Overige artikelen
03/09/20213.317 weergaven

Wat betekent transfernieuws voor jouw voetbalweddenschap?

Het voetbal draait geen 365 dagen per jaar door. Tenminste, dat zou je denken als je puur naar de competities kijkt. Want terwijl veel spelers in de zomer van een welverdiende vakantie genieten, is er achter de schermen nog van alles achter de hand. De voetbalwereld is dan erg druk om de selecties te optimaliseren zodat de kansen voor het nieuwe seizoen groeien. De zomerse transferwindow geeft alle ruimte om spelers van de hand te doen en nieuwe namen aan de selectie toe te voegen. Ook in de wintermaanden is er een korte periode waarin er middels transfers aan de selectie gesleuteld kan worden. Voor voetbalgokkers bieden deze transferperiodes interessante tijden. Gaan er misschien spraakmakende overstappen plaatsvinden? En wat voor invloed hebben die transfers op het nieuwe of lopende voetbalseizoen? Als je de (inter)nationale transfers goed in de gaten houdt, heb je een groot voordeel wanneer je gaat wedden op voetbal. Met een beetje geluk kun je bij jouw bookmaker zelfs geld inzetten op de transfers die komen gaan.

De FIFA brengt orde in de chaotische wereld van voetbaltransfers

Al zolang dat er gevoetbald wordt, zijn er spelers die buiten hun eigen club kijken. Vooral sinds de competities hun amateurstatus in de vorige eeuw hebben ingeruild voor een professionele status, zijn transfers een vast onderdeel van de voetbalwereld geworden. In de geschiedenis zijn er heel wat spraakmakende wisselingen van clubs geweest. Denk maar aan Neymar, die FC Barcelona in de zomer van 2017 verruilde voor Paris Saint-Germain. Met deze transfer was maar liefst 222 miljoen euro gemoeid. Lionel Messi volgde in 2021 hetzelfde pad. Voor Cristiano Ronaldo bracht het jaar 2021 juist een transfer naar zijn oude liefde Manchester United teweeg. Juventus had het nakijken.

Voetbaltranfer gokken

In de transferperiodes draait het echt niet alleen om de grote voetbalsterren. Een speler die vanuit een Serie A-middenmoter de overstap maakt naar een middenmoter in de Premier League, kan daar zomaar het verschil maken. Als hij net die kwaliteiten te bieden heeft die West Ham United nog mist, komt dat het spel van de Premier League-club alleen maar ten goede. Hoe completer en breder de selectie, hoe groter de kansen op een succesvol seizoen. Voetballers hebben zo hun eigen wensen over wanneer ze weg willen en waar ze dan naartoe willen. Maar zij zijn niet de enigen die beslissen over een eventuele transfers. Trainers kunnen ook redenen hebben om van iemand af te willen. Een speler komt gewoon niet goed uit de verf, de club wil geld vrijmaken voor een kwalitatief betere voetballer of er is inmiddels genoeg keuze om die ene positie op het veld te bezetten… dit zijn allemaal aanleidingen om te proberen die uitgaande transfer rond te krijgen. Ondertussen gaat er ook veel aandacht naar inkomende transfers, want er is versterking nodig.

Om al die wisselingen een beetje in goede banen te leiden, heeft Wereldvoetbalbond FIFA zogenaamde transferwindows ingesteld. Binnen die periodes moet het gebeuren. Wordt de deal niet op tijd gesloten, dan is het wachten tot de volgende transferwindow opent voordat er nieuwe kansen komen. De transferperiodes zoals we die nu kennen, bestaan pas zo’n twintig jaar. Het voordeel van die vaste periodes is dat je ze heel slim kunt benutten voor jouw voetbalweddenschappen.

Welke transferperiodes moet je in de gaten houden?

Er zijn twee momenten in het jaar waarin spelers van club kunnen wisselen. De belangrijkste transferperiode staat gepland voor de zomer. Het ene competitieseizoen is afgelopen en langzamerhand gaat de blik op het volgende seizoen. Een beter moment is er niet om schoon schip te maken en een selectie samen te stellen waarmee de club in het nieuwe seizoen indruk kan maken. Ook in de winter is er een korte periode om transferdeals te sluiten. De grote Europese competities zijn ongeveer halverwege en vanaf dan begint de landstitel een steeds belangrijkere rol te spelen. Daarnaast gaan de Champions League en Europa League na de winter hun volgende fase in. Versterking op een bepaalde positie kan dan het verschil maken. Hoog tijd dus voor een eindsprint!

In principe mag elke voetbalbond zelf bepalen wanneer de transferperiodes beginnen en eindigen. Al heeft de FIFA wel degelijk een aantal duidelijke regels opgesteld. Zo mag de zomerse transferperiode niet langer duren dan 12 weken. In de winter is er veel minder tijd om beslissingen te nemen en deals af te sluiten. Slechts 4 weken zijn er gereserveerd voor eventuele transfers. Doordat voetbalbonden zelf de exacte deadlines mogen bepalen, ontstaan er vanzelf verschillen. En dat terwijl het voor spelers heel normaal is om een transfer van het ene naar het andere voetballand te maken. Voor een voetbalgokker zoals jij is het belangrijk om de regels te kennen. Gelukkig zijn die niet heel ingewikkeld. Het zijn namelijk de inkomende transfers die leidend zijn. Als de transferwindow in het land van de huidige club gesloten is, hoeft dat geen problemen op te leveren. Zolang de transferperiode in het land van de nieuwe club nog niet is afgerond, kan die (soms zelfs spraakmakende) overstap gewoon plaatsvinden.

Zo belangrijk is het transfernieuws voor jou als voetbalgokker

Het nieuws over de grote voetbaltransfer kan je bijna niet ontgaan. De kranten stonden er vol mee toen Lionel Messi en Cristiano Ronaldo in de zomer van 2021 naar respectievelijk Parijs en Manchester vertrokken. Voor voetbalwedders leveren dit soort transfers waardevolle informatie op. De komst van Ronaldo kon zo aan het begin van het seizoen weleens een grote verandering teweeg gaan brengen bij Man Utd. De kans op het winnen van de landstitel steeg meteen, en ook in de Champions League kon de Portugese doelpuntenmaker weleens het verschil gaan maken. Eén transfer veranderde op dat moment de kijk van vele gokkers. Wedden op overwinningen voor Manchester United werd opeens een slimme tactiek.

Een goede voetbalwedder let niet alleen op dit soort grootste transfers. Jij wilt vooral weten of een club alle posities goed bezet krijgt óf dat er ergens gaten vallen. Wanneer FC Barcelona de hele zomer op zoek is naar een sterke linksbuiten, dan is het toch een flinke aderlating wanneer dat niet lukt. De zoektocht geeft wel aan dat er behoefte is aan versterking op die positie. Komt die versterking er niet? In dat geval is Barça de komende tijd toch wat kwetsbaar. Het is te hopen dat de winterse transferperiode voor een sterk tweede deel van het seizoen kan zorgen. Concurrent Real Madrid kan tot die tijd wellicht profiteren, als het De Koninklijke tenminste wel lukt om de juiste mensen op de juiste posities te krijgen. Want soms grijpen clubs mis en soms zijn ze de concurrentie te slim af. Een goed bod waarmee ze andere opties meteen minder aantrekkelijk maken, wel daarbij wel helpen. Er zijn maar weinig clubs die hun spelers per se willen houden wanneer er een hoog bod op tafel ligt. De financiële positie van een voetbalclub speelt dus een belangrijke rol als de transferperiode gaande is. Maar uiteindelijk telt het resultaat. Als jij weet hoe compleet de selectie is als de transferperiode zijn einde nadert, heb je zeker een voordeel wanneer je gaat wedden op voetbal.

Blijf op de hoogte tot de deadline sluit

Er zijn spelers die de clubs bijna voor het uitkiezen hebben. Cristiano Ronaldo werd in 2021 onder andere gelinkt aan Real Madrid en Manchester City. Uiteindelijk koos hij voor zijn oude liefde Man United. Waar de transfer van Ronaldo nog ruim voor de deadline geregeld was, hield FC Barcelona er een wat krapper tijdsplan op na. Pas enkele minuten voor het einde van Deadline Day waren het vertrek van Antoine Griezmann en de komst van Luuk de Jong geregeld. Zelfs op het allerlaatste moment kan er dus van alles gebeuren. Blijf de berichten dus in de gaten houden als je het transfernieuws zo snel mogelijk wilt benutten voor je voetbalweddenschap.

Wil je er bovenop zitten, zorg dan dat je precies weet wanneer de transferperiode van jouw favoriete voetballand begint en eindigt. In de grote Europese landen beginnen de zomerse transferwindows meestal in de loop van juni of per 1 juli. Op 31 augustus of in begin september moeten de deals beklonken zijn. In de winter pakken veel landen de hele maand januari mee. Als die periode alsnog die zo gewenste linksbuiten oplevert, kan dat voor FC Barcelona het hele seizoen goedmaken.

Probeer ook eens wedden op transfers

Clubs die tijdens de transferperiodes goede zaken doen kunnen zomaar een succesvol seizoen tegemoet zien. Lukt het maar niet om de juiste versterking te krijgen, dan is een ploeg kwetsbaar. Dat ga je terugzien wanneer er een zwaar duel op het programma staat! Toch kan het nieuws over eventuele transfers jou ook al geld opleveren voordat de markt gesloten is. Er zijn namelijk steeds meer bookmakers waarbij het mogelijk is om op de goksites te wedden op transfers.

Altijd is daar de vraag: gaat iemand blijven of gaat hij weg? En natuurlijk voorspel je dan meteen welke club de nieuwe werkgever wordt. De transfergeruchten geven je al een goed beeld van de opties. Maar de transfer is pas een feit als alle officiële papieren voor de sluitingsdeadline zijn ingeleverd. Het kan dus spannend blijven tot om middernacht de zomerse transferperiode eindigt.

Verbreed je kennis met deze artikelen

Multimiljonair door kansberekening

Overige artikelen
17/04/2015

Matchfixing: Echt voetbal of toch theater?

Overige artikelen
26/08/2014

Gokwinsten en de Belastingdienst

Overige artikelen
15/04/2013

Waarop baseren bookmakers hun odds?

Overige artikelen
11/06/2019

De beste Online Bookmakers