Speluitleg
25/03/202011.256 weergaven

Wat is een Trixie weddenschap?

Heb je genoeg van al die single bets en wil je eens voor een systeemweddenschap gaan? De Trixie weddenschap is dan een van de vele opties die naar voren komt. Met een Trixie ga je drie voetbalweddenschappen tegelijkertijd aan. Als twee van die drie voorspellingen uitkomen, pak je de winst. De Trixie is een van de eenvoudigste varianten van een systeemweddenschap. Al moet je nog steeds goed weten wat je doet voordat je die Trixie weddenschap definitief plaatst. 

De Trixie: een weddenschap met vier winnende combinaties

Systeemweddenschappen zijn er in allerlei soorten en maten. Maar ze werken wel stuk voor stuk volgens hetzelfde systeem. Bij een systeemweddenschap ga je namelijk meerdere voetbalweddenschappen tegelijk aan, en je wint al wanneer een deel van de voorspellingen uitkomt. Dat geldt dus ook voor de Trixie weddenschap. Voor een Trixie moeten er drie voetbalweddenschappen op je wedbriefje staan. Je bepaalt daarbij zelf welke wedstrijden en wedopties je toevoegt. Misschien richt je je volledig op de Eredivisie of misschien verdeel je je geld liever over drie matches uit de verschillende Europese competities. Zo kunnen de volgende wedstrijden op je wedcoupon komen te staan:

  • (A) De klassieker tussen Ajax en Feyenoord.
  • (B) De wedstrijd Olympique Marseille en Olympique Lyon, in de Franse Ligue 1.
  • (C) De Londense derby tussen Chelsea en West Ham United.

Deze drie voetbalwedstrijden (waarvan je er dus minstens twee goed moet hebben) zijn gezamenlijk goed voor vier mogelijke combinaties: AB, AC, BC en ABC. Als één van deze vier combinaties een winnende combinatie is, krijg je van de bookmaker geld uitgekeerd. Hoeveel dat precies is, hangt volledig af van de quoteringen, de inzet én van de wedstrijden die je goed hebt voorspeld. 

Trixie voetbalweddenschap

Zo werkt de Trixie weddenschap in de praktijk

AB, AC, BC of ABC… het klinkt allemaal heel abstract. Laat je daar niet door afschrikken, want een Trixie weddenschap is eigenlijk heel eenvoudig. Zelfs als je nog maar weinig ervaring hebt met voetbalwedden, kun je een Trixie weddenschap gewoon winnen. De drie voetbalwedstrijden van hierboven leveren de volgende weddenschappen op:

  • (A) Ajax - Feyenoord: een over/under weddenschap waarbij je inzet op ‘meer dan 3.5’ doelpunten. De bookmaker heeft de quotering bij deze weddenschap op 2.10 staan.
  • (B) Olympique Marseille – Olympique Lyon: een 1x2 weddenschap waarbij je inzet op een overwinning voor Lyon. De bookmaker zet de quotering voor deze voorspelling op 3.12.
  • (C) Chelsea – West Ham United: je gaat bij deze wedstrijd voor een weddenschap met een theoretische winkans van 50%. Op de vraag ‘lukt het beide elftallen om te scoren?’ vul je ‘nee’ in, want jij verwacht dat de keeper van Chelsea in dit duel de nul houdt. De bookmaker is het met je eens, waardoor de quotering uitkomt op ‘slechts’ 1.31.

Nu de Trixie weddenschap staat, is het afwachten wat er gebeurt. Eindigt de wedstrijd in de Johan Cruyff ArenA in 3-1? Met deze uitslag heb je een goede basis gelegd voor een winnende Trixie, al ben je er nog niet. De situatie verandert meteen als de wedstrijd in de Ligue 1 wordt gewonnen door Olympique Marseille. Met één gewonnen en één verloren weddenschap heb je nog een laatste kans over om de Trixie te winnen. Lukt het West Ham toch om te scoren, dan heb je in totaal maar één van de drie voorspellingen goed. Je complete inzet gaat dus verloren. Houdt Chelsea inderdaad de nul, dan voldoe je wel keurig aan de norm van twee correcte voorspellingen. De Trixie weddenschap is gewonnen!

Wedden bij officiële Nederlandse bookmakers:

Wat kun je verdienen met een Trixie weddenschap?

Een Trixie weddenschap levert winst op als er minstens twee voorspellingen goed zijn. Maar met twee goede voorspellingen ligt het winstbedrag wel een stuk lager dan met drie. Bovendien is de combinatie AB uit het lijstje hierboven beduidend winstgevender dan de combinatie BC. Hoe dat komt? Quoteringen blijven ook bij Trixie weddenschappen gewoon een rol spelen. De drie voetbalweddenschappen van hierboven leveren de volgende waardes op: 2.10 (Ajax – Feyenoord), 3.12 (Marseille – Lyon) en 1.31 (Chelsea – West Ham). Net als bij een combi bet worden de quoteringen bij een systeemweddenschap met elkaar vermenigvuldigd. Alleen komt er aan een Trixie wel wat meer rekenwerk te pas. Bij een combi bet zijn deze drie getallen gezamenlijk goed voor een quotering van 8.58. Toch betekent dit niet dat een winnende Trixie ook meteen 8.58 keer de inzet oplevert. Om maar te beginnen bij die inzet: bij een Trixie weddenschap is het niet mogelijk om elke voorspelling een andere inzet toe te kennen. De bookmakers willen de totale inzet weten, en dat geld wordt evenredig verdeeld over alle drie de weddenschappen. Een totale inzet van 20 euro is dus goed voor een inzet van 5 euro per weddenschap, aangezien er vier mogelijke combinaties zijn. En elke combinatie heeft zijn eigen quotering:

  • Combinatie AB: 2.10 * 3.12 = 6.55
  • Combinatie AC: 2.10 * 1.31 = 2.75
  • Combinatie BC: 3.12 * 1.31 = 4.08
  • Combinatie ABC: 2.10 * 3.12 * 1.31 = 8.58

Het is handig om deze gegevens bij de hand te houden als de wedstrijden worden gespeeld. Deze lijst met quoteringen geeft namelijk precies aan hoe groot je winst is. Win je weddenschap A en B? Met een inzet van 5 euro bij deze combinatie heb je recht op een bedrag van (5 * 6.55) 32,75 euro. In totaal heb je een bedrag van 20 euro aan deze Trixie weddenschap besteed. Dat betekent een winst van 12,75 euro. Komen alle drie voorspellingen uit, dan moet je echt even aan het rekenen slaan. Als je de uitkomst van alle vier de mogelijke combinaties bij elkaar optelt, weet je hoeveel de bookmaker aan je uitkeert. De lijst van hierboven levert je na drie correcte voorspellingen een bedrag op van (32,75 +  13,75 + 20,40 +  42,90) 109,80 euro. Na aftrek van die 20 euro inzet kom je uit op een winst van 89,90 euro. Dat is niet slecht voor iemand die slechts drie voorspellingen op zijn wedbriefje heeft staan. 

Denk strategisch na over de quoteringen

Het voordeel van een Trixie weddenschap is dat je niet alle voorspellingen goed hoeft te hebben om toch winst te kunnen maken. Al is het wel zaak dat je strategisch nadenkt over de weddenschappen die je toevoegt. Vooral de hoogte van de quoteringen is iets waar je over na moet denken. Veel liefhebbers van systeemweddenschappen zweren bij de zogenaamde ‘banker’. Een banker is een weddenschap met een vrij lage quotering, maar daardoor wel met een hoge winkans. Aangezien je minstens twee correcte voorspellingen nodig hebt om de Trixie te winnen, is het slim om een weddenschap in je lijst op te nemen die relatieve zekerheid biedt. Zo ben je al een heel eind op weg om die Trixie weddenschap winnend af te sluiten. Pas wel op dat je de overige quoteringen niet te laag houdt. Stel dat je bij de wedstrijd tussen Olympique Marseille en Olympique Lyon toch je geld had ingezet op een overwinning voor de thuisploeg. Op dat moment verandert die quotering van 3.12 in een waarde van 1.62. En daarmee neemt de kans meteen flink toe dat je geld toelegt op deze Trixie. De winnende combinatie AB blijkt opeens niet zo winnend meer. Met een inzet van 5 euro en een totale quotering van (2.10 * 1.62) 3.40 betaalt de bookmaker een bedrag uit van 17 euro. Als je voorspelling van wedstrijd C (Chelsea tegen West Ham) onverwachts toch verloren gaat, leid je alsnog verlies. De totale inzet van 20 euro en de winstuitkering van 17 euro brengen je op een verlies van 3 euro. Met de verkeerde quoteringen kun je dus gewoon verlies leiden, zelfs als je de Trixie weddenschap op papier wint. 

Ga voor de perfecte middenweg met een Trixie weddenschap

Een systeemweddenschap is de perfecte middenweg tussen een single bet (die met de juiste voorbereiding heel goed te winnen is) en een combi bet (waarbij je profiteert van hoge quoteringen). Dat geldt zeker voor een Trixie weddenschap, die met twee uit drie voorspellingen een prima winkans biedt. Vergelijk je de Trixie weddenschap met een single bet, dan zie je wel dat de winkansen iets afnemen. Je moet nu eenmaal twee weddenschappen goed hebben voordat de winst binnen is. Dit wordt gecompenseerd door het feit dat je nog steeds profiteert van verhoogde quoteringen. Al is een combi bet nog altijd winstgevender. Met een inzet van 20 euro en drie weddenschappen die een gezamenlijke waarde hebben van 8.58, kun je aan deze combi bet een bedrag van 151,60 euro overhouden. En dat terwijl een Trixie weddenschap je hooguit 89,90 euro oplevert. Dat is een verschil waar je genoegen mee moet nemen als je voor de extra zekerheid van een systeemweddenschap kiest. Je hoeft slechts twee van de drie weddenschappen goed te voorspellen, en die speling is ook wat waard als je gaat wedden op voetbal.

De trixie weddenschap is maar één van de vele systeemweddenschappen die een bookmaker aanbiedt. Ze werken wel allemaal volgens hetzelfde principe, al verschilt het per systeem hoeveel weddenschappen er zijn. Kijk dus ook eens naar het yankee, goliath of heinz systeem voordat je je definitieve keuze maakt.

Verbreed je kennis met deze artikelen

Beginners handleiding

Speluitleg
09/02/2023

Wat is Draw No Bet?

Speluitleg
19/04/2024

Wat is Live Wedden op Voetbal?

Speluitleg
22/02/2023

De beste Online Bookmakers