Wedden op vriendschappelijke wedstrijden

Details
Geplaatst op: 22 jul 2019
In categorie: Wedden op co...
Gelezen: 2786 keer
Dit artikel delen:

Wanneer de strijd in het landskampioenschap of de Champions League écht spannend wordt, zit je op het puntje van je stoel. Als voetbalfan wil je niets van deze wedstrijden missen. Clubs komen natuurlijk niet zomaar op het punt dat ze meedoen om de landstitel of om een plekje in de CL-finale. Er gaan eindeloos veel uren aan training aan vooraf. En dat niet alleen. Want een trainingspotje tussen spelers onderling is toch anders dan een wedstrijd tegen een andere club. Vriendschappelijke voetbalwedstrijden geven clubs de kans om hun krachten te meten en om strategieën uit te proberen. Dit alles om goed voorbereid op het veld te staan wanneer de belangrijkste matches van het jaar op het programma staan. Voor veel voetbalfans zijn de vriendschappelijke wedstrijden toch wat minder interessant. Maar dat verandert direct zodra je gaat wedden op deze oefenduels.

Vriendschappelijke wedstrijden voor de nationale elftallen

Bij vriendschappelijke wedstrijden denk je waarschijnlijk meteen aan het Nederlands elftal. Aangezien de spelers niet wekelijks met elkaar op het veld staan, is het extreem belangrijk om wedstrijdritme op te doen. Het is immers niet de bedoeling dat die vlijmscherpe pass verloren gaat, simpelweg omdat de voetballers niet goed genoeg op elkaar zijn ingespeeld. Een training is daarin toch anders dan een echte wedstrijd, zelfs als het nergens om gaat. Bovendien levert het soms mooie tegenstanders op. Wie wil Oranje nu niet in actie zien tegen de Azzurri van Italië of de Goddelijke Kanaries van Brazilië?

Het aantal vriendschappelijke wedstrijden voor landenteams is met de komst van de Nations League overigens een stuk minder geworden. Richting het EK en WK zien we sinds 2018 nog maar weinig oefeninterlands, maar wel veel wedstrijden in dit nieuwe UEFA-toernooi. Voor de gewone voetbalfan is dit misschien een goede zet. Veel gokkers vinden het eerder jammer omdat de onvoorspelbaarheid een oefenduel juist zo spannend maakt.

Oefenduels als voorbereiding op het nieuwe seizoen

Zodra het Nederlands elftal oefent voor een EK of WK, is daar volop aandacht voor. Maar aangezien de UEFA de oefenduels voor landenteam flink heeft ingeperkt, moet je je gaan richten op de clubs. Gelukkig is het minstens zo interessant om te wedden op deze vriendschappelijke clubwedstrijden.

Vooral in de zomermaanden staan er veel oefenduels gepland. Het mooie is dat er dan veel onverwachte tegenstanders te zien zijn. Opeens zien we Feyenoord in actie tegen Real Sociedad, de Baskische club die uitkomt in La Liga. Of wat te denken van AS Monaco tegen PSV? Dit soort vriendschappelijke duels moeten het begin zijn van een succesvol seizoen. En dat geldt zeker niet alleen voor de clubs in de Eredivisie. Bij de bookmakers kun je wedden op oefenwedstrijden uit heel Europa. Ook als je graag kijkt naar het snelle spel van FC Barcelona, dan zijn er genoeg vriendschappelijke duels om te volgen.

Waarom moet je gaan wedden op vriendschappelijke wedstrijden?

Vriendschappelijke wedstrijden zijn bedoeld als oefening. Natuurlijk willen de spelers graag winnen, maar dat is niet het hoofddoel. De trainersstaf ziet de oefenduels vooral als een uitgelezen kans om hun elftal naar een hoger niveau te tillen. En dat gaat soms gepaard met verrassende keuzes.

De zomer is traditiegetrouw een periode waarin er veel transfers plaatsvinden. De vriendschappelijke wedstrijden als voorbereiding op het nieuwe seizoen zijn vaak het eerste moment waarop we de nieuwe aanwinsten in actie zien. Trainers gebruiken de wedstrijden bovendien om aan de opstelling of het spel te sleutelen. Een club die normaal gesproken 5-3-2 speelt, kan ook eens uitproberen of de komst van die nieuwe spits juist goed is voor een 4-3-3 systeem. De trainersstaf kan een beetje experimenteren en schuiven met spelersposities. Dit maakt de wedstrijd bij voorbaat al onvoorspelbaar.

Die onvoorspelbaarheid zit hem niet alleen in de nieuwe spelers, de opstelling en het spel. Ook de tegenstanders zijn soms een groot vraagteken. Vriendschappelijke wedstrijden leveren de meest uiteenlopende duels op. Het kan zomaar gebeuren dat die onbekende middenmoter uit de Turkse Süper Lig op volle kracht aan de wedstrijd begint. Het valt dan niet mee om de uitkomst van dit oefenduel te voorspellen. Daarnaast moet je nadenken over het belang van de wedstrijd. Er staat niets op het spel, dus winnen heeft misschien niet de hoogste prioriteit. Aan de andere kant willen sommige spelers juist indruk maken om in aanmerking te komen voor het basiselftal. Bij oefenduels spelen simpelweg andere factoren dan bij de reguliere competitie. Het is voornamelijk de onvoorspelbaarheid waardoor gokkers de vriendschappelijke wedstrijden weten te vinden. Want twijfel bij de bookmakers leidt automatisch tot hogere quoteringen. Zo kan een wedstrijd die op papier saai lijkt, toch voor heel wat winst zorgen. 

Tips voor je weddenschap

Bij de meeste voetbalweddenschappen krijg je één duidelijk advies: kijk naar de statistieken! Maar wanneer er oefenduels op het programma staan, zeggen die statistieken vaak weinig. De situatie is namelijk heel anders dan bij de reguliere competitiewedstrijden. Zie het dus als een los duel en verzamel zoveel mogelijk informatie over wat je te zien krijgt.

Allereerst is daar het elftal zelf. De topclubs verschijnen bij vriendschappelijke wedstrijden regelmatig met een soort B-team op het veld. Geen grote sterren als Cristiano Ronaldo en Lionel Messi, maar het zijn juist de invallers en nieuwe spelers die zich kunnen bewijzen. Voor de minder grote clubs is dat een ander verhaal. Zij verschijnen vaak wel met het beste elftal waardoor ze zomaar voor een verrassing kunnen zorgen. Wacht dus tot je weet welke spelers er in de basis staan. Dit maakt het wedden op vriendschappelijke wedstrijden een stuk succesvoller.

Het moment van spelen is ook van belang. Aan het eind van de zomer zijn de spelers beter in conditie en al meer gefocust op goede prestaties. Bij oefenwedstrijden die begin juli gespeeld worden, zijn er vaak andere doelstellingen. Probeer daarom te begrijpen wat de trainersstaf met de wedstrijd wil en hoe belangrijk het is om te winnen. Vergeet daarbij niet om je in de regels te verdiepen. Vriendschappelijke wedstrijden zijn soms goed voor een paar extra wissels. Dat geeft weer meer mogelijkheden voor de trainersstaf én is een extra uitdaging voor jou als gokker. Wie durft nu nog te beweren dat vriendschappelijke wedstrijden saai zijn om op te wedden?

Eerlijke informatie
Altijd up-to-date
De beste bonussen
Win strategieën