Win strategieën
25/04/20224.527 weergaven

Een effectieve analyse van de wedstrijd, hoe pak je dat aan?

Wie regelmatig op VoetbalGokken.nl komt, weet inmiddels dat een goede voorbereiding bij succesvol gokken op voetbal cruciaal is. Zet je puur in op je gevoel, dan is het een kwestie van tijd voordat je het saldo in je spelersaccount hard ziet dalen. Statistieken, het laatste teamnieuws en andere wedstrijddata zijn je beste vriend wanneer je gaat wedden op voetbal. Alleen… hoe pak je het aan? Met deze 8 tips ben jij klaar voor een effectieve analyse van die aankomende voetbalwedstrijd.

Effectief analyseren kun je leren

Statistieken en andere data analyseren is makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral als je net begint met voetbalwedden, is de kans groot dat je een beetje beduusd naar al die gegevens zit te staren. Je wordt overladen met informatie en eigenlijk weet je amper waar je moet beginnen. Dus ga je maar weer terug naar je oorspronkelijke gameplan en vertrouw je op je eigen inzicht en intuïtie.

Het maken van een effectieve analyse is iets wat je moet leren. Verwacht niet dat je meteen alles tot in perfectie uitvoert, want die foute beslissingen gaan er komen. Toch merk je gaandeweg dat je analyse steeds effectiever wordt en je dus steeds meer weddenschappen wint. Met een beetje analytisch vermogen, geduld, tijd en toewijding kom je een heel eind. Uiteindelijk kom je vanzelf op het punt dat je ons lijstje met tips niet meer bij de hand hoeft te houden.

Tip 1: Kies altijd kwaliteit boven kwantiteit

Een effectieve analyse van de wedstrijd begint met een belangrijke beslissing: zet je vandaag geld in of laat je die weddenschappen lopen? Het lijkt logisch dat je minstens één voorspelling achterlaat. Je bent immers niet voor niets naar het sportsbook van die online bookmaker gekomen! Maar bedenk je dat de meest succesvolle voetbalwedders hooguit zo’n dertig voorspellingen per maand doorgeven. Zij beheersen de kunst van ‘het nee zeggen’. Ze durven het aan om gewoon weer uit te loggen zonder dat wedbriefje in te vullen. Pas wanneer de analyse laat zien dat er kansrijke weddenschappen online staan, slaan ze hun slag.

Een goede analyse kost best wat tijd. Hierdoor heb je sowieso geen kans om binnen een uur meteen twintig voorspellingen door te geven. Kwaliteit is nu eenmaal belangrijker dan kwantiteit. Toch is het best lastig om je daar aan te houden als je dat grote aanbod bij de bookmaker ziet.

Tip 2: Begin bij het juiste startpunt

De finale van de Champions League komt eraan en je weet één ding zeker: die wedstrijd wil je niet missen! Je weet niet precies welke weddenschap er op je wedbriefje verschijnt, maar je weet wel dát je gaat wedden. Pas als je de wedstrijd hebt openstaan, duik je even snel in de statistieken. Maar hiermee is je startpunt meteen verkeerd. Een slimme voetbalwedder zoekt namelijk meerdere voetbalwedstrijden uit en onderwerpt ze in alle rust aan een analyse. Door je werkvolgorde te veranderen, heb je de grootste kans dat je een weddenschap met value tegenkomt. Want misschien blijkt die Champions League-finale financieel gezien helemaal niet zo’n goede zet.

Tip 3: Vernauw je blik en word een echte specialist

Het aanbod bij de online bookmakers is gigantisch. De lijst met voetbalcompetities en -toernooien is al lang en de lijst met wedopties is zo mogelijk nóg langer. Voor een effectieve analyse is het cruciaal dat je accepteert dat je niet overal een expert in kunt zijn. Je behaalt de beste resultaten als je je blik vernauwt en jezelf de kans geeft om in een echte specialist te veranderen. Focus je bijvoorbeeld helemaal op de Eredivisie. Of hou je meer van het Engelse voetbal en wed je het liefst op de wedstrijden van Manchester City, Liverpool en al die andere Premier League-clubs.

Het grote voordeel van zo’n specialisme is dat je de clubs en spelers veel beter leert kennen. Dit maakt het analyseren een heel stuk makkelijker. Je hoeft je trouwens niet tot één competitie te beperken, maar met een lijstje van twee of drie voetbalcompetities houdt het echt op. Anders verlies je je focus en kun je die effectieve analyse wel vergeten.

Tip 4: Head-to-head statistieken vertellen meer dan je denkt

Statistieken vormen de belangrijkste bron voor je wedstrijdanalyse. Om die analyse zo effectief mogelijk te maken, kijk je naar alle gegevens die van belang zijn. Het gemiddelde aantal doelpunten, het aantal tegengoals, de meest scorende spelers, het percentage balbezit, het aantal schoten op doel, het aantal kaarten… het zegt allemaal iets over de teams die op het veld staan.

Voor een voetbalwedstrijd zijn er twee ploegen nodig. Op papier kunnen de statistieken van de ene club veel beter zijn dan die van zijn tegenstander. Maar dat zegt niet alles over de onderlinge verhoudingen. Zelfs de grote topclubs ontmoeten soms ploegen waartegen ze het altijd moeilijk hebben. Zo kijkt Ajax elk seizoen licht zenuwachtig naar die uitwedstrijd bij Heracles. De head-to-head statistieken horen dus standaard in je lijst met belangrijkste wedstrijdgegevens te staan. Je kunt ze bovendien voor meerdere weddenschappen gebruiken. 1x2 weddenschappen, over/under weddenschappen of concrete doelpuntweddenschappen… voor al dit soort wedopties geven de head-to-head statistieken veel geheimen prijs.

Tip 5: Wacht met inzetten tot de opstellingen bekend zijn

Elke club heeft een paar spelers in de selectie die echt het verschil kunnen maken. Als die ene middenvelder niet op het veld staat, is de spelverdeling toch minder efficiënt dan wanneer hij er wel is. En wat te denken van die ene centraal verdediger? Staat hij niet in de basis, dan valt het gemiddelde aantal tegendoelpunten nét iets hoger uit dan normaal.

Voetbal is een teamsport en toch zijn die individuele kwaliteiten extreem belangrijk voor het resultaat. Als je tip 3 hebt opgevolgd, weet je vrij goed welke spelers echt het verschil kunnen maken binnen een team. Maar zelfs de beste voetballers staan niet elke wedstrijd in de basis. Een lichte blessure waardoor de coach geen risico wil nemen of het uittesten van nieuwe combinaties… het kan er zomaar voor zorgen dat die ene speler de wedstrijd op de bank begint. Daarom is het zaak dat je pas geld inzet nadat de opstelling bekend is gemaakt. Alleen zo kan je analyse écht effectief zijn.

Tip 6: Neem het belang van de wedstrijd mee in je analyse

Als het er echt om gaat, staan de sterkst mogelijke basiselftallen op het veld. Een coach gaat echt geen risico nemen als de competitie zijn ontknoping nadert en de ploeg nog serieus meestrijdt om de landstitel. Maar wat als die titel al binnen is en er niets meer te winnen valt? Op dat moment is de focus toch wat minder dan toen de strijd om dat landskampioenschap nog in volle gang was. Een ploeg hoeft niet per se die drie punten te pakken en dat heeft meteen invloed op de wedstrijd.

Het wordt helemaal boeiend wanneer de tegenstander nog wél iets te winnen heeft, zoals een Europees ticket of lijfsbehoud in de Serie A. Door het verschil in belang kan er een andere uitslag komen dan je op basis van de statistieken verwacht. Als je tijdens je analyse ontdekt dat de belangen bij beide teams anders zijn, kun je je afvragen of je wel op deze wedstrijd moet wedden. Oftewel, ga terug naar tip 1 en laat sommige weddenschappen gewoon schieten.

Tip 7: Vergeet niet dat er ook een scheidsrechter is

De meeste gokkers focussen zich alleen op de twee clubs wanneer ze hun analyse loslaten op een voetbalmatch. Toch vergeten ze daarmee één belangrijk element: de scheidsrechter.

Het is niet voor niets dat steeds meer bookmakers behalve de wedstrijdstatistieken ook gegevens over de scheidsrechter delen. De scheids kan namelijk een grote (misschien zelfs cruciale) stempel op de wedstrijd drukken. Voor een effectieve analyse is het belangrijk dat je goed weet wie de leiding heeft. Is het een arbiter die veel toelaat of is hij juist iemand die snel fluit wanneer hij ergens een overtreding ziet? In dat laatste geval gaat de snelheid misschien uit de wedstrijd, met als resultaat dat het aantal doelpunten lager ligt dan je zou verwachten.

Het analyseren van de scheidsrechter hoeft je geen uren te kosten. Vooral als je tip 3 meeneemt en je inderdaad een beperkt aantal competities volgt, kom je steeds weer dezelfde arbiters tegen. Als het goed is, heb je de belangrijkste gegevens over de scheidsrechters dus gewoon bij de hand.

Tip 8: Negeer de odds wanneer je gaat analyseren

Het is heel verleidelijk om eerst naar de odds te kijken voordat je in de statistieken duikt. Maar daarmee breng je een echt effectieve analyse meteen om zeep. Zelfs al kijk je maar kort naar de odds, het beïnvloedt je toch. Stel je ziet dat de bookmaker Real als wedstrijdwinnaar verkiest boven FC Barcelona. Dan moet je wel heel erg sterk in je schoenen staan wil je volledig op je eigen oordeel vertrouwen.

Door de odds te negeren, geef je jezelf nog een ander voordeel. Je hebt namelijk alle kans om de weddenschappen met value eruit te filteren. Probeer de waarschijnlijkheid van een bepaalde uitkomst zo goed mogelijk in te schatten en zet dat percentage om naar de bijbehorende quotering. De formule ‘100/percentage = quotering’ is alles wat je hiervoor nodig hebt. Ligt jouw quotering lager dan die van de bookmaker, dan weet je dat jouw effectieve analyse value heeft opgeleverd.

Verbreed je kennis met deze artikelen

79e minuut strategie

Win strategieën
13/05/2019

Bankroll management bij voetbal wedden

Win strategieën
15/04/2016

Gokken op voetbal volgens het taartmodel

Win strategieën
15/08/2016

Gegarandeerd winst met Surebets

Win strategieën
21/04/2014

De beste Online Bookmakers