Wedden op competities
10/12/20192.882 weergaven

Wedden op CONCACAF Gold Cup

Elke twee jaar kunnen we ons weer opmaken voor de CONCACAF Gold Cup. In dit toernooi gaan landenteams uit Noord-Amerika, Centraal-Amerika en het Caribisch gebied op jacht naar de titel. Welk land mag zich op dat moment het beste noemen van alle landen die zijn aangesloten bij voetbalbond CONCACAF? De Gold Cup is in feite een variant op het Europees kampioenschap. Alleen zie je hier geen Frankrijk, Duitsland, Engeland of Italië het veld opkomen, maar je kijkt naar de Verenigde Staten, Mexico, Canada, Panama, Jamaica en Costa Rica. Dit zijn natuurlijk niet de meest aansprekende voetballanden die er zijn. En laten we eerlijk zijn: als het op kwaliteit aankomt, kunnen de landen van CONCACAF zich niet meten met die van de UEFA (Europa) of CONMEBOL (Zuid-Amerika). Toch is dat geen reden om de Gold Cup links te laten liggen. Het is gewoon een verrassend leuk toernooi om te volgen. Bovendien wordt de Gold Cup georganiseerd in de jaren dat er geen EK of WK is. Ideaal dus voor iedereen die geen genoeg kan krijgen van dit soort grote voetbalkampioenschappen! 

Al twintig jaar voetballen om de Gold Cup

De CONCACAF Gold Cup bestaat sinds 1991. Maar dan hebben we het alleen over de naam. Voor 1991 werd er namelijk al een toernooi georganiseerd waarin de voetballanden van de CONCACAF het tegen elkaar opnamen: CONCACAF Championship. Dit toernooi ging van start in 1961, maar werd dertig jaar later vervangen door de Gold Cup. Met de komst van een nieuwe naam werden ook een aantal dingen aan het toernooi veranderd. De opzet werd anders en in plaats van een vierjaarlijks toernooi kwam er een tweejaarlijks toernooi. Dat betekent dat je in alle oneven jaren kunt gaan voetbalwedden op de CONCACAF Gold Cup.Voetbalbond CONCACAF heeft ongeveer veertig leden. De meeste daarvan komen uit het Caribisch gebied. Wat te denken van Aruba, Curaçao en Cuba? Ook landen als Jamaica, Haïti, Puerto Rico en Suriname zijn lid van deze voetbalbond. De landen uit het Caribisch gebied zijn over het algemeen niet de gevaarlijkste in het toernooi. Noord-Amerika is in de CONCACAF sterk vertegenwoordigd met de Verenigde Staten, Canada en Mexico. Bij Centraal-Amerika moet je denken aan landen als Costa Rica, Panama en Nicaragua. In het hoofdtoernooi is geen plek voor alle veertig landen, maar er zitten altijd wel een aantal onverwachte namen tussen. En dat levert verrassend leuke wedstrijden op. Het is toch spannend om het elftal van Suriname te zien strijden tegen die van de Verenigde Staten. 

Dit zijn de grote kampioenen!

Het lijkt soms alsof de CONCACAF Gold Cup om de Verenigde Staten en Mexico heen is gebouwd. Zij staan namelijk bovenaan de lijst met gastlanden en kampioenen. Voor de organisatie zoekt CONCACAF altijd de samenwerking met Amerika. De Verenigde Staten is sinds die eerste editie in 1991 altijd gastland geweest, soms aangevuld met één of meerdere andere landen. Dat feit alleen al wakkert de voetbalkoorts flink aan. Waar Amerikanen normaal gesproken niet heel erg geïnteresseerd zijn in het mannenvoetbal, komen ze tijdens de Gold Cup graag naar de stadions om hun team aan te moedigen. Dat is ook niet zo gek, want het Amerikaanse elftal doet het meestal erg goed. In de afgelopen dertig jaar wist het land zes keer te winnen en waren er daarnaast zes verloren finales. Het lukt de Mexicanen wat vaker om een finaleplaats om te zetten in een titel. Zij speelden in de afgelopen jaren tien finales en gingen er maar liefst negen keer met de winst vandoor. Het is wel duidelijk dat Mexico een gevaarlijke kandidaat is als het eenmaal lekker in het toernooi zit.

Zestien tickets voor het hoofdtoernooi van de Gold Cup

De Verenigde Staten en Mexico zijn absoluut de grote kampioenen van de Gold Cup. Maar natuurlijk is er tijdens elke editie weer genoeg concurrentie om het toernooi spannend te maken. In principe zijn het landen die zijn aangesloten bij voetbalbond CONCACAF die hier het voetbalgevecht aangaan. Al werd er in het verleden vaker een gastteam uitgenodigd die mocht deelnemen aan het toernooi. Hierdoor kon het gebeuren dat onder andere Brazilië, Colombia en zelfs Zuid-Korea ooit te zien waren bij de Gold Cup.Lange tijd ging de strijd in het toernooi tussen twaalf landen. Maar in januari 2017 kondigde de president van de CONCACAF, Victor Montagliani, aan dat het aantal deelnemende teams werd uitgebreid. Met ingang van 2019 zien we zestien landen die het tegen elkaar opnemen in het hoofdtoernooi van de Gold Cup. Aangezien de CONCACAF veel meer leden heeft, moeten landen zich dus eerst zien te kwalificeren. Tegenwoordig is de route via de Nations League de meest logische. Twaalf landen kwalificeren zich op die manier. Voor de overige vier tickets is er nog een heus Gold Cup kwalificatietoernooi. Bij de meeste bookmakers is hier maar weinig aandacht voor. Zodra het echte toernooi begint, verandert dat. Want natuurlijk kun je volop gaan wedden op de wedstrijden of kampioen van de Gold Cup!

Een toernooi met een groepsfase en knock-outfase

Als de kwalificaties achter de rug zijn kunnen de teams zich opmaken voor het hoofdtoernooi. Sinds 1991 vindt de Gold Cup trouw elke twee jaar plaats. In de beginjaren werd er een paar keer in de winter gevoetbald, maar inmiddels is het toernooi verhuisd naar de zomer. Zo kun je meestal van half juni tot half juli genieten van het voetbal uit Noord-Amerika, Centraal-Amerika en het Caribisch gebied.Met zestien deelnemende landen levert de Gold Cup een stuk minder wedstrijden op dan bijvoorbeeld het Europees kampioenschap. Maar de opzet is gewoon gelijk. Het toernooi begint met een groepsfase, waarbij vier landen per groep zijn ingedeeld. Wie verder wil komen in het toernooi, heeft een duidelijke opdracht: bij de beste twee van de groep eindigen. De nummers één en twee gaan namelijk door naar de kwartfinales. Via de kwartfinales en halve finales belandt de Gold Cup uiteindelijk bij de finale. En dan is het de vraag wie er wint. Gaat er weer een titel naar Mexico of de Verenigde Staten of komt er dit keer een meer verrassende kampioen? Eén ding is zeker: met een weddenschap zit jij er klaar voor als de CONCACAF Gold Cup begint.

Verbreed je kennis met deze artikelen

Wedden op Champions League

Wedden op competities
18/06/2017

Wedden op Europa League

Wedden op competities
14/06/2019

Wedden op Bundesliga

Wedden op competities
08/05/2019

Wedden op Eredivisie

Wedden op competities
18/06/2019

De beste Online Bookmakers