Wedden op competities
08/12/20193.018 weergaven

Wedden op Copa América

Voetbalfans in Europa kijken elke vier jaar weer uit naar het EK. De grote Europese voetballanden (met hun sterspelers) gaan daar de strijd met elkaar aan. Maar als echte voetballiefhebber loop je niet alleen warm voor de voetbalkwaliteiten van Nederland, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Want duizenden kilometers hiervandaan, in Zuid-Amerika, wordt er ook lekker gevoetbald. Vooral Brazilië en Argentinië hebber spelers rondlopen die in de hele wereld worden gewaardeerd. Dus hoe spannend is het als dit soort landen het tegen elkaar opnemen in de Zuid-Amerikaanse equivalent van het EK voetbal? Die equivalent heet de CONMEBOL Copa América. En natuurlijk kun je bij de bookmakers volop geld inzetten op dit toernooi.  

Elke vier jaar is er de strijd om de Copa América

Wat het EK is voor Europa, is de Copa América voor Zuid-Amerika. De beste voetballanden van het werelddeel komen tijdens dit toernooi het veld op. De Copa América brengt natuurlijk heel wat fans op de been. Iedereen moedigt vol passie zijn land aan, in de hoop dat de trofee en de titel dit keer mee naar huis gaan.De Copa América is minstens zo spannend om te volgen als het EK. Zelfs als je geen grote favoriet hebt, is het boeiend om alle grote namen uit het Zuid-Amerikaanse voetbal aan het werk te zien. Hoewel de Copa América veel overeenkomsten heeft met het Europees kampioenschap, zijn er ook verschillen. Het grootste verschil is dat het toernooi qua datum wat onvoorspelbaarder is. Er zijn tijden geweest dat er elk jaar of om de twee jaar een Zuid-Amerikaans kampioenschap op het programma stond. Maar er zijn ook jaren voorbijgegaan dat er geen enkele strijd werd gestreden. Sinds 2007 volgt de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL in principe dezelfde tijdslijn als de UEFA. Elke vier jaar is er een Copa América, al kwam er in 2016 een extra editie bij vanwege het honderdjarige bestaan. Want inderdaad, het toernooi ging van start in 1916. Daarmee is de Copa América meteen het oudste landentoernooi van de wereld. 

Copa América: het oudste toernooi voor landenteams

9 juli 1816: dit is de dag waarop Argentinië een grondwet aanneemt die de onafhankelijkheid van Spanje inluidt. Om dit heuglijke feit te vieren, organiseert het land precies honderd jaar later een voetbaltoernooi. Naast Argentinië zijn Brazilië, Chili en Uruguay van de partij. Die laatste mag zich de eerst officiële kampioen van Zuid-Amerika noemen. De naam Copa América bestond toen nog niet. Tot en met 1967 werd er gesproken over de Campeonato Sudamericano de Selecciones. In 1975, als het tijd is voor de 30e editie van het Zuid-Amerikaanse voetbalkampioenschap, verandert de naam in Copa América.Sinds het allereerste begin is de CONMEBOL de drijvende kracht achter het kampioenschap. De Zuid-Amerikaanse voetbalbond stamt ook uit hetzelfde jaar als het toernooi, 1916 dus. Wat dat betreft heeft Europa het nakijken. De UEFA werd pas in 1954 opgericht, en het eerste EK in 1960 georganiseerd. Als je de Copa América volgt, kijk je echt naar een toernooi dat belangrijk is geweest voor de ontwikkeling van het voetbal. Als dat geen goede reden is om je in het toernooi te verdiepen? 

Twaalf elftallen strijden om de felbegeerde titel

De Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL heeft tien leden. Dat is natuurlijk niet zo heel veel. Ter vergelijking: de UEFA heeft er inmiddels al 55. Argentinië, Brazilië, Uruguay en Chili zijn op voetbalgebied de meest aansprekende landen die bij de Zuid-Amerikaanse bond horen. Daarnaast vallen ook Bolivia, Colombia, Ecuador, Paraguay, Peru en Venezuela onder de CONMEBOL. Met zo weinig landen in de gelederen is het niet nodig om een kwalificatietoernooi te organiseren. Alle tien de voetbalelftallen mogen dus sowieso laten zien wat ze kunnen als de Copa América van start gaat. Als extraatje nodigt de CONMEBOL sinds 1993 een paar landen uit die bij een andere voetbalbond horen. Meestal kijkt de organisatie hiervoor niet erg ver weg. Zo mochten Mexico, Costa Rica en de Verenigde Staten (allemaal lid van de Noord- en Centraal-Amerikaanse voetbalbond CONCACAF) in de geschiedenis meerdere keren deelnemen aan de Copa América. Deze landen wonnen nooit, maar het Mexicaanse elftal was wel twee keer goed voor zilver en drie keer voor brons.De Copa América begint net als het EK met een groepsfase. In die groepfase strijden twaalf landen om een plekje in de knock-outfase. De manier waarop de groepsfase wordt afgewerkt, wil nog weleens variëren. De CONMEBOL experimenteert in 2020 met een indeling in een Noorderzone en Zuidzone. Twee groepen van zes dus, waarvan de beste vier doorgaan naar de kwartfinale. De kwartfinales, halve finales en finale bestaan allemaal uit één wedstrijd. Er is geen herkansing in de return, en hierdoor is elke wedstrijd spannend. Het is ook niet ongewoon dat de duels worden beslist met een strafschoppenserie. Zelfs voor de neutrale kijker levert dit spannende momenten op. De Copa América wordt natuurlijk afgesloten met de grote finale. Miljoenen Zuid-Amerikanen zitten voor de buis om te zien wat er gebeurt. Heb jij net zo’n passie voor voetbal als zij? Ga dan zeker eens wedden op de Copa América. 

Wedden op de favorieten van de Copa América

In Europa wordt de Copa América nog weleens vergeten. Veel voetbalwedders richten zich liever op het EK voetbal. Maar dat is echt niet terecht. Het blijft gewoon interessant om de beste voetballers van Zuid-Amerika te zien strijden om de titel. In de afgelopen jaren zijn er heel wat bekende uitblinkers geweest. Denk aan topscorers als Everton (Brazilië), Eduardo Vargas (Chili) en Paolo Guerrero (Peru). Of kijk je liever naar spelers als Luis Suárez (Uruguay) of Lionel Messi (Argentinië)? Waar je voorkeur ook naar uitgaat, bij de bookmakers kun je tijdens elke Copa América inzetten op je favoriete team(s). Brazilië en Argentinië zijn altijd sterke kandidaten als het gaat om het winnen van de titel. Toch zijn er absoluut meer kapers op de kust. Sterker nog, Brazilië en Argentinië staan achter Uruguay als het gaat om het aantal titels. Vergeet daarnaast Chili niet. Het land won in 2015 én in 2016, toen het honderdjarige bestaan van de Copa América werd gevierd. Zodra de Copa América op het punt van beginnen staat, zetten de bookmakers allerlei mooie weddenschappen online. Verdiep je in de wedstrijden of voorspel alvast welk land kampioen van Zuid-Amerika wordt. Met zo’n weddenschap krijg je meteen zin op de Copa América van begin tot eind te volgen!

Verbreed je kennis met deze artikelen

Wedden op Champions League

Wedden op competities
18/06/2017

Wedden op Europa League

Wedden op competities
14/06/2019

Wedden op Bundesliga

Wedden op competities
08/05/2019

Wedden op Eredivisie

Wedden op competities
18/06/2019

De beste Online Bookmakers