Wedden op competities
21/06/2019 5.543 weergaven

Wedden op Serie A

Italiaanse clubs drukken altijd een duidelijke stempel op de Europese voetbaltoernooien. De Champions League? Bijna dertig keer stond er een Italiaanse club in de finale. En de Europa League? In het verleden wisten Italiaanse voetbalteams ook daar grote successen te behalen. Maar voordat clubs zich op het Europees voetbal kunnen richten, moeten ze eerst goed presteren in de Serie A. En die Serie A staat garant voor veel interessante weddenschappen. Volg de stadsderby tussen AC Milaan en Inter Milaan en voorspel welk team het eerst scoort. Of verdiep je in het landskampioenschap en vraag jezelf af of het Napoli, AS Roma of tóch Juventus lukt om de titel te winnen. De Serie A heeft meer dan genoeg interessante weddenschappen voor iedereen die van Italiaans voetbal houdt! 

Een competitie met schandalen, maar vooral met heel veel passie

De Serie A is één van de grotere competities in Europa. Wie naar de wekelijkse Serie A wedstrijden kijkt, ziet sterspelers als Mauri Icardi, Cristiano Ronaldo, Ciro Immobile en Andrea Belotti voorbijkomen. In de Italiaanse voetbalgeschiedenis zijn er inmiddels heel wat kampioenen gehuldigd. Dat kan ook niet anders, want de Serie A stamt al uit 1929/1930. Voor dit allereerste Serie A seizoen was het Italiaanse voetbal onderverdeeld in regionale competities, waarbij de grote kampioen uiteindelijk in een eindronde werd bepaald. Deze Prima Categoria leverde een aantal bekende kampioenen op. Want ook clubs als Juventus en Inter Milaan deden al mee aan deze competitie. Desondanks vonden de Italianen het hoog tijd worden om het binnenlandse voetbal de professionaliseren. In seizoen 1929/1930 was het dan zover: de start van de Serie A. De Italiaanse Serie A kent veel hoogtepunten, maar ook veel dieptepunten. Er zijn maar weinig Europese voetbalcompetities waarin zoveel problemen en schandalen zijn. Clubs die failliet worden verklaard of schandalen rondom matchfixing: het kwam allemaal voor in de geschiedenis van de Serie A. Toch staat de Italiaanse competitie vooral bekend om zijn passie en bevlogenheid. De emoties lopen vaak hoog op, zeker bij de vele stadsderby’s. Hopelijk lukt het jou om je hoofd koel te houden als je gaat wedden op de Serie A.

Het einde van het catenaccio-tijdperk

Het Italiaanse voetbal staat van oudsher bekend om de catenaccio-speelstijl. De Nederlandse vertaling voor het woord catenaccio (grendel) is al veelzeggend. Bij deze speelstijl draait het allemaal om de verdediging. Zolang het doel maar goed verdedigd wordt, is er niets aan de hand. Zo’n verdedigend speltype is natuurlijk niet heel spectaculair. Er zullen er dus maar weinig fans en gokkers zijn die het jammer vinden dat de catenaccio speelstijl inmiddels grotendeels tot het verleden behoort. De Italiaanse clubs laten tegenwoordig wat meer aanvallend voetbal zien, waardoor het een stuk interessanter is geworden om de Serie A te volgen. Ook als je geen enorme fan bent van Juventus of AS Roma, dan kun je met plezier naar de Italiaanse competitie kijken. Er zijn namelijk behoorlijk veel wedstrijden die van tevoren geen grote favoriet hebben. Dit maakt de einduitslag onzeker, waardoor de quoteringen hoger zijn. Zie je graag wedstrijden waarin het ene na het andere doelpunt valt? In dat geval is de Serie A misschien niet de juiste competitie voor jou. Het gemiddelde aantal doelpunten ligt lager dan in bijvoorbeeld de Eredivisie. In seizoen 2018/2019 wisten de Italiaanse clubs in 380 wedstrijden 1019 keer te scoren. De Eredivisie-clubs hadden 306 wedstrijden nodig voor 1061 doelpunten. De Serie A levert dus geen al te groot doelpuntenfestijn op, maar dankzij de Italiaanse bevlogenheid blijven de wedstrijden boeiend om te volgen. 

De grote clubs van de Italiaanse Serie A

Rome, Milaan en Turijn zijn de thuisbasissen van de bekendste clubs uit de Italiaanse Serie A. De laatste jaren is het vooral het Turijnse Juventus dat de ene na de andere landstitel binnenhaalt. Maar onderschat ook clubs als AC Milaan, Inter Milaan en AS Roma niet. Zij maken het de Turijnen elk jaar weer behoorlijk lastig. En wat te denken van Napoli? Een landstitel zat er voor de club uit Napels de afgelopen jaren niet in, maar met de vele tweede en derde plekken was plaatsing voor de Champions League geen enkel probleem. Het interessante van de Italiaanse Serie A is dat het niveauverschil tussen de topclubs niet heel groot is. Juventus springt er de laatste jaren natuurlijk uit (zeker sinds Cristiano Ronaldo onder contract staat), maar veel andere clubs doen niet voor elkaar onder. Bij een wedstrijd tussen AC Milaan en AS Roma of tussen Inter Milaan en Lazio kan het echt alle kanten op. En dat is voor een weddenschap (en natuurlijk voor de quoteringen) erg interessant. In de Serie A is er geen sprake van ‘de grote twee’ zoals in La Liga of ‘de grote drie’ zoals in de Eredivisie. De Italiaanse competitie heeft een relatief lange lijst met klinkende namen, en deze clubs zorgen elke keer weer voor een spannend voetbalseizoen.

Serie A: 38 speelrondes strijden om de scudetto

De strijd om het landskampioenschap houdt Italië 38 speelrondes lang in de greep. Er zijn twintig clubs die bij de start van het seizoen kans maken op de titel. Zij strijden niet zozeer om een grote beker of een kampioensschaal. Het gaat ze vooral om die felbegeerde scudetto. Dit kleine schild met de Italiaanse vlag mag de landskampioen het hele volgende voetbalseizoen op het shirt dragen. Deze mooie traditie gaat al sinds het begin van de Serie A mee. Een seizoen in de Serie A verschilt weinig van een seizoen in de andere grote Europese competities. De Serie A start in augustus en loopt meestal tot eind mei. Bijna wekelijks staan er wedstrijden op het programma, met uitzondering van de winterstop. Elke club voert tijdens die 38 speelrondes zijn eigen strijd. Teams die zich in het onderste deel van de ranglijst bevinden, doen er alles aan om toch minstens de zeventiende plek te behalen. De drie onderste clubs degraderen namelijk rechtstreeks naar de Serie B. Voor de top 6 in de competitie is er beter nieuws, want zij mogen zich het volgende seizoen gaan opmaken voor Europees voetbal. In de Serie A zijn er vier plekken te verdienen voor de groepsfase van de Champions League en twee voor de groepsfase/voorronde van de Europa League. Welke clubs mogen Europa in en welke clubs grijpen net naast een ticket? Bij veel bookmakers kun je hier gewoon op gaan wedden. 

Landskampioenschappen en stadsderby’s

Voetbalclubs houden altijd dat ene grote doel voor ogen. Juventus wil gewoon landkampioen worden, maar ook clubs als Napoli en AS Roma hopen aan het einde van het seizoen die scudetto in de wacht te slepen. Wedden op de mogelijke landskampioen kan al zodra het Serie A seizoen start. Het grote voordeel van zo’n vroege weddenschap is dat de quoteringen relatief hoog zijn. De bookmakers hebben nog geen duidelijk idee welke club het kampioenschap gaat winnen, en dat vertaalt zich in hoge odds. Hoe langer je met deze weddenschap wacht, hoe kleiner de kans dat je in mei met een groot winstbedrag naar huis gaat. Het loont zich dus zeker om je al op tijd in de landstitel te verdiepen. Heb je geen zin om het hele seizoen aan te kijken of je inderdaad de juiste landskampioen aan hebt gewezen (en dus de weddenschap wint)? Verdiep je dan gewoon eens in de wekelijke wedstrijden van de Serie A. Vooral de vele stadsderby’s zijn interessant om te volgen. Onder de fans is er behoorlijk veel rivaliteit als AS Roma en Lazio Roma de strijd aangaan. Deze Romeinse derby behoort tot de meest beladen duels van de Serie A. Maar ook tussen de twee grote Milanese clubs (AC Milaan en Inter Milaan) heerst er een felle strijd. De stadsderby uit Turijn heeft zelfs een eigen bijnaam gekregen. Tijdens de zogenaamde Derby della Mole nemen Juventus en Torina het tegen elkaar op in het Allianz stadion of het Stadio Olimpico Grande. Waar de fans zich bij deze stadsderby’s laten leiden door emoties, kun jij als gokker waarschijnlijk objectief naar de wedstrijden kijken. En dat is precies wat nodig is om die 1x2 weddenschap, over/under weddenschap of handicap-weddenschap tot een succes te brengen. 

Live wedden op de wekelijkse competitiewedstrijden

De wekelijkse wedstrijden in de Italiaanse Serie A leveren behoorlijk vaak verrassingen op. Vooral als de verschillen tussen de clubs klein zijn, is het lastig om vooraf te voorspellen die er gaat winnen. Een live weddenschap is dan perfect! Wacht rustig af wat er op het veld gebeurt, want je hebt 90 minuten de tijd om in te zetten. Houd wel rekening met de veranderde quoteringen als je live gaat wedden op de Serie A.  

Er is meer dan alleen de Serie A

Ben je een groot liefhebber van het Italiaanse voetbal? In dat geval kun je de Serie A ook eens inruilen voor een wedstrijd uit de Serie B of de Super Cup. Veel bookmakers hebben een grote voorliefde voor het Zuid-Europese voetbal, dus ook voor de Italiaanse competitie- en bekerwedstrijden is er veel aandacht. En met jouw kennis van clubs als Juventus, AS Roma en Napoli kan het zomaar gebeuren dat je winst maak met jouw weddenschappen.

Verbreed je kennis met deze artikelen

Wedden op Champions League

Wedden op competities
18/06/2017

Wedden op Europa League

Wedden op competities
14/06/2019

Wedden op Bundesliga

Wedden op competities
08/05/2019

Wedden op Eredivisie

Wedden op competities
18/06/2019
Eerlijke informatie

Eerlijke informatie

Wij hechten veel waarde aan eerlijkheid en transparantie.

Altijd up-to-date

Altijd up-to-date

Wij brengen je dagelijks de beste wedtips en het laatste nieuws.

Nederlandse bookmakers

Nederlandse bookmakers

Bij ons alleen bookmakers met officiële licentie voor Nederland.

Win strategieën

Win strategieën

Win door het toepassen van de beste strategieën via onze site!