Wedden op competities
15/04/20203.784 weergaven

Wedden op Spor Toto Süper Lig

De Spor Toto Süper Lig, kortweg de Süper Lig, is de hoogste voetbalcompetitie van Turkije. In deze competitie strijden clubs als Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş en Trabzonspor om die felbegeerde landstitel. De Süper Lig geeft je de kans om eens op iets anders te wedden dan op de Eredivisie, Primera División, Serie A of Premier League. De Turkse competitie is namelijk minstens zo spannend, en elke week staan er weer mooie duels op het programma die uitnodigen tot een weddenschap. Waar ga jij deze week je geld op inzetten?

Wedden op Turks voetbal in Spor TOTO Super Lig

Ruim 60 jaar voetbal in de Turkse profcompetitie

In de Turkse Süper Lig zien we een aantal grote internationale voetbalclubs terug. Vooral Galatasaray, Fenerbahçe en Beşiktaş zijn clubs van naam. Als echte voetbalfan heb je deze ploegen ongetwijfeld weleens aan het werk gezien, zelfs als je de Turkse competitie nog nooit gevolgd hebt. En als je toch al wat kennis hebt over deze clubs, dan kun je je net zo goed eens in de Süper Lig gaan verdiepen. De geschiedenis van Fenerbahçe, Galatasaray en Beşiktaş gaat verder terug dan de geschiedenis van de Süper Lig. Want pas sinds 1957 wordt er in Turkije een volledig landelijke voetbalcompetitie georganiseerd, terwijl veel clubs al uit het begin van de twintigste eeuw stammen. Voordat er een landelijke competitie werd opgericht, was het voetbal georganiseerd in regionale divisies.

In de praktijk veranderde er voor Galatasaray, Fenerbahçe en Beşiktaş maar weinig. Deze drie Istanbulse clubs domineerden de regionale competitie, maar ze waren lange tijd ook heer en meester in de landelijke competitie. Die landelijke competitie van Turkije werd in de eerste jaren gespeeld onder de naam Federasyon Kupasi. Al was dat maar van korte duur. Na twee edities van de Federasyon Kupasi ging de Turkse voetbalbond over op een nieuwe profcompetitie: de Millî Lig. En dat is de competitie die we vandaag de dag kennen als de Süper Lig. Deze Turkse Süper Lig is inmiddels goed voor heel wat speelrondes, die steeds weer gevuld zijn met spannende voetbalduels.

Een overzichtelijk voetbalseizoen met 34 speelrondes

Het Turkse voetbalseizoen zit behoorlijk overzichtelijk in elkaar. Net als in Nederland dingen er achttien clubs mee om de landstitel. De voetbalclubs werken 34 speelrondes af, waarna de prijzen worden verdeeld. Er is dus geen kampioenschapsronde zoals in België of een serie met play-offs zoals in de Verenigde Staten en Canada. De competitie gaat in augustus gewoon van start met speelronde 1 en eindigt in mei met speelronde 34. Maar in die 34 speelrondes kan er wel veel gebeuren. Er is in ieder geval genoeg om voor te strijden. Natuurlijk, het draait in de Turkse Süper Lig allereerst om de landstitel. Welke club haalt de meeste punten binnen en mag zich aan het eind van het seizoen laten huldigen als kampioen van Turkije? Toch staat er veel meer op het spel dan de landstitel alleen. De Süper Lig volgt in principe dezelfde lijn als veel andere Europese competities. De kampioen wint de titel en plaatst zich bovendien voor de groepsfase van de Champions League. Ook de nummers twee tot en met vier of vijf (afhankelijk van de successen van vorig seizoen) mogen Europa in. Met een Europees seizoen in het vooruitzicht zijn de laatste speelrondes van de Süper Lig soms extra spannend. Eén wedstrijd kan zomaar het verschil betekenen tussen wel of geen ticket voor de Europa League of Champions League. Kijk zeker niet alleen naar het linkerrijtje wanneer je gaat wedden op de Süper Lig. In de onderste regionen is het vaak net zo spannend. De ploegen moeten er alles aan doen om in die hoogste divisie van het Turkse voetbal te blijven. Voor maar liefst drie clubs houdt het aan het eind van het seizoen op in de Süper Lig. Zij degraderen naar de Spor Toto 1. Lig en moeten hopen dat ze het volgende jaar weer terug kunnen keren.

Dit zijn de grote clubs uit de Turkse competitie

Sinds de oprichting van de Turkse competitie zijn er drie clubs die domineren: Galatasaray, Fenerbahçe en Beşiktaş. Het grote Galatasaray heeft inmiddels al meer dan twintig landstitel achter zijn naam staan. Fenerbahçe en Beşiktaş zitten daar niet eens zo heel ver achter. Toch is het geen zekerheid meer dat één van deze drie clubs de landstitel pakt. Sinds het midden van de jaren 70 duikt er af en toe een andere naam op als kampioen van de Turkse competitie: Trabzonspor. Met deze vier clubs is de lijst met landskampioenen bijna compleet. Want verder wist alleen Bursaspor in de geschiedenis een keer de titel te pakken, maar de club verdween daarna al snel uit de top van de competitie. De Turkse Süper Lig heeft dus een paar duidelijke favorieten in de strijd om de landstitel. Al moet je het qua spektakel niet alleen hebben van Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş en Trabzonspor. Vrijwel elk seizoen zien we ook een aantal andere clubs opduiken in de hoogste regionen van de competitie. Vooral het relatief jonge Istanbul BB maakt het de traditionele topclubs de laatste jaren lastig. Het kan zomaar gebeuren dat een landstitel voor Istanbul BB jou flink wat winst oplevert.

De Turkse competitie trekt de nodige topspelers aan

De Turkse Süper Lig trekt inmiddels steeds meer topvoetballers. Het feit dat clubs als Fenerbahçe en Galatasaray vrijwel elk seizoen in het hoofdtoernooi van de Champions League of Europa League spelen, draagt daar zeker aan bij. Natuurlijk zien we veel Turkse voetbalsterren terug in de Süper Lig. Wat te denken van spelers als Ozan Tufan, Adem Büyük en Emre Akbaba? Daarnaast hebben ook internationals als Lukas Podolski, Max Kruse, Mario Gomez, Wesley Sneijder, Robinho en Didier Drogba op enig punt in hun carrière onder contract gestaan bij club uit de Süper Lig. De Turkse voetbalcompetitie zit de laatste jaren echt in de lift, en dat is ook te zien aan populariteit onder voetbalwedders. Er wordt steeds vaker gewed op de wedstrijden die in steden als Istanbul en Izmir worden gespeeld. Met een goede voorbereiding en de juiste keuze voor een weddenschap kom je er al snel achter dat wedden op de Süper Lig heel winstgevend kan zijn. En daarvoor moet je echt niet alleen bij de grote topduels zijn.

Veel mooie weddenschappen bij wekelijkse Turkse competitiewedstrijden

Als je voor het eerst in je leven gaat wedden op de Turkse Süper Lig, dan is de kans groot dat je je pijlen richt op de topclubs. Zeker de grote klassieker tussen de twee succesvolste clubs van Turkije, Galatasaray en Fenerbahçe, trekt veel extra wedders. Bij een wedstrijd tussen twee clubs die sterk aan elkaar gewaagd zijn, mag je het thuisvoordeel niet onderschatten. De Turkse voetbalfans zijn enorm fanatiek en zij kunnen echt het verschil maken. Maar als je de statistieken er goed op nakijkt, ontdek je ook dat een gelijkspel redelijk vaak voorkomt wanneer de topclubs uit de Turkse competitie het tegen elkaar opnemen. De wedstrijd tussen Galatasaray en Fenerbahçe eindigt regelmatig in een 0-0, 1-1 of 2-2. Het is wel duidelijk dat deze clubs elkaar niets gunnen en vooral niet voor elkaar onder willen doen. Wedden op een gelijkspel kan dus heel verstandig zijn. Het mooie van het Turkse voetbal is dat veel clubs vrij aanvallend spelen. Dat kan weer invloed hebben op het doelsaldo in de wedstrijd. Zet bij een over/under weddenschap nooit te laag in wanneer er twee aanvallend spelende clubs tegenover elkaar staan. Het is natuurlijk verleidelijk om meteen te kiezen voor een wedstrijd waarbij Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor of Istanbul BB op het veld verschijnt. Dit zijn ook ongetwijfeld de clubs waar je het meest van weet en die je het vaakst aan het werk hebt gezien. Maar de wedstrijden die in de onderste regionen van de competitie worden afgewerkt, kunnen qua quoteringen een stuk gunstiger zijn. Deze wedstrijden zijn minder populair onder voetbalwedders en dat kan voor de bookmaker een goede reden zijn om iets hoger in te zetten. Verdiep je dus in de hele competitie voordat je definitief een wedstrijd uitkiest om (live) op te wedden. 

Deze weddenschappen en wedden op het Turkse voetbalseizoen compleet

Het competitieseizoen duurt in Turkije van augustus tot en met mei. In de eerste maanden is het voor de clubs vooral een kwestie van punten pakken en zich zo goed mogelijk positioneren voor het tweede deel van de Süper Lig. Na een korte winterstop is het langzamerhand tijd om de prijzen te gaan verdelen. Voor de clubs in de hoogste regionen van de Süper Lig draait het om de landtitel én om Europees voetbal. Voorspel welke club kampioen wordt en welke ploegen er minstens in de top 3 of 5 eindigen. Ook de topscorer van de competitie is goed voor mooie weddenschappen. In het scoringsvermogen van welke speler heb jij dit seizoen het meeste vertrouwen? Doordat er veel spelers zijn die topscorer van Süper Lig kunnen worden, liggen de quoteringen bij deze doorgaans hoog. Maar zet niet te vroeg in het seizoen in, want het kan zomaar gebeuren dat jouw favoriet een blessure krijgt of gewoon uit vorm raakt. Dan kan hij die titel als topscorer van de Süper Lig wel vergeten.

Verbreed je kennis met deze artikelen

Wedden op Champions League

Wedden op competities
18/06/2017

Wedden op Europa League

Wedden op competities
14/06/2019

Wedden op Bundesliga

Wedden op competities
08/05/2019

Wedden op Eredivisie

Wedden op competities
18/06/2019

De beste Online Bookmakers