Algemeen
03/10/2021 37.004 weergaven

Hoe gebruik je statistieken voor je voetbalweddenschap?

Bookmakers strooien met statistieken. Zodra je de statistieken van de door jouw gekozen wedstrijd openklapt, krijg je de meest uiteenlopende informatie te zien. Het gemiddelde aantal doelpunten per voetbalmatch, het aantal overwinningen, het aantal tegendoelpunten in uitduels, het gemiddelde aantal kaarten, de positie in het klassement, de huidige vorm…  al deze informatie verschijnt na één muisklik op je scherm. Leuk die statistieken, maar je hebt er pas iets aan als je weet hoe je ze gebruikt voor je voetbalweddenschap. Gelukkig zijn wij er om jou daarbij te helpen.

Een succesvol voetbalgokker laat zich leiden door de feiten

Het is nooit slim om enkel je gevoel te volgen als je gaat wedden op voetbal. Je moet je baseren op de feiten zodat je een gefundeerde, weloverwogen beslissing kunt nemen. Door naar de feiten te kijken, stijgen je winkansen aanzienlijk. Daarom wordt er ook altijd zo gehamerd op statistieken wanneer je meer leest over de kunst van succesvol voetbalwedden. Het grote voordeel van online wedden is dat je de belangrijkste statistieken al op een presenteerblaadje krijgt aangereikt. Bookmakers doen niet geheimzinnig over hoe de zaken ervoor staan. Vooral bij de grotere competities en toernooien is er op de gokplatforms een grote hoeveelheid data beschikbaar. Vervolgens is het jouw taak om die data te analyseren zodat je precies weet waar je op moet inzetten. Jij wilt je weddenschap winnen en tegelijkertijd profiteren van mooie quoteringen. Statistieken leiden je vanzelf de weg.

Als je nog nooit op basis van statistieken hebt gewed, kan het wat overweldigend zijn wanneer je al die gegevens op je scherm ziet staan. Maar er is goed nieuws. Je hoeft namelijk niet al die statistieken tot je te nemen als je gaat wedden op voetbal. Voor de ene weddenschap ben je alleen geïnteresseerd in de statistieken die zich richten op doelpunten. Voor de andere weddenschap laat je het gemiddelde doelsaldo per wedstrijd volledig links liggen en richt je je puur op de eindresultaten in thuisduels. Laat je dus niet afschrikken door al die statistieken die voor je neus verschijnen. Lang niet alle voetbalstatistieken zijn voor jou even relevant.

Dit vormt de kern voor jouw 1x2 weddenschap

De 1x2 weddenschap is en blijft enorm populair onder voetbalgokkers. Gelukkig maar, want hierdoor zijn er veel statistieken beschikbaar die deze weddenschap ondersteunen. Gegevens over de huidige vorm én over eerdere onderlinge duels vormen de kern van jouw 1x2 weddenschap. Al mag je ook niet vergeten om de stand in het klassement mee te pakken.

De stand in het klassement geeft al de eerste belangrijke informatie prijs. Van de Eredivisie en Premier League weet je ongetwijfeld hoe de verhoudingen een beetje liggen, maar dat verandert als je gaat wedden op een minder bekende competitie. Het klassement geeft alvast een duidelijk beeld van hoe succesvol het seizoen tot nu toe was. Maar… resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor het heden. Dat geldt zeker voor resultaten van iets langer geleden. Je bent vooral geïnteresseerd in de huidige vorm en niet zozeer in de prestaties van 5 maanden geleden. Daarom leggen veel bookmakers in hun statistieken ook de nadruk op de laatste vijf of zes gespeelde wedstrijden. Pakt een club de laatste tijd veel punten of zitten ze juist in een (tijdelijke) dip? Dat móet je weten als je kiest voor die 1x2 weddenschap.

Het klassement en de huidige vorm zeggen nog steeds te weinig over hoe de verhoudingen tussen de clubs precies liggen. Zelfs topclubs treffen elk seizoen ploegen waar ze traditiegetrouw moeilijk van winnen. Een uitwedstrijd bij Heracles of Willem II kan daardoor zomaar een uitdaging worden. Wanneer je de onderlinge resultaten bestudeert, is het verschil tussen uit- en thuiswedstrijden sowieso van groot belang. In betere tijden kon FC Twente zich verheugen op duels de Hel van Enschede, waar de magische twaalfde man een cruciale rol speelde. In het eigen stadion kregen de Tukkers hun tegenstanders veel sneller op de knieën dan bij uitwedstrijden. Voor een geslaagde 1x2 weddenschap kun je niet om dit soort informatie heen.

Deze statistieken helpen je bij doelpuntweddenschappen

Als je graag voetbal kijkt, hoop je altijd weer op mooie doelpunten. Het maakt niet uit of er een fraaie kopbal komt vanuit een cornersituatie of dat die messcherpe assist vanaf het middenveld iemand in een perfecte scoringspositie voor het doel krijgt. Een goal is een goal, en dat moet gevierd worden! Bij de bookmakers kun je volop wedden op doelpunten. Vooral over/under weddenschappen zijn populair. Al kun je dezelfde statistieken je ook meer vertellen over die Both Teams to Score-weddenschap.

Voor doelpuntweddenschappen kun je niet om het gemiddelde aantal goals per wedstrijd heen. Maar er zijn statistieken beschikbaar die nóg interessanter zijn als je voor jouw over/under weddenschap. Bij de grote competities geven de bookmakers echt details prijs die je op weg kunnen helpen. Je ziet namelijk precies bij hoeveel procent van de onderlinge duels er meer over minder dan 0.5, 1.5, 2.5, 3.5, 4.5 en 5.5 keer gescoord is. Kijk maar naar het Premier League-duel tussen Liverpool en Manchester City uit seizoen 2021/22. De statistieken lieten zien dat er in 66,67% van de laatste zes City-duels meer dan 3.5 doelpunten op het scorebord kwamen te staan. Voor de Liverpool-wedstrijden was dit 83,33%. In deze onderlinge ontmoeting kunnen dus zomaar veel doelpunten vallen.

Er zijn meer percentages die interessant zijn om te bekijken. Zo hoef je bij de meeste bookies niet lang te zoeken om te zien in hoeveel procent van de laatste wedstrijden een club minimaal één keer heeft gescoord. Deze informatie is natuurlijk er waardevol voor een Both Teams to Score-weddenschap. Twee clubs die de afgelopen weken vaak het doel weten te raken, vragen om een ‘ja’ op je wedbriefje. Loopt het scoren de laatste tijd niet zo lekker, dan moet je een stuk voorzichtiger zijn. Check voor de zekerheid ook de onderlinge resultaten uit het verleden. Zo kom je er al snel achter of Vitesse misschien een tegenstander treft waartegen het altijd moeilijker tot scoren komt dan normaal. Als dat zo is, moet je je conclusie misschien toch heroverwegen…

Dit kun je met individuele spelersstatistieken

Voetbal is een teamprestatie. Toch hebben de bookmakers ook individuele spelersstatistieken voor je klaarstaan die je zomaar kunnen inspireren tot een weddenschap.

Spelersstatistieken vertellen je meer over het aantal doelpunten, assists en kaarten. En dat handig uitgesplitst door de bookmaker. Wil je je geld inzetten op de doelpuntenmaker? In dat geval is het gemiddelde aantal doelpunten per speler de voornaamste bron van informatie. Aan het begin van seizoen 2021/22 was Mohammed Salah lekker op dreef voor Liverpool. Na zes gespeelde competitieduels had hij vijf doelpunten (en daarmee een gemiddelde van 0,83 goals per wedstrijd) op zijn naam staan. Een mooie score, zeker als je dit vergelijkt met zijn teamgenoten. Zij kwamen niet verder dan een gemiddelde van 0,50 per gespeeld duel, dus je weet dat Salah de voornaamste man is die je in de gaten moet houden als je gaat wedden doelpuntenmaker. Toch loont het zich om ook andere statistieken tot je te nemen voordat je definitief je voorspelling doorgeeft. Salah zal zijn persoonlijke doelsaldo deze wedstrijd alleen verhogen als Liverpool goede kansen krijgt. In een wedstrijd tegen dé Champions League-titelkandidaat gaat dat een stuk lastiger worden dan wanneer er een wedstrijd tegen Newcastle op het programma staat. Potentiële doelpuntenmakers zijn nu eenmaal afhankelijk van de rest van het team.

Bij de individuele spelersstatistieken gaat je blik automatisch naar het gemiddelde aantal doelpunten per wedstrijd. Je bent nu eenmaal gewend om naar het positieve te kijken wanneer je gaat wedden op voetbal. Maar de spelersstatistieken geven ook interessante informatie prijs over de overtredingen op het voetbalveld. Je ziet precies welke spelers de afgelopen tijd de meeste kaarten hebben gekregen. Sommige bookmakers rekenen zelfs uit hoeveel speelminuten er gemiddeld voorbijgaan voordat die ene verdediger opnieuw tegen een kaart aanloopt. Daar kun je wat mee als je gaat wedden op het aantal kaarten! In één oogopslag zie je of er spelers in de selecties zitten die snel gefrustreerd zijn en eerder dan gemiddeld een overtreding begaan. Een felle verdediger kan net het verschil maken wanneer je inzet op gele/rode kaarten met behulp van een over/under weddenschap.

Voeg altijd context toe aan die belangrijke statistieken

Statistieken geven je meer inzicht in de teams. Het zijn de harde feiten die tellen in de wereld van het voetbalgokken; voor emotie en gevoelsmatige weddenschappen is geen plaats. Toch schuilt er ook wat gevaar in het klakkeloos volgen van de statistieken. Voetbalstatistieken missen context, en dat terwijl juist die context soms extreem belangrijk is. Want was als de ploegen voor een wedstrijd staan die er amper meer toe doet, bijvoorbeeld omdat er aan het einde van het seizoen niets meer te winnen of te verliezen valt. En wat als beide clubs gewoon tevreden zullen zijn met een gelijkspel? Ze zullen de druk op de tegenstander net iets minder fanatiek opvoeren, en dat heeft weer gevolgen voor die over/under weddenschap. Statistieken negeren bepaalde factoren die toch ook invloed hebben op je weddenschap. Wees dus alert en gebruik die voetbalstatistieken altijd in combinatie met het laatste voetbalnieuws en een vleugje gezond verstand.

Verbreed je kennis met deze artikelen

De beste Online Bookmakers