Win strategieën
11/03/201892.173 weergaven

Strategisch wedden op gelijkspel (Fibonacci systeem)

Wedden op een gelijkspel, hoe interessant kan dat nu zijn? Je ziet toch het liefst een voetbalwedstrijd waarbij er uiteindelijk na een mooie strijd een winnaar uit de bus komt. Wedstrijden die in een gelijkspel eindigen, zijn voor supporters én voor gokkers vaak niet echt bevredigend. Dat is zeker het geval als er na 90 minuten voetbal een saai 0-0 op het scorebord staat. Het is dan ook logisch dat veel gokkers de optie ‘gelijkspel’ liever vermijden op hun wedformulier. Maar wedden op een gelijkspel kan verrassend lucratief zijn. Je kunt bovendien heel strategisch te werk gaan bij het bepalen van de inzet. Met behulp van het Fibonacci-systeem maak je namelijk gegarandeerd winst. Tenminste, op papier. Want zoals altijd geldt: niets is zeker als je gaat wedden op voetbalwedstrijden.

De hoge quoteringen van een gelijkspel

In het Eredivisie-seizoen 2018/2019 eindigden 60 van de 306 wedstrijden in een gelijkspel. Dat is bijna 20% van alle matches. Er is dus een reële kans dat een wedstrijd na 90 minuten een 0-0, 1-1 of 2-2 oplevert. Waarom zou je deze optie dan meteen aan de kant schuiven als je je wedbriefje invult? Een gelijkspel is vooraf vaak lastig te voorspellen, zelfs voor de bookmakers. Daar komt dus ook nog eens bij dat een gelijkspel onder gokkers niet zo populair is. Deze twee elementen hebben direct gevolgen voor de quoteringen. Bij de optie gelijkspel liggen de quoteringen vaak een stuk hoger dan je op basis van de statistieken mag verwachten. Die relatief hoge winst maakt deze weddenschap natuurlijk meteen interessant. En als je toch gaat wedden op een gelijkspel, kies dan bij het inzetten voor de Fibonacci-strategie. Het enige waar je over na hoeft te denken, is die allereerste inzet. Ga je voor 50 cent, 1 euro of durf je meer risico te nemen en denk je meteen aan een paar tientjes? Het is uiteindelijk jouw gokbudget dat die eerste inzet mede bepaalt. Bij een verloren weddenschap treedt direct de Fibonacci-reeks in werking. Volg de getallenreeks en die verloren weddenschappen worden vanzelf goedgemaakt.

De wiskundige reeks van Leonardo da Pisa, oftewel Fibonacci

De wiskundige wereld vormt regelmatig een inspiratiebron voor gokkers. Vooral als het aankomt op de hoogte van de inleg, is het fijn om wat houvast te zoeken in de wetenschap. De Fibonacci-strategie maakt gebruik van zo’n bekende wiskundige reeks. In de westerse wereld werd de reeks van Fibonacci voor het eerst genoemd in 1202. In dat jaar beschreef de Italiaanse wiskundige Leonardo da Pisa (bijgenaamd Fibonacci) deze reeks uitgebreid in zijn boek Liber Abaci. Waar deze wiskundige rij oorspronkelijk vandaan komt en wanneer deze precies is ontstaan, is niet bekend. Maar zeker is wel dat deze oneindige serie getallen overal in de wereld opduikt. Planten, dieren, kunstwerken, muziek en zelfs in de informatica: de getallen van Fibonacci komen overal terug. Ook de gokwereld heeft deze wiskundige reeks inmiddels omarmd. Gokkers gebruiken het Fibonacci-systeem om de hoogte van de inzet te bepalen. Het idee achter het systeem is simpel. Door in te zetten met behulp van deze vaste getallenreeks, maak je (theoretisch gezien) namelijk altijd winst. En dat klinkt voor iedere gokker natuurlijk erg interessant!

Zo werkt inzetten met het Fibonacci-systeem

De reeks van Fibonacci ziet er al volgt uit: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, enzovoorts. Elk nieuw getal is een som van de twee voorgaande cijfers. Op deze manier kan de reeks eindeloos doorgaan, waarbij de getallen snel groter en groter worden. Wil je gaan wedden met behulp van dit systeem? In dat geval vervang je de oorspronkelijke getallen uit de reeks voor je eigen inzet. Begin je met een inzet van 2 euro, dan zet je de volgende keren 2, 4, 6, 10 en 16 euro. Je volgt deze reeks alleen wanneer je een weddenschap verliest. Fibonacci helpt je uiteindelijk om de eerdere inzetten die verloren gingen, te compenseren. En dat niet alleen, want deze verloren inzetten worden ook nog eens omgezet in winst.

Van de theorie naar de praktijk

De Fibonacci-strategie is alleen geschikt voor het wedden op een gelijkspel. Stel je begint met de Premier League-kraker tussen Manchester City en Liverpool. Omdat je je laat leiden door het Fibonacci-systeem, hoef je niet eens na te denken over de eventuele uitslag. Je zet immers standaard in op een gelijkspel. In dit voorbeeld gaan we uit van een eerste inleg van 5 euro. Als je voorspelling van de wedstrijd Manchester City – Liverpool uitkomt, dan maak je natuurlijk winst. En je profiteert meteen van de hoge quoteringen die een gelijkspel oplevert. Voor de volgende weddenschap begin je gewoon weer helemaal vooraan de Fibonacci-reeks. Levert de wedstrijd tussen Manchester City en Liverpool wél een winnaar op? Dan gaat de weddenschap verloren en ga je door naar het volgende getal van de reeks. Dit is weer een inzet van 5 euro. Bij verlies schroef je dit bedrag op naar 10 euro, en daarna naar 15 euro. Na zes verloren single bets op rij heb je in totaal al (5 + 5 + 10 + 15 + 25 + 40) 100 euro ingezet. Toch is het voor een winnende reeks belangrijk dat je doorgaat. Dus je gokt voor de zevende keer op een gelijkspel, dit keer met een inzet van 65 euro. De quoteringen staan op 4.00, waardoor je in één klap 260 euro kunt winnen. Daar gaan natuurlijk nog de zeven inzetten (met een totaal van 165 euro) vanaf. Je houdt dan een winstbedrag over van 95 euro. Je moet soms even volhouden, maar uiteindelijk ligt er dan toch een mooie beloning op je te wachten.

Op zoek naar minimale quoteringen van 2.618

Er zitten twee belangrijke eisen aan het wedden met de Fibonacci-strategie. Allereerst werkt deze strategie dus alleen wanneer je inzet op een gelijkspel. Maar je kunt niet bij alle voetbalwedstrijden klakkeloos gaan inzetten op een gelijkspel. Voor het slagen van de Fibonacci-strategie moeten de quoteringen namelijk boven de 2.618 uitkomen. Dat geldt voor elke weddenschap in de reeks. Nu is het voor de gelijkspeloptie gelukkig niet zo lastig om deze quoteringen te vinden. Bij de meeste voetbalwedstrijden komt dit getal met gemak een stuk boven de 2.618 uit. 

Fibonacci versus Martingale

Wedden met de Fibonacci-reeks is in theorie een waterdichte strategie. Doordat je de inzet na elke verloren weddenschap via een wiskundige constructie verhoogt, maak je dit verlies automatisch goed. Hoeveel weddenschappen je ook verliest, uiteindelijk kom je altijd op winst uit. De Fibonacci-strategie qua opzet heeft veel weg van het Martingale-systeem. Beide richten zich op je inzet, en bij beide maak je theoretisch gezien altijd winst. Het verschil zit hem in de manier waarop je de inzet bepaalt. Bij de Fibonacci-strategie volg je een wiskundige reeks, terwijl je er bij het Martingale-systeem voor kiest om de inzet steeds te verdubbelen. Het principe is hetzelfde, de uitvoering is net anders. Het is aan jou om te bepalen welke strategie je het beste ligt. Maar voordat je die beslissing neemt, is het verstandig om je ook in de nadelen te verdiepen. Want waar je in theorie altijd winst maakt, kan de praktijk er wat minder rooskleurig uitzien.

Loop jij al tegen de limieten aan?

Er zijn gokkers die vanwege de hoge quoteringen zweren bij een gelijkspel-weddenschap. En dan is het wel heel makkelijk om bij het inzetten te vertrouwen op het Fibonacci-systeem. Toch moet je altijd in je achterhoofd houden dat er ook nadelen aan deze strategie zitten. Het grootste nadeel? Je kunt zomaar tegen limieten aanlopen. Bij de Fibonacci-strategie zijn er twee limieten die je in de weg kunnen zitten: de limiet van je eigen gokbudget én de limiet van de bookmaker. Laten we met dat eerste beginnen. Stel je hebt je wekelijkse gokbudget vastgesteld op 100 euro. Om een beetje fatsoenlijk winst te maken, begin je die eerste weddenschap toch minimaal met 5 euro. Maar zoals je hierboven gezien hebt, ben je die 100 euro dan al kwijt na zes verloren weddenschappen op rij. En dan heb je geen geld meer over om dit verlies te compenseren, óf je moet echt heel onverstandig te werk gaan. Ook de limieten van de bookmaker kan een probleem vormen. De meeste bookies hebben namelijk regels omtrent de maximale inzet of maximale winst. Die limiet bereik je sneller dan je denkt, zeker als je de ene na de andere weddenschap verliest. De Fibonacci-reeks blijkt voor gokkers dus helemaal niet zo oneindig te zijn als de theorie doet vermoeden. Wees daarom voorzichtig met deze strategie, want het is echt niet zo makkelijk om hiermee winst te maken op de langere termijn. 

Een eenvoudig alternatief: wedden zónder gelijkspel

Vind je het te risicovol om te wedden met behulp van het Fibonacci-systeem? En ben je eigenlijk toch niet zo’n fan van wedstrijden die eindigen in een gelijkspel? In dat geval kun je er natuurlijk ook voor kiezen om het gelijkspel juist uit te sluiten. Met een Draw No Bet krijg je gewoon je inzet terug als de wedstrijd in een 0-0, 1-1 of 2-2 eindigt. Deze weddenschap is niet geschikt voor de Fibonacci-strategie, maar geeft je wel extra veel kans om te winnen!

Verbreed je kennis met deze artikelen

79e minuut strategie

Win strategieën
13/05/2019

Bankroll management bij voetbal wedden

Win strategieën
15/04/2016

Gokken op voetbal volgens het taartmodel

Win strategieën
15/08/2016

Gegarandeerd winst met Surebets

Win strategieën
21/04/2014

De beste Online Bookmakers