Overige artikelen
01/06/20202.500 weergaven

Afrekenen met slechte gokgewoontes

Slechte gewoontes, wie heeft ze niet? Het is helemaal niet erg om slechte gewoontes te hebben, zolang het maar niet om gokgewoontes gaat. Slechte gokgewoontes kosten je namelijk heel wat winst. Het lastige is dat slechte gewoontes er langzaamaan insluipen. Je bent je er waarschijnlijk niet eens van bewust dat je ze hebt. Het is dus hoog tijd om daar wat inzicht in te krijgen. Als je weet waar je zwakke plekken liggen, kun je er meteen iets aan doen. Je bankrekening is je er dankbaar voor! 

Wat is het probleem met slechte gokgewoontes?

Als je voor het eerst gaat wedden op voetbal, heb je meteen dat perfecte plaatje in je hoofd. Je hebt veel kennis van sport, dus je weet de ene na de andere weddenschap moeiteloos te winnen. Op deze manier gaat jouw bankrekening flink groeien. Alleen… naar verloop van tijd kom je erachter dat je toch minder winst maakt dan je had gedacht. Sterker nog, er zijn avonden waarop je veel te veel verlies lijdt. Dit kan zomaar het gevolg zijn van slechte gokgewoontes. Natuurlijk, wedden op sport betekent dat je soms verliezen moet incasseren. Maar als je die verliezen zelf creëert doordat je verkeerde gewoontes hebt aangeleerd, is het tijd om actie te ondernemen.

De eerste stap is een heel belangrijke: je moet het slechte gokgedrag gaan herkennen. Het kan zijn dat jij onnodige verliezen lijdt doordat je wedt zonder een duidelijk plan. Of misschien ben jij zo iemand die graag gevoelsmatig handelt en je emoties laat overheersen. Als je je eigen gokgewoontes kritisch bekijkt, kom je er vanzelf tot de kern van het probleem. Pas als je dat goed in kaart hebt, kun je het probleem echt gaan aanpakken. 

Slechte gok-gewoontes

Wedden zonder een langetermijnvisie

Zie je een interessante weddenschap met hoge quoteringen online staan? Het is verleidelijk om je meteen op die weddenschap te storten zonder verder na te denken. Toch is het niet slim om zo impulsief aan de slag te gaan. De kans dat je regelmatig je inzet verliest, is namelijk groot. Succesvolle wedders richten zich altijd op de langere termijn. Dat betekent dat ze niet voor het snelle geld gaan (laat die risicovolle weddenschappen met hoge quoteringen dus aan je voorbijgaan!), maar dat ze hun bankroll rustig opbouwen. Bij zo’n langetermijnvisie hoort een duidelijk plan. Je denkt na over de maximale quoteringen, het maximale aantal weddenschappen voor een combi bet, de verdeling van je gokbudget enzovoorts. Pak jij het iets minder gestructureerd aan en leef je vooral van dag tot dag, dan is het echt tijd om die gewoonte te doorbreken. 

Wedden zonder een goede voorbereiding

Je weet echt wel dat je je goed in de wedstrijd moet verdiepen voordat je die weddenschap plaatst. Maar ja, je hebt haast en de wedstrijd staat bijna op het punt van beginnen. Je hebt gewoon geen tijd om je uitgebreid op de wedstrijdstatistieken en voorbeschouwingen te verdiepen. Ook als je gaat wedden op de Eredivisie, schuif je die statistieken al snel opzij. Je volgt de competitie al vele jaren, dus je weet heel goed wat er speelt. Er zijn genoeg gokkers die regelmatig winst maken zonder zich uitgebreid in een wedstrijd te verdiepen. Alleen draait het in de gokwereld niet alleen om de momenten waarop je winst maakt. Het is misschien wel veel belangrijker dat je wedstrijden waarmee je verlies lijdt tot het minimum beperkt. En daarvoor is een goede voorbereiding toch echt essentieel. Het kan natuurlijk zo zijn dat de statistieken jouw vermoeden bevestigen, maar het kan ook gebeuren dat je tot nieuwe inzichten komt. Heb je echt geen tijd om je in de wedstrijd te verdiepen, laat het wedden dan even aan je voorbijgaan.

Wedden bij verveling, drank of vermoeidheid

Wedden op voetbal is een perfect tijdverdrijf. Verveel je je, dan struin je al snel rond op het platform van de bookmaker. De vraag is alleen of je dan wel scherp genoeg bent om het maximale uit je weddenschappen te halen. Als je je verveelt, ben je geneigd om meer risico te nemen. Bovendien laat je je slim uitgedokterde wedstrategie op dit soort momenten gemakkelijk los. Datzelfde geldt wanneer je gaat wedden als je gedronken hebt. Wedden uit verveling of na een gezellig avondje drinken is een gewoonte die je meteen in je portemonnee voelt. Onderschat daarnaast ook de gevolgen van vermoeidheid niet. Vlak voor het slapengaan ontdek je misschien nog een interessante weddenschap. Oké, je bent enorm moe, maar je voelt aan alles dat je zo’n kans niet kunt laten liggen. Toch kun je die weddenschap beter uit je hoofd zetten. De scherpte mist en de kans is groot dat je verkeerde beslissingen neemt. Wedden bij verveling, drank of vermoeidheid moet je nooit doen! 

Wedden op de wekelijkse wedstrijden van je favoriete club

Sport is emotie. Wat dat betreft ligt er voor jou als wedder een flinke uitdaging. Het is namelijk de kunst om die emoties uit te schakelen en te gaan luisteren naar je verstand. Als je gaat wedden op een wedstrijd uit de Japanse voetbalcompetitie, is dat vast geen probleem. Je hebt emotioneel gezien waarschijnlijk geen enkele binding met de clubs waardoor je objectief naar de wedstrijd kunt kijken. Dat is een stuk lastiger wanneer je jouw eigen cluppie op het veld staat. Ben je een Ajacied in hart en nieren of ga je elk weekend trouw naar het stadion om FC Utrecht aan te moedigen? Zie dan maar eens objectief naar een wedstrijd te kijken. Je wilt gewoon dat Utrecht wint, ook al lijkt de kans klein te zijn. Je supportershart schreeuwt maar één ding: neem dat risico en zet je geld gewoon in op een overwinning voor FC Utrecht! Toch weet je diep van binnen best dat je flink wat risico neemt. Als je succesvol wilt zijn met wedden, dan moet je het aandurven om sommige wedstrijden aan je voorbij te laten gaan. Geniet gewoon van de wedstrijd zónder die weddenschap te plaatsen. 

Wedden om verloren inzetten te compenseren

Je ontkomt er niet aan dat je weddenschappen verliest. Dat is echt geen schande; zelfs de beste wedders verliezen regelmatig een weddenschap. Het is natuurlijk wel balen dat je de inzet kwijt bent. Maar als je er nog een tweede weddenschap achteraan gooit, kun je dat verlies snel weer compenseren. Verlies je die weddenschap ook, dan plak je er gewoon een derde weddenschap achteraan. Uiteindelijk moet er een punt komen waarop het tij keert en je die verliezende reeks omzet in winst. Herkenbaar? Zorg dan dat je deze gokgewoonte snel afleert. Niets is zo onverstandig als doorgaan met wedden om verliezen te compenseren. Je denkt misschien dat je alles onder controle hebt en je goed gefocust blijft. Toch werkt dat zelden zo. De kans is groot dat je frustratie toeneemt en steeds meer risico gaat nemen om die verloren inzetten teniet te doen. We hoeven je niet vertellen daar dat toe gaat leiden. Probeer te accepteren dat verliezen erbij hoort. Neem je verlies en ga op een ander moment verder met wedden. Tegen die tijd ben je weer scherp genoeg om objectief naar je weddenschappen te kijken. 

Zo reken je af met al die slechte gokgewoontes

Iedere gokker heeft zijn eigen valkuilen. De één heeft moeite om zijn emoties in bedwang te houden, terwijl de ander de neiging heeft om gehaast en zonder voorbereiding aan het wedden de gaan. Je bent al een flink eind op de goede weg als je weet waar jouw zwakke punt ligt. Bewustzijn is één, maar daarna moet je ook actie nemen. Anders verandert er nog niets. Er zijn een aantal manier om met je slechte gokgewoontes af te rekenen. Het belangrijkste is dat je je voortdurend bewust blijft van je eigen valkuilen. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Heel simpel: maak gewoon een lijstje met punten waar je op moet letten. Hang die bij je computer zodat je je er niet omheen kunt. Vanaf nu ga jij wedden volgens je eigen richtlijnen en laat je je niet meer verleiden tot slechte gokgewoontes. Als je toch lijstjes aan het maken bent, denk dan ook eens rustig na over je eigen gokplan. Neem bijvoorbeeld beslissingen over de verdeling van je gokbudget. Schrijf daarnaast op wat je maximale verliesbedrag per dag of week is. Dit helpt je om op het juiste moment te stoppen.

Vergeet tot slot niet om na te denken over de langetermijnvisie. Met hoeveel winst ben je tevreden? Wees daarbij realistisch. Een winstpercentage van 5% is al heel netjes. Wil je het roer echt goed omgooien, wen je er dan aan om elke weddenschap te noteren. Het soort competitie, het soort weddenschap, de hoogte van de quoteringen: het biedt allemaal waardevolle informatie. Natuurlijk moet je ook weten of een weddenschap winst of verlies oplevert. Als je deze lijst af en toe kritisch doorneemt, kom je er vanzelf achter wat er goed gaat en wat je juist beter kunt doen. Misschien ontdek je wel dat live wedden voor jou niet zo winstgevend is. Het is dan hoog tijd om afscheid te nemen van al die live weddenschappen. Er is nóg een goede gewoonte die je jezelf echt moet aanleren: neem af en toe pauzes! Op deze manier kijk je altijd met een frisse blik naar je sportweddenschappen.

Verbreed je kennis met deze artikelen

Multimiljonair door kansberekening

Overige artikelen
17/04/2015

Matchfixing: Echt voetbal of toch theater?

Overige artikelen
26/08/2014

Gokwinsten en de Belastingdienst

Overige artikelen
15/04/2013

Waarop baseren bookmakers hun odds?

Overige artikelen
11/06/2019

De beste Online Bookmakers