Algemeen
02/10/2021 3.172 weergaven

Ben jij al aan het wedden op assists?

In het voetbal is iedereen gefocust op de goal. Gaat de bal erin of is het schot net niet hard of scherp genoeg om het stadion in vervoering te brengen? De eindverantwoordelijkheid ligt bij de speler die als laatste de bal raakt. Maar het helpt natuurlijk wel als hij vanuit een kansrijke positie op het doel kan schieten. Een goede assist zorgt ervoor dat een echte afmaker als Memphis Depay in de best mogelijk positie terechtkomt waardoor dat doelpunt hem bijna niet kan ontgaan. Voetbal wordt op deze manier echt teamwerk. Depay zet alvast koers richting het doel terwijl de bal nog op het middenveld is. Dankzij een messcherpe assist valt die bal bijna perfect voor zijn voeten, waarna hij oog in oog met de keeper komt te staan. Depay heeft hier een belangrijke taak, maar zonder die assist was die grote kans op een doelpunt er helemaal niet geweest. Het is dus meer dan terecht dat assistgevers tegenwoordig volop in de aandacht staan. Ook bookmakers weten een goede assist op waarde te schatten. Kijk jij vol bewondering naar die mooie passes die het begin zijn van een doelpunt? Negeer dan de doelpuntenmaker en focus je op de assistgever. De hoge odds maken het wedden op assists extra aantrekkelijk.

Zo belangrijk is een assist in het voetbal

Het Engelse to assist betekent niets anders dan helpen. Dat is ook precies wat een speler doet wanneer hij op een voetbalveld een assist levert. De assistgever spot iemand die dichter bij het doel staat of die gewoon een betere kans heeft om te scoren. Vanuit zijn eigen positie gaat het lastig worden om de bal in het doel te krijgen. Voetbal is een teamsport en daarom is het soms slimmer om niet voor eigen kansen te gaan. Het voorbereidende werk is in dat geval minstens zo belangrijk als het doelpunt zelf. Zonder assists krijgen we maar weinig doelpunten te zien.

Met een compleet elftal op het veld heeft elke speler zijn eigen taak. Toch zijn er altijd die gezamenlijke doelen die tijdens de 90 wedstrijdminuten de boventoon voeren. Aan de ene kant van het veld wordt het eigen doel verdedigd, en aan de andere kant van het veld ligt de focus op scoren. Zonder goede assists is het voor de voorhoede veel lastiger om die zo gewenste doelpunten te maken. Het gaat om kansen creëren, en dat is precies wat een assistgever doet. En zeg nu zelf… het hele elftal bouwt aan dat doelpunt, dus waarom zou je je alleen op de spelers richten die kunnen scoren? Wedden op assists is minstens zo interessant.

Dit zijn de richtlijnen voor een echte assist

Als je gaat wedden op assists, is het belangrijk dat je precies weet hoe de voetbalbonden en bookmakers dit ene schot afbakenen. Het is niet zo dat een assist per se vanuit het middenveld moet komen, waarna de ontvanger van de bal vrij baan heeft richting het doel. Een assist is gewoon de beslissende pass op het voetbalveld. Oftewel, het is de laatste pass die wordt gegeven voordat het doelpunt valt.

Uit bijna alle spelsituaties komen assists voort. Stel dat de linksbuiten samen met de centrale spits richting het doel trekt. De bal ligt aan de voeten van de vleugelspeler, maar op het laatste moment passt hij de bal naar rechts zodat vanuit het centrum gescoord kan worden. De centrale spits zet het doelpunt op zijn naam, de assist wordt toegekend aan de linksbuiten. Op papier worden beide spelers voor dit mooie een-tweetje beloond. Of wat te denken van een cornersituatie? In het Premier League-seizoen 2021/22 kopte Virgil van Dijk de bal door na een corner van zijn teamgenoot. Via Van Dijk belandde de bal bij Mohammed Salah, die Liverpool kon laten juichen. De assist van Virgil van Dijk was uiteindelijk cruciaal voor deze goal.

Het belangrijkste kenmerk van een assist is dat er een doelpunt uit voor móet vloeien. Zonder doelpunt is er geen assist. Zelfs de meest indrukwekkende passes vind je in de statistieken niet meer terug wanneer ze geen goal opleverden. Er moet nu eenmaal gescoord worden door de speler aan wie de assistgever de bal doorkaatst. Het gaat bovendien om een rechtstreeks een-tweetje tussen assistgever en doelpuntenmaker. Komt een speler van het andere team er nog tussen, dan is die assist meteen van de baan. Ook bij rechtstreekse goals uit penalty’s en vrije trappen is er nooit sprake van een assist. Een eigen doelpunt zorgt evenmin voor een assist. Kortom, er zijn genoeg regels die bepalen of een speler wél of geen assist achter zijn naam ziet staan.

Wie zet die belangrijke assist op zijn naam?

Topscorers en andere doelpuntenmakers worden in het voetbal op handen gedragen. Dat geldt zowel binnen als buiten het stadion. Want kijk maar eens naar de platform van de bookmakers. Bij elke wedstrijd waar je op wilt wedden, kun je geld inzetten op de eerste, de laatste of de anytime goalscorer. Of misschien richt je je liever op het hele seizoen en vul je de naam in van de topscorer van de Eredivisie, de Premier League of de Italiaanse Serie A. Maar in zijn tijd bij PSV zei Dries Mertens het al: “Een mooie assist vind ik meer waard dan een intikker.” Of een goede assist inderdaad waardevoller is dan het uiteindelijke doelpunt, is aan jou om te beoordelen. Maar feit is wel dat assists extreem belangrijk zijn in het voetbal. Daarom mag je de assistgevers niet vergeten als je gaat wedden op voetbal.

Wedden op assists lijkt sterk op het wedden op doelpuntenmakers. De belangrijkste vraag is namelijk: wie geeft tijdens de wedstrijd een assist? Van alle spelers die op het veld staan, geef jij één naam door aan de bookmaker. Het enige verschil is dat je je op een net wat andere handeling richt. Bij de ene weddenschap draait het om degene die scoort, terwijl je bij de andere weddenschap kijkt naar de speler die met zijn pass een beslissende bijdrage levert. Twee verschillende voetbalweddenschappen, maar wel precies dezelfde constructie. Zelfs de quoteringen verschillen weinig van elkaar. Kijk maar naar het Premier League-duel tussen Chelsea en Manchester City (seizoen 2021/22). Als potentiële doelpuntenmakers verschijnen de namen van Romelu Lukaku, Timo Werner en Kai Havertz bij de bookmakers. Zijn dit volgens jou logische namen? Dan profiteer je van een quotering van 2.45 (Lukaku), 3.70 (Werner) of 3.80 (Havertz). Zodra je overschakelt op assists, vind je ongeveer dezelfde quoteringen terug. Wedden op een assist van Kevin De Bruyne, Hakim Ziyech of Jack Graelish levert in diezelfde wedstrijd odds op van 2.65 (De Bruyne), 3.50 (Ziyech) en 3.75 (Graelish). Assistgevers zijn in het voetbal dus net zo waardevol als de doelpuntenmakers.

Wedden op assists: hier moet je op letten

De voetbalwereld houdt de meest uiteenlopende statistieken bij. Hierdoor is het niet heel ingewikkeld om de laatste informatie over assists op je beeldscherm te toveren. Kijk goed wie regelmatig een belangrijke bijdrage leveren aan een doelpunt zonder daadwerkelijk te scoren. Soms komen de namen overeen met die van de topscorers uit de ploeg, maar de spelers op het middenveld mogen ook niet aan je aandacht ontsnappen. Het gemiddelde aantal assists per wedstrijd geeft je alvast een goed beeld van de belangrijkste kandidaten. Maar daarmee ben je er niet. Want met minimaal vier of vijf serieuze opties valt er nog steeds veel te kiezen.

Voor een winnende weddenschap is het essentieel om de scoringskansen van een ploeg in te schatten. Zoals je weet: zonder doelpunt is er geen assists. Verwacht je dat Feyenoord dit keer niet tot scoren komt in de topper tegen PSV? In dat geval kun je de complete Rotterdamse selectie negeren voor je weddenschap. Hier zit de assistgever volgens jouw beredenering sowieso niet tussen. Daarnaast is het zaak om goed te kijken welke spelers momenteel in vorm zijn. Voor een goede assist is precisie vereist. Een speler die geen al te beste periode doormaakt, mist de scherpte die zo hard nodig is. Let dus extra goed op de statistieken van de laatst gespeelde wedstrijden. Zo kom je vanzelf bij die voetballer uit die jou (hopelijk) de winst gaat opleveren.

Vergeet de losse wedstrijden en focus je op het complete seizoen

Je kunt het natuurlijk wedstrijd voor wedstrijd bekijken wanneer je gaat wedden op assists. Maar het is minstens zo spannend om je te focussen op de enige echte assistenkoning van het seizoen. Wie zet je meeste assists op zijn naam in de Eredivisie of La Liga? En wie is de meest succesvolle assistgever van het EK of WK voetbal? Aan het begin van het voetbalseizoen is het nog lastig om een weloverwogen keuze te maken. Dat verandert zodra de ene na de andere wedstrijd is afgewerkt en de verschillen zich langzaamaan beginnen af te tekenen. De statistieken laten steeds duidelijker zien welke spelers boven de rest uitspringen en dat is voor jou meteen hét moment om actie te ondernemen. Wacht trouwens nooit te lang met inzetten als je je op het complete voetbalseizoen richt. Want natuurlijk wil je wel profiteren van die mooie odds wanneer je gaat wedden op assists.

Verbreed je kennis met deze artikelen

De beste Online Bookmakers