdere gebieden zeer waardevol. Denk bijvoorbeeld aan de financiële wereld. Zo is het echt niet gek dat bekende beleggers als Warren Buffet en Bill Gross groot fan zijn van het Kelly Criterion. Ook gokkers weten de Kelly strategie al jaren te vinden. Sterker nog, John Kelly’s directe collega Claude Shannon paste het Kelly Criterion al in de jaren 60 fanatiek toe aan de roulette- en blackjacktafels van Las Vegas. De uitstapjes naar The Strip bezorgden Shannon en zijn vrouw een groot fortuin. Kelly zelf was een stuk minder fortuinlijk. Hij overleed op 41-jarige leeftijd op een stoep ergens in Manhattan. Zijn zware rookverslaving was hem fataal geworden.

Het begint allemaal met het vaststellen van de bankroll

Je hebt zin om te wedden op voetbal, dus loop je in je hoofd een aantal belangrijke vragen door. Op welke wedstrijd ga je wedden? Welke weddenschap is interessant? En welke bookmaker biedt de beste quoteringen voor jouw voorspelling? Dan komt het punt waar veel te veel voetbalgokkers bijna gedachteloos aan voorbijgaan. Ze zetten 10 euro in ‘omdat ze dat nu eenmaal altijd doen’. Of ze verhogen hun inzet ineens naar 20 euro ‘want deze voorspelling voelt zo lekker veilig’. Toch is het belangrijk om iets dieper na te denken op het moment dat je de inzet bepaalt. De hoogte van de inzet is namelijk een cruciale factor wanneer je je blik op de langere termijn richt. Pak de formule van John L. Kelly er dus bij als je bij die laatste stap van je weddenschap bent aangekomen.

Wanneer je aan de slag wilt met het Kelly Criterion, moet je eerst inzicht krijgen in je totale bankroll. Dit geldt overigens voor alle methodes die zich richten op de hoogte van je inzet. Ook wanneer je bijvoorbeeld werkt met het taartmodel, moet je eerst weten hoeveel geld je tot je beschikking hebt. Anders wordt het wel heel lastig om die bankroll op te delen in logische percentages of taartstukken. Hoe hoog de totale bankroll is, hangt natuurlijk helemaal van je persoonlijke (of eigenlijk financiële) situatie. Wij aan voor het gemak even uit van een bankroll van 100 euro.

Dit is de heilige formule van John L. Kelly

Zodra je de hoogte van je wekelijkse of maandelijkse bankroll helder voor ogen hebt, kun je je op de Kelly-formule gaan richten. Die formule luidt als volgt: ((odds * waarschijnlijkheid van de uitkomst) – 1) / (odds – 1) * 100.

Begint het al te duizelen bij het zien van zo’n wiskundige formule? Dat is helemaal niet nodig, want wij vertellen je precies hoe je deze formule in de praktijk toepast. Stel je zet je geld in op een wedstrijd van Premier League-middenmoter Everton FC. De weddenschap waar jij je oog op laat vallen, heeft bij de bookmaker een quotering van 2.20. Jouw inschatting is iets positiever. Jij denkt namelijk dat Everton FC een 50% kans heeft om vaker dan 1.5 keer te scoren. Qua value zit het dus wel goed. Maar ja… hoe hoog moet die inzet zijn om optimaal van die value te profiteren? Daar kom je vanzelf achter als je jouw gegevens invoert in de formule van Kelly. Met een quotering van 2.20 en een waarschijnlijkheid van de uitkomst van 50%, levert de formule de volgende uitkomst op:

((2.20 * 0,5) – 1) / (2.20 – 1) * 100 = 8,33%

Als je deze berekening bestudeert, zie je meteen dat de waarschijnlijkheid van de uitkomst altijd als een getal achter de komma wordt weergegeven. Een waarschijnlijkheid van 67% komt dus in de Kelly formule terecht als een getal van 0,67. Doe je dat niet, dan klopt de hele uitkomst niet meer. Zodra de berekening rond is en het percentage bekend is, is het weer tijd om je bankroll erbij te pakken. Wij hadden een totale bankroll van 100 euro in gedachten. Van dat bedrag zet je 8,33% in op deze ene weddenschap. In ons geval gaat het om een optimale inzet van 8,33 euro. Heb je een bankroll van 150 euro tot je beschikking, dan neemt de inzet meteen toe tot ((150 / 100) * 8,33) 12,49 euro. Ben je niet zo’n rekenwonder, dan hoef je het Kelly Criterion echt niet te negeren. Online zijn namelijk genoeg tools te vinden die het rekenwerk voor je doen.

Een strategie voor voetbalgokkers met ervaring

Het Kelly Criterion is voor een deel gebaseerd op vaststaande feiten. De quoteringen zijn zoals ze zijn, en ook aan je bankroll mag je niet tornen. Maar er is één factor waardoor de Kelly strategie echt om wat ervaring vraagt. Je moet namelijk zelf bepalen wat de waarschijnlijkheid van de uitkomst is.

Het is erg lastig om vast te stellen hoe groot de kans procentueel gezien is dat Everton FC twee keer of meer scoort. Wat dat betreft is voetbalwedden echt niet te vergelijken met het opgooien van een muntje. Deze handeling levert simpelweg een 50/50 kans op voor kop én voor munt. Voor een voetbalweddenschap is de waarschijnlijkheid van een uitkomst veel minder nauwkeurig te bepalen. En dat terwijl nauwkeurigheid essentieel is om de Kelly strategie te laten slagen. Om die reden is wedden met behulp van het Kelly Criterion alleen aan te raden voor ervaren voetbalgokkers. Pas wanneer je de winkans écht goed kunt inschatten, wordt het interessant om de formule van John L. Kelly erbij te halen. Tot die tijd kun je beter voor een vaste inzet kiezen óf gebruikmaken van het taartmodel. Al mis je dan wel de grote voordelen die het Kelly Criterion met zich meebrengt.

Het is tijd om de voor- en nadelen af te wegen

De Kelly strategie is de enige inzetmethode die zichtbaar rekening houdt met het risico en de opbrengst. Kijk maar wat er gebeurt als we een quotering van 2.20 en een winkans van 50% veranderen in waardes van 6.20 en 18%. Als we hier de formule op loslaten, kom je uit op een inzetpercentage van ‘slechts’ 2,23%. Omdat de odds hoog zijn en het risico dus groot is, wordt de inzet voor deze weddenschap flink naar beneden geschroefd. Kies je voor de methode van een vaste inzet, dan heb je dit onderscheid niet. Zelfs het taartmodel houdt niet in dezelfde mate rekening met odds en winkansen. Je kunt wel een beetje schuiven, maar de echte precisie van het Kelly Criterion mist.

In de wereld van het voetbalgokken wordt het Kelly Criterion gezien als de best mogelijke inzetmethode. Vooral op de langere termijn helpt deze strategie je om de winst te maximaliseren. Aan de ene kant beschermt het Kelly Criterion je bankroll omdat je nooit meer inzet dan echt verstandig is. Aan de andere kant profiteer je toch van de positieve verwachtingen die je van een voetbalweddenschap hebt. De Kelly formule dwingt je tegelijkertijd om realistisch te blijven, daarom gaat je inzet snel naar beneden als de winkans daalt. Ondanks dat de inzet altijd in verhouding is, kan het Kelly Criterion toch behoorlijk agressief aanvoelen. De meeste voetbalgokkers houden hun inzet per weddenschap graag onder de 5% van de totale bankroll. De Kelly formule kan dat percentage zomaar omhoog schroeven. Je moet het maar durven om daar in mee te gaan. Bovendien moet je echt vertrouwen hebben in je eigen inschatting van de wedstrijd. Kun je de winkans niet goed genoeg beredeneren, dan valt het hele systeem van de Kelly strategie in elkaar. Er zitten dus haken en ogen aan. Maar als je lef toont en het voetbalwedden goed onder de knie hebt, dan is het Kelly Criterion heel erg effectief.

Verbreed je kennis met deze artikelen

79e minuut strategie

Win strategieën
13/05/2019

Bankroll management bij voetbal wedden

Win strategieën
15/04/2016

Gokken op voetbal volgens het taartmodel

Win strategieën
15/08/2016

Gegarandeerd winst met Surebets

Win strategieën
21/04/2014

De beste Online Bookmakers