Wedden op competities
21/04/2020 3.141 weergaven

Wedden op de Nations League

Voetbalbond UEFA was klaar met al die lange series oefenwedstrijden die toch maar weinig spanning en geld opleverden. Maar internationale duels zijn wel belangrijk in voorbereiding op een EK of WK. Daarom kwam de Europese voetbalbond in 2014 met een geheel uitgewerkt plan voor een nieuw landentoernooi: de Nations League. Het idee was dat de Nations League de vele oefenduels moest vervangen, en dat is inderdaad gebeurd. De nationale elftallen kunnen nog steeds hun krachten blijven meten met de andere teams die op het EK of WK hopen te staan, alleen staat er nu echt iets op het spel. Via de Nations League zijn er namelijk tickets te verdienen voor het grote kampioenschap. Sinds de eerste editie in 2018 staat de Nations League elke twee jaar op het programma. Met een extra toernooi op de voetbalkalender zijn er weer heel wat mooie weddenschappen bij gekomen. Ben jij al aan het wedden op de Nations League?

Nations League

Nations League: Een voetbaltoernooi voor alle 55 leden van de UEFA

De UEFA Nations League is een toernooi voor alle 55 landen die zijn aangesloten bij de Europese voetbalbond. Tussen die 55 landen zitten natuurlijk heel wat topteams. Zo zorgen de Duitsers, Portugezen, Spanjaarden, Fransen, Italianen en Engelsen regelmatig voor vuurwerk tijdens de grote voetbalkampioenschappen. Uiteraard kijkt iedereen ook reikhalzend uit naar de prestaties van Oranje. Toch zijn lang niet alle 55 voetballanden even spannend om te volgen. De kans is groot dat je je de laatste keer dat je Andorra of Georgië aan het werk hebt gezien, niet meer herinnert. Maar dit soort landen doen net zo goed mee aan de Nations League. Al zorgt de opzet van het toernooi ervoor dat je waarschijnlijk geen minuut te zien krijgt van de wedstrijden die Georgië, Liechtenstein, Azerbeidzjan en San Marino spelen. Een toernooi met 55 landen vraagt gewoon om een duidelijke structuur. De UEFA heeft inderdaad voor die structuur gezorgd. Het door de UEFA opgestelde landencoëfficiënt vormt daarbij het uitgangspunt. In dit coëfficiënt staan alle 55 voetballanden keurig gerangschikt op basis van de prestaties die ze hebben geleverd. De lijst wordt regelmatig aangepast zodat de UEFA altijd over de meest recente gegevens beschikt wanneer de loting voor de Nations League plaatsvindt. Die loting bepaalt meteen op welke wedstrijden je bij de bookmakers kunt gaan wedden.

Nations League heeft vier divisies met gelijkwaardige voetbalteams

Bij de vele oefeninterlanden van voorheen was de spanning soms ver te zoeken. Wat wil je ook als Estland of Luxemburg de tegenstander is? Het liefst zie je duels voorbijkomen waarin de teams aan elkaar gewaagd zijn zodat er een echte strijd ontstaat. Een tegenstander als Frankrijk of Duitsland zou bijvoorbeeld mooi zijn voor Oranje. Dankzij de indeling in divisies staan dit soort wedstrijden bij de Nations League inderdaad op het programma. De UEFA werkt voor de Nations League met vier divisies. In divisie A zijn de 16 beste landen volgens het UEFA-coëfficiënt ondergebracht. Bij de eerste editie van 2018/2019 waren dat er overigens nog 12. Ook in divisie B is het aantal opgeschroefd van 12 naar 16. De nummers 17 tot en met 32 van de ranglijst vinden hier onderdak. In divisie C is plek gemaakt voor de nummers 33 tot en met 48. In de laagste divisie, divisie D, zijn er na die eerste editie van de Nations League nog maar 7 landen die de strijd met elkaar aangaan. Dat de UEFA de nodige aanpassingen heeft aangebracht, is niet vreemd voor zo’n jong toernooi als de Nations League. Al is er aan de verdere opzet weinig gesleuteld. Binnen elke divisie vindt er sinds die allereerste editie namelijk een heel eigen strijd plaats. De meeste aandacht gaat bij zowel de bookmakers als de voetbalfans uit naar divisie A. Hierin zitten de landen die er echt toe doen. Dit is de crème de la crème van het Europese voetbal!

Via de Nations League groepsfase naar de halve finale en finale

De Nations League is een toernooi voor voetbalfans met een lange adem. Anders dan een EK of WK wordt dit voetbaltoernooi namelijk niet in vier weken afgewerkt. De UEFA neemt maar liefst anderhalf jaar de tijd om de complete Nations League af te ronden. Al is de titelwinnaar al veel eerder bekend. Als de zomer voorbij is en de clubs hun nieuwe seizoen starten, kan het ook zomaar tijd zijn voor de Nations League. Elke twee jaar gaat er na de zomer weer een nieuw toernooi van start. De Nations League begint met een groepsfase, dat in de maanden september, oktober en november wordt gespeeld. In elke divisie zijn de teams verdeeld in groepen van vier teams. Met uitzondering van divisie D, waar één groep met vier en één met drie teams is. In de groepsfase spelen de teams in principe zes wedstrijden voordat de balans wordt opgemaakt. De vier groepswinnaars van divisie A kwalificeren zich voor de halve finale van de Nations League. En dan is het natuurlijk te hopen dat ook die finaleplek wordt bemachtigd. Die wedstrijden om de eindoverwinning staan standaard in juni op de kalender. Tien maanden na de start van het toernooi wordt de winnaar gekroond en is die titel binnen. De eerste editie van de Nations League leverde meteen al een spannende eindstrijd op: Portugal - Nederland. Helaas voor de fans van Oranje ging die titel naar Cristiano Ronaldo en consorten. Maar deze finale laat wel zien dat de Nations League een mooie toevoeging is aan de voetbalkalender. Want wie wil er nu niet wedden op dit soort wedstrijden waarin de top van het Europese voetbal zich laat gelden?

Promotie, degradatie of misschien toch dat ticket voor het EK of WK

De bookmakers zichten zich bij dit toernooi voornamelijk op divisie A. Toch wordt er ook in de andere divisies een strijd gestreden. De groepswinnaars in divisie B, C en D mogen zich opmaken voor promotie. Wie weet waar die promotie tijdens het volgende Nations League toernooi nog toe kan leiden. Daar staat wel tegenover dat er voor de nummers laatst van elke groep een degradatie te wachten staat. Het draait in de Nations League niet alleen om promotie/degradatie en die ene toernooititel. Dat blijkt ook wel aan het moment waarop dit voetbaltoernooi wordt gespeeld. De Nations League vindt altijd plaats tussen twee grote toernooien in en is daardoor de perfecte voorbereiding op een EK of WK. Bovendien zijn er via de Nations League nog plekken te verdienen voor die grote kampioenschappen. De reguliere kwalificaties voor de EK’s en WK’s gaan gewoon door, maar voor de landen die buiten de boot vallen is er hoop. Voor het EK deelt de UEFA maar liefst vier tickets uit via de Nations League. Dit gebeurt tijdens de play-offs die kort voor het kampioenschap worden gespeeld. Ook kort voor een WK staan er dit soort play-offs op het programma. Al zijn er via de Nations League wel minder plekken voor het WK te vergeven dan voor het EK. Toch kan de Nations League zomaar de enige route blijken te zijn naar het Europees kampioenschap of wereldkampioenschap.

Wedden op Europa’s beste voetballanden

De Nations League is niet het meest prestigieuze toernooi dat op de voetbalkalender staat. Sterker nog, het voetbaltoernooi valt behoorlijk in het niet bij de EK’s en WK’s. Er zijn geen versierde straten en er worden ook maar weinig uitbundig uitgedoste fans gespot. De Nations League moet nog gaan leven, áls dat tenminste ooit gebeurt. Dat wil overigens niet zeggen dat je de Nations League moet overslaan als je wilt gaan wedden op voetbal. Aangezien er tijdens dit toernooi wel degelijk iets op het spel staat (een titel is toch mooi meegenomen!), verzamelen de beste spelers van Europa zich voor de Nations League. Bovendien is dit toernooi voor de elftallen een goede kans om hun  grootste Europese concurrenten angst aan te jaren. Een indrukwekkende prestatie in de Nations League schept nu eenmaal hoge verwachtingen voor het aankomende EK of WK. Wat dat betreft houden de bookmakers de Nations League ook goed in de gaten. Een team dat verrassend goed presteert, stijgt meteen flink op de lijst met titelkandidaten. De Nations League is dus een mooie voorbode voor de toernooien die er écht toe doen.

Met deze weddenschappen kom je de Nations League wel door!

Tot 2018 was er op de voetbalkalender maar weinig ruimte gecreëerd om de landenteams in toernooiverband aan het werk te zien. Met de komst van de Nations League hoef je het niet alleen van de EK’s en WK’s te hebben. Zo’n extra toernooi levert toch weer mooie wedstrijden op die een weddenschap meer dan waard zijn. Alle standaard wedopties zijn beschikbaar. Zet je geld in op de winnaar van het duel of ga voor de correcte score. Of ben je meer een liefhebber van over/under, halftime/fulltime of handicap-weddenschappen? De wedstrijden uit de hoogste divisie van de Nations League zijn gewoon rechtstreeks te volgen via tv of een livestream. Dat nodigt natuurlijk uit tot een spannende live weddenschap! Wed op het moment van de eerstvolgende goal of zet je geld in op de laatste doelpuntenmaker. Met dit soort voetbalweddenschappen verheug je je in het vervolg echt op een avondje Nations League.

Verbreed je kennis met deze artikelen

Wedden op Champions League

Wedden op competities
18/06/2017

Wedden op Europa League

Wedden op competities
14/06/2019

Wedden op Bundesliga

Wedden op competities
08/05/2019

Wedden op Eredivisie

Wedden op competities
18/06/2019

De beste Online Bookmakers