Speluitleg
16/03/2020 5.093 weergaven

Soorten systeemweddenschappen bij voetbalwedden

Voor een beginnende voetbalwedder is het al lastig genoeg om een enkelvoudige weddenschap te winnen. Ook ervaren wedders verliezen nog menig single bet. Eén doelpunt te veel of te weinig en de winst kan zomaar aan je voorbijgaan. Dat risico neemt alleen maar toe zodra je de single bets steeds vaker inruilt voor een combi bet. Bij zo’n gecombineerde weddenschap zet je meerdere single bets bij elkaar, waarna de bookmaker alle quoteringen met elkaar vermenigvuldigt. Interessant maar risicovol. Je moet immers alle voorspellingen goed hebben om de winst binnen te slepen. Een systeemweddenschap is wat dat betreft een stukje veiliger. Deze variant op de combi weddenschap biedt je namelijk altijd een uitweg. 

Zo werken systeemweddenschappen bij een bookmaker

Een systeemweddenschap vertoont in de basis grote overeenkomsten met een combi bet. Ook hier komt je wedbriefje namelijk vol te staan met voetbalweddenschappen die je aan elkaar koppelt. Richt je je vol overgave op de wedstrijden in de Premier League? Misschien kom je dan wel op het volgende lijstje met weddenschappen uit:
  • (A) Manchester City – Arsenal: een 1x2 weddenschap waarbij je je geld inzet op Manchester City. De quotering staat bij deze weddenschap op 1.75.
  • (B) Watford – Leicester City: een over/under weddenschap waarbij je voorspelt dat deze wedstrijd meer dan 2.5 doelpunten oplevert. De quotering staat hier op 2.35.
  • (C) Everton – Newcastle: een dubbele kans weddenschap waarbij je inzet op een gelijkspel én winst voor Everton. Dit levert een quotering op van 1.30.
  • (D) Liverpool – Chelsea: je voorspelt dat beide teams tijdens deze wedstrijd gaan scoren. Dit doe je tegen een quotering van 1.42.
Zodra er drie voorspellingen of meer op je wedcoupon staan, wordt de optie ‘systeemweddenschappen’ vanzelf actief. Datzelfde geldt voor de combi bet, een optie die zelfs al bij twee weddenschappen verschijnt. Toch sta je hier meteen voor een belangrijke keuze. Want ga je voor een gecombineerde weddenschap waarbij je alle voorspellingen goed moet hebben of kies je liever voor de wat veiligere systeemweddenschap? Bij systeemweddenschappen hoeft namelijk maar een deel van je voorspellingen uit te komen. Met twee of drie winnende weddenschappen kunnen de vier Premier League-wedstrijden van hierboven gewoon de winst opleveren. De systeemweddenschap biedt hiermee dus een groot voordeel ten opzichte van de gecombineerde weddenschap. 

Hoeveel kansen heb jij nodig om de vereiste weddenschappen te winnen?

Nu rijst natuurlijk de vraag hoeveel weddenschappen je goed moet hebben om winst te maken. Dat ligt er net aan welk type systeemweddenschap je bent aangegaan. Houd je het graag overzichtelijk, dan kies je misschien wel voor een van de standaardsystemen. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor het 2/3 systeem, het 2/4 systeem, het 3/4 systeem, het 3/5 systeem, 4/7 systeem enzovoort. Deze systeemweddenschappen werken allemaal op dezelfde manier. Bij het 3/4 systeem moet je drie van de vier uitkomsten goed voorspellen, terwijl je bij het 4/7 systeem maar liefst zeven kansen hebt om vier weddenschappen correct door te geven. Bij de standaardsystemen als 2/4 en 3/5 maakt het in feite weinig uit welk van de weddenschappen uitkomen. Tenminste, als het aankomt om wel of geen winst maken. De hoogte van de winst is een ander verhaal. Want net als bij een combi bet tellen alleen de quoteringen mee van de weddenschappen die je hebt gewonnen. Het voordeel van deze manier van voetbalwedden is wel dat je veel vrijheid hebt. Je bent namelijk volledig eigen baas over je systeemweddenschappen. Je bepaalt dus zelf hoeveel weddenschappen je aangaat, welke weddenschappen je aangaat én welk systeem je daaraan koppelt. Ben je nog niet heel ervaren in het wedden op voetbal, dan begin je het beste met één van hierboven beschreven systemen. Durf je een stapje verder te gaan? Kijk dan ook eens naar systemen als yankee, trixie, goliath en lucky 15. 

Maak kennis met de yankee systeemweddenschap

Zodra je je verdiept in systeemweddenschappen, kom je al snel de term ‘yankee’ tegen. Voor dit type systeemweddenschap moeten er vier voorspellingen op je wedbriefje staan. Die vier voorspellingen (in het geval van systeemweddenschappen vaak ‘tips’ genoemd) vormen gezamenlijk elf combinaties:
  • Zes combinaties van twee voorspellingen
  • Vier combinaties van drie voorspellingen
  • Eén combinatie van vier voorspellingen
Het is je vast niet ontgaan dat bij onze vier Premier League-weddenschappen de letters A tot en met D staan. Deze letters geven precies aan welke combinaties er allemaal te maken zijn. De tweevoudige voorspellingen zijn AB, AC, AD, BC, BD en CD. Bij de drievoudige voorspellingen gaat het om ABC, ABC, ACD en BCD. De viervoudige voorspelling bevat natuurlijk alle weddenschappen, wat neerkomt op de serie ABCD. Elk van deze elf combinaties heeft zijn eigen quotering. Daarbij volgt de bookmaker hetzelfde systeem als bij een reguliere combi bet. Dat betekent alle quoteringen uit die combinatie met elkaar worden vermenigvuldigd. De tweevoudige combinatie AB levert dan een totale waarde op van (1.75 * 2.35) 4.11. Bij de drievoudige combinatie ACD komt de waarde (1.75 * 1.30 * 1.42) 3.23 op het wedbriefje te staan. Bij deze yankee systeemweddenschap zet je geld in op elk van de losse combinaties. Dat betekent dat je je inzet moet verdelen over elf verschillende weddenschappen. Misschien zet je 5 euro in op alle combinaties of wellicht kies je ervoor om wat meer geld neer te tellen voor weddenschappen met lagere quoteringen dan voor weddenschappen met hogere quoteringen. Hoe je de inzet verdeelt, is helemaal aan jou. Nadat de weddenschap is geplaatst, is het een kwestie van afwachten. Komen al jouw voorspellingen, behalve weddenschap B? Dan worden de combinaties die een B bevatten automatisch uit de lijst geschrapt. Bij die weddenschappen ben je de inzet kwijt. De rest krijg je uitbetaald, waarbij natuurlijk de quoteringen en inzet het exacte bedrag per combinatie bepalen. Let wel op: je wint alleen bij de yankee systeemweddenschap als je minimaal twee voorspellingen goed hebt. 

Trixie systeemweddenschap: een eenvoudige variant op de yankee

De trixie systeemweddenschap heeft veel weg van de yankee weddenschap. Alleen ga je nu maar drie in plaats van vier weddenschappen aan. Dat feit heeft natuurlijk meteen gevolgen voor het aantal combinaties dat je aan kunt gaan. In dit geval zijn het er geen elf, maar slechts vier: drie combinaties van twee voorspellingen en één combinatie van drie. Ook bij de trixie systeemweddenschap moet je minstens twee goede voorspellingen doorgeven om er met de winst vandoor te gaan. Om dat voor elkaar te krijgen, nemen veel wedders een zogenaamde ‘banker’ op in hun systeemweddenschap. Een banker is een weddenschap met een vrij lage quotering, wat betekent dat je een grote winkans hebt. Als je hier twee weddenschappen met hogere quoteringen aan toevoegt, is het nog steeds heel goed mogelijk dat je de trixie systeemweddenschap wint. 

Nog meer systeemweddenschappen om uit te kiezen

Systeemweddenschappen werken allemaal op dezelfde manier. Toch kom je heel veel verschillende soorten weddenschappen tegen als je op zoek gaat naar een interessant systeem. Het belangrijkste is dat je goed nadenkt over welk systeem het beste bij jou past voordat je daadwerkelijk inzet. Kies bijvoorbeeld voor: Het Canadees systeem. Deze systeemweddenschap treedt in werking wanneer je vijf voorspellingen aangaat. Met die vijf tips kun je in totaal 26 weddenschappen aangaan. Hiermee is het Canadees systeem een soort uitbreiding van de yankee systeemweddenschap. De term ‘super yankee’ kom je daarom ook weleens tegen. Het Canadees systeem levert winst op vanaf twee goede voorspellingen. Maar als het je lukt om vier of zelfs alle vijf weddenschappen te winnen, dan stijgt de winst pas echt naar grote hoogte. Goliath systeem. Dit type systeemweddenschap doet zijn naam eer aan. Goliath is de reus uit de Bijbel, maar Goliath is ook een behoorlijke reus in de wereld van het voetbalwedden. Bij deze systeemweddenschap ga je maar liefst 247 bets aan, die ontstaan uit de acht voorspellingen die je doorgeeft aan de bookmaker. Vanaf twee goede voorspellingen krijg je al geld uitgekeerd. Of je daarmee echt winst maakt, is afhankelijk van je inzet en de quoteringen. Het kan zomaar zijn dat die zes verloren inzetten gezamenlijk een hoger bedrag vormen dan het geld dat de twee gewonnen weddenschappen je opleveren. Lucky 15, 31 of 63. Bij veel systeemweddenschappen heb je minimaal twee goede voorspellingen nodig. De Lucky-reeks is wat dat betreft nog toegankelijker. Hier heb je namelijk genoeg aan één gewonnen weddenschap. Bij de Lucky 15, 31 en 63 ga je respectievelijk vijf, zes en zeven verschillende weddenschappen aan. De reeksen zijn op zo’n manier samengesteld dat je (het zal je niet verbazen) 15, 31 en 63 tips aangaat. Die getallen ontstaan doordat ook alle enkele weddenschappen worden meegeteld. Patent systeem. Ook bij dit wedtype tellen enkele weddenschappen gewoon mee. Dat levert meteen een grote winkans op. Je hoeft bovendien maar drie voorspellingen aan de bookmaker door te geven. Ideaal dus voor de beginnende voetbalwedder! Heinz en super Heinz. Is het Patent systeem toch te eenvoudig? Verdiep je dan in de Heinz weddenschappen. Het Heinz systeem werkt met zes voorspellingen; super Heinz heeft er zeven. Doordat je minimaal twee voorspellingen goed moet hebben, tellen de enkele weddenschappen hier niet mee. Hierdoor de Heinz systeemweddenschap uit op 57 combinaties. Die ene voorspelling extra heeft flink wat invloed op de combinaties die bij de super Heinz tevoorschijn komen. In plaats van 57 zijn dit er nu 120. Dat kan het winstbedrag meteen flink opschroeven.

Verbreed je kennis met deze artikelen

Beginners handleiding

Speluitleg
01/01/2013

Wat is Draw No Bet?

Speluitleg
13/05/2019

Wat is live wedden op voetbal?

Speluitleg
22/02/2015

De beste Online Bookmakers