Algemeen
11/04/2021 14.632 weergaven

Wedden op kampioenen: wie pakt de felbegeerde titel?

Elke voetbalmatch biedt kans op mooie weddenschappen. Maar als je je écht wilt onderdompelen in de voetbalwereld, dan kijk je verder dan naar die ene wedstrijd alleen. Dat doen de grote clubs uit het voetbal namelijk ook! Al voordat het eerste competitieduel van het seizoen gespeeld is, spreken de coaches van Real Madrid, Ajax, Paris Saint-Germain en Manchester City hun ambities uit voor het landskampioenschap. Het is wel duidelijk dat in de competitie maar één prijs telt: de landstitel. Naast dat nationale kampioenschap azen ze ook op de trofee die op Europa’s grootste voetbaltoneel vergeven wordt. Want welke club mag zich aan het eind van het seizoen kampioen van de Champions League noemen? Als kers op de taart zijn daar nog de EK’s en WK’s. Het woord kampioen valt zelden zo vaak als bij de start van deze prestigieuze voetbaltoernooien. Gaat het nu dan eindelijk lukken…? Voor jou als voetbalgokker is het interessant om de echte kampioenen al van ver te spotten. Wedden op kampioenen kan je namelijk een mooi extraatje opleveren.

Kampioenen zijn overal

Als we je uitdagen om alle voetbalkampioenen van vorig seizoen op te noemen, blijf je al snel ergens steken. Natuurlijk weet je wie de kampioenen van de Eredivisie, de Premier League, La Liga, de Serie A, de Bundesliga en de Ligue 1 waren. Zelfs de winnaar van de Champions League en Europa League schud je moeiteloos uit je mouw. Toch is de kans groot dat je nog veel kampioenen vergeet. De Copa América, de Gold Cup, de Copa Libertadores, de Nations League en de AFC Champions League: ze hebben allemaal hun eigen kampioenen. Dat betekent ook dat er veel te beleven valt als je wilt wedden op voetbalkampioenen.

Kampioenen zijn echt overal. Allereerst zijn daar de clubteams die strijden om het landskampioenschap. En dan hebben we niet alleen over de grote competities. Misschien kun je bij jouw bookmaker zelfs inzetten op de landskampioen van Tsjechië of Roemenië. De kampioenen van deze kleinere voetbalcompetities hoeven niet te dromen van een titel in een internationaal toernooi zoals de Champions League of Europa League. Ook de Conference League is te hoog gegrepen. Maar er blijven genoeg ploegen over die wel serieus in de race zijn voor deze trofeeën. Topspelers die met hun eigen club geen kampioen worden, kunnen altijd nog hopen dat het nationale elftal beter presteert. Het winnen van de wereldtitel, de Europese titel of de titel in het Zuid-Amerikaanse kampioenschap staat bij velen hoog op het verlanglijstje.

Wedden op kampioen

Wedden op toernooikampioenen: zo pak je het aan

De voetbalbond maakt vaak een hele happening van de loting voor de Champions League, Europa League of het WK voetbal. Gelijk hebben ze, want die loting voor de groepsfase kan al veel bepalend zijn. Het is niet voor niets dat regelmatig de term poule des doods valt als de landen/clubs eenmaal in hun groep zijn ingedeeld.

Wedden op toernooikampioenen begint voor jou al zodra de loting achter de rug is. Vanaf dat moment kun je het speelschema erbij gaan pakken. Natuurlijk weet nog niemand zeker wie de groepsfase gaan overleven en wie er stranden. Toch krijg je aan de hand van het algemene schema alvast een eerste idee van wie de mogelijke tegenstanders zijn in de knock-outfase. Dat beeld wordt alleen maar duidelijker zodra de groepsfase achter de rug is en het echte werk gaat beginnen. Op het WK voetbal stijgen de kansen van Frankrijk direct als een grote concurrent zoals Brazilië in de andere helft van het speelschema staat. Ze komen elkaar op zijn vroegst in de finale tegen, en dan kan er van alles gebeuren. Speelt dit duel zich in de achtste finales af? In dat geval moet een potentiële kampioen al vroeg in het toernooi naar huis.

Het speelschema is echt je beste vriend als je gaat wedden op de kampioen van een groot voetbaltoernooi. Wanneer je in het schema vooruit blijft kijken, kun je al op een relatief vroeg moment je voorspelling doorgeven om zo te profiteren van de goede odds. Jij hebt immers alle logische scenario’s in je hoofd zitten. Natuurlijk moet je altijd rekening blijven houden met de vorm van het moment. Dat is bij EK’s en WK’s nog belangrijker dan bij bijvoorbeeld de Champions League. In slechts een paar weken wordt het hele toernooi afgewerkt. Als die topvorm bij Frankrijk ontbreekt, kun je Les Bleus gemakkelijk afschrijven als de nieuwe kampioen.

Je hebt het hele seizoen om te wedden op de landskampioen

Het landskampioenschap is iets heel anders dan een club- of landentoernooi. Je moet de strijd om de titel in de Eredivisie daarom op een andere manier benaderen dan wanneer je gaat wedden op de kampioen van de Champions League of het WK voetbal. Het landskampioenschap is veel minder een momentopname. Eén slechte dag betekent niet meteen dat de kans op de titel verkeken is. Dat is wel wat anders dan die knock-outfase die voor een onverwacht vroege uitschakeling kan zorgen. Zelfs meerdere slechte speelrondes achter elkaar hoeven in de strijd om het landskampioenschap geen grote problemen op te leveren. Er zijn maar weinig ploegen die het hele seizoen op topniveau presteren en amper punten laten liggen. Een paar slechte weken kunnen op een later moment in het seizoen gemakkelijk worden gecompenseerd. En misschien zit de grootste concurrent op dat moment juist in een enorme dip. 

Wanneer je wilt wedden op de landskampioen, heb je maanden de tijd om je beslissing te nemen. Met 34 of zelfs 38 speelrondes staat de clubs een lang seizoen te wachten. Een vliegende start in september en oktober zegt dus niet alles. Toch kunnen clubs voor de winterstop al een belangrijk verschil maken. De helft van de wedstrijden zijn dan afgewerkt en een voorsprong van een paar punten op de rest kan heel waardevol zijn. Maar dan mag de ploeg in dat tweede deel van het seizoen niet gaan verslappen. Als je gaat wedden op de kampioen van de competitie, is vooral je timing leidend. Vroeg in het seizoen is er nog veel onzeker, al kunnen de hoge odds je zomaar over de streep trekken. Wacht je tot laat in het seizoen? Dan heb je te maken met redelijke zekerheid, maar ook met een teleurstellend lage winst. Gelukkig zijn er manieren om het perfecte moment te bepalen.

Transfers kunnen een belangrijke aanwijzing zijn

Laten we reëel zijn: er zijn maar een paar clubs die serieus meedingen om de landstitel. Laat je dus niet verleiden door extreem hoge odds die gedurende het voetbalseizoen op het platform van de bookmaker verschijnen. De kans dat je wint wanneer je Vitesse als de nieuwe landskampioen aanwijst, is gewoon erg klein. Focus je daarom volledig op die paar clubs die het wél in zich hebben om de landstrofee te veroveren.

Ondanks dat de lijst met serieuze kanshebbers kort is, kun je er behoorlijk naast zitten als je gaat wedden op de landskampioen. Daarom is het zaak om goed voorbereid aan de slag te gaan en al het nieuws rondom de club met kampioenspotentie in de gaten te houden. Dit helpt je meteen om het juiste inzetmoment te bepalen. Stel Man City staat eind december tweede in het kampioenschap, maar het gat met de nummer één is nog niet onoverbrugbaar. De wintertransfers zijn in zicht, en daar haalt de club opeens een echte klapper in huis. Het is een speler die weet wat scoren is, dus de kansen voor The Citizens stijgen meteen. Wacht in dat geval niet langer met inzetten, want jij hebt een goede reden om Man City als kampioen aan te wijzen. Andersom geldt het natuurlijk ook. Toen Lionel Messi in de zomer van 2021 wegging bij FC Barcelona, was het toch de vraag hoe de club van deze transfer zou herstellen. Op dat soort momenten is het vooral zaak om voorzichtig te zijn en rustig de tijd te nemen zodat je goed kunt observeren hoe Barça zich zonder zijn sterspeler redt. Messi’s overstap van FC Barcelona naar Paris Saint-Germain was voor veel gokkers trouwens reden om al direct na de transfer in te zetten op de Franse landskampioen. Want waarom zouden ze langer wachten als die goede odds lonken en er een serieuze kans is dat ze de weddenschap winnen?

Zorg dat je bovenop het klassement zit

Wanneer je je pijlen richt op de mogelijke landskampioen, is het klassement van grote waarde. Na elke gespeelde ronde weet je precies hoe het ervoor staat en hoe groot de verschillen zijn. Hoe langer je wacht met inzetten, hoe meer potentiële kampioenen af vallen. Maar laat je niet alleen leiden door de punten. Ook hier kan het speelschema namelijk een rol gaan spelen. Wat als PSV in die laatste weken geen grote ploegen meer treft, terwijl Ajax nog een wedstrijd tegen AZ én de Klassieker tegen Feyenoord op het programma heeft staan? Grote kans dat PSV in die laatste weken flink wat punten binnenhaalt. Voor Ajax wordt het juist lastiger om telkens met 3 punten van het veld te lopen.

Als je wacht tot het competitieseizoen in de laatste fase is aanbeland en de echte verschillen zijn gemaakt, loop je natuurlijk tegen lage odds aan. Door je inzet flink te verhogen (je bent immers toch redelijk zeker van de uitslag!) kun je alsnog heel wat winst maken. Eén ding zeker: wedden op kampioenen maakt het complete voetbalseizoen extra spannend.

Verbreed je kennis met deze artikelen

De beste Online Bookmakers