Win strategieën
01/07/20194.767 weergaven

Wedden op voetbal via het Labouchere systeem

Het zijn 90 (soms lange) minuten. Wanneer die speeltijd voorbij is, hoop je alleen maar dat je de weddenschap wint. Als gokker richt je je allereerst op het correct voorspellen van de wedstrijd. Welk van de twee clubs wint? Wie maakt het eerste doelpunt? En eindigt de wedstrijd met meer of minder dan 2.5 doelpunten? Maar er is nóg iets waar je over na moet denken: de hoogte van de inzet. Zeker als je die eerste weddenschap verliest, moet je slim verder spelen. Er bestaan namelijk verschillende inzetsystemen waarmee je een reeks verliezende weddenschappen om kunt buigen naar winst. Vooral de vier negatief progressieve systemen zijn populair. Dit keer behandelen we het Labouchere systeem.

Van verlies naar winst met het Labouchere systeem

Het Labouchere systeem dankt zijn naam aan Henry Labouchere (1831 – 1912). Deze Brit was niet alleen politicus en schrijver, maar hij was ook een fervent roulettespeler. Om zijn winsten bij het gokken wat op te krikken, bedacht hij een nieuw inzetsysteem. Labouchere liet zich hierbij inspireren door het toen al populaire Martingale systeem.De Labouchere en Martingale strategie vallen beide onder de groep met negatief progressieve inzetsystemen. Het woord ‘negatief’ verwijst naar het feit dat deze systeem pas echt zijn dienst bewijst zodra je weddenschappen verliest. Het doel is namelijk om die negatieve balans om te zetten in een positieve balans. Het woord ‘progressief’ geeft aan dat je inzet steeds verder groeit. Je moet immers de verliezen goed zien te maken, en dat lukt alleen als je meer en meer in durft te zetten. Dat betekent dat je soms lef moet tonen om het wedden met het Labouchere systeem tot een goed einde te brengen. De Labouchere strategie is net als alle negatief progressieve systemen ontstaan in het roulette. Maar inmiddels maken ook steeds meer voetbalgokkers hier gebruik van bij hun voetbalweddenschappen, soms zelfs met veel succes.    

Een systeem van wegstrepen en toevoegen

Als je het Labouchere systeem bekijkt, valt meteen één ding op: het is een stuk ingewikkelder dan die andere negatief progressieve inzetsystemen. Je moet echt aan het rekenen gaan en je hoofd er goed bij houden. Maar als je het Labouchere systeem eenmaal in de vingers hebt, ligt die tijd van verliezen misschien wel achter je.Het uitgangspunt van het Labouchere systeem is simpel. Je bepaalt namelijk vooraf hoeveel winst je wilt maken. Hiermee wijkt de Labouchere strategie overigens af van de andere negatief progressieve inzetsystemen. Stel je hebt een winstbedrag in je hoofd van 21 euro. Je creëert dan een reeks van getallen die gezamenlijk uitkomen op 21. De reeks wordt dus 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6. Het is overigens niet verplicht om opeenvolgende getallen te gebruiken. Ook kun je de getallen wat sneller op laten lopen waardoor er een reeks ontstaat als 5 + 10 + 15 + 20 + enz. Het Labouchere systeem geeft wat dat betreft alle vrijheid die een gokker nodig heeft.Zodra de reeks op papier staat, kan het inzetten beginnen. Hiervoor kijk je altijd naar de buitenste twee getallen. Voor een winst van 21 euro begin je dus met een inzet van (1 + 6) 7 euro. Win je? Op dat moment streep je de twee buitenste getallen weg en ziet de reeks er als volgt uit: 2 + 3 + 4 + 5. Bij de volgende weddenschap ga je verder met een inzet van wederom (2 + 5) 7 euro. Verlies je de eerste weddenschap, dan zie je meteen wat het Labouchere systeem je te bieden heeft. Je voegt namelijk een nieuw getal toe aan de oorspronkelijke reeks (1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7), waardoor de volgende inzet (1 + 7) 8 euro bedraagt. De weddenschappen gaan door totdat de hele reeks is weggestreept. Zodra de reeks voltooid is, heb je die 21 euro winst binnen.

Hoe gebruik je het Labouchere systeem voor je voetbalweddenschap?

Henry Labouchere ontwikkelde dit inzetsysteem voor zijn geliefde roulettespel. Wil je het gebruiken voor het voetbal, dan zijn er wel twee belangrijke eisen waar je weddenschap aan moet voldoen.Het Labouchere systeem werkt het beste bij een 50/50 kans. Bij roulette betekent dit dat je inzet op óf rood óf zwart. Je hebt dan 50% kans om te winnen. Een 50% winkans is er natuurlijk ook bij voetbalweddenschappen. Het systeem is daarom perfect voor bijvoorbeeld een over/under of even/oneven weddenschap. Daarnaast moet je op zoek naar een weddenschap met geschikte quoteringen. Deze liggen rond de 2.00, met een maximum van 2.50. Soms moet je dus wel wat moeite doen voordat je de perfecte single bet gevonden hebt. Terwijl je bezig bent met het zoeken van weddenschappen en het uitwerken van cijferreeksen, moet je één ding niet vergeten. Het is namelijk verstandig om vooraf het maximale verlies te bepalen. Want hoewel het Labouchere systeem in theorie altijd voor winst zorgt, kan de praktijk toch net iets anders lopen.

Labouchere: een bijzondere variant op de bekende inzetsystemen

Het Labouchere systeem valt in dezelfde categorie als het Martingale systeem, d’Alembert systeem en de reeks van Fibonacci. Maar tussen al deze negatief progressieve systemen neemt de Labouchere strategie wel een bijzondere positie in. Deze inzetstrategie is er namelijk niet op gericht om met één nieuwe weddenschap alle voorgaande verliezen goed te maken (zoals bij de andere drie negatief progressieve inzetsystemen het geval is). Het doel van het Labouchere systeem is om met zo min mogelijk gewonnen weddenschappen de beoogde winst te halen.Het gaat erom dat je aan het begin de winst bepaalt, en de bijbehorende inzetreeks leidt je automatisch naar dat bedrag. Tijdens het spelen zul je weddenschappen winnen en verliezen. Dat is geen probleem, zolang je maar trouw de regels van Labouchere volgt en de cijfers op het juiste moment wegstreept of toevoegt. Een beoogd winstbedrag van 15 euro, quoteringen van 2.00 en een beginreeks van 1 + 2 + 3 + 4 + 5 levert bijvoorbeeld het volgende op:
  • Inzet 1 + 5 = 6 euro / bij verlies blijft een bankroll over van -6 euro
  • De reeks wordt nu: 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6
  • Inzet 1 + 6 = 7 euro / bij verlies blijft een bankroll over van -13 euro
  • De reeks wordt nu: 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7
  • Inzet 1 + 7 = 8 euro / bij winst verdien je 8 euro en sta je op -5 euro
  • De reeks wordt nu: 2 + 3 + 4 + 5 + 6
  • Inzet 2 + 6 = 8 euro / bij winst verdien je 8 euro om kom je uit op +3 euro
  • De reeks wordt nu: 3 + 4 + 5
  • Inzet 3 + 5 = 8 euro / bij winst van wederom 8 euro kom je uit op + 11 euro
  • Inzet is de overgebleven 4 euro / win je weer, dan levert deze reeks dus de verwachte 15 euro winst op.

Past het Labouchere systeem bij jouw gokstijl?

Op papier klinkt een inzetsysteem zoals die van Labouchere ideaal. Want ongeacht of je een weddenschap wint of verliest, uiteindelijk kom je vanzelf uit op het winstbedrag dat jij voor ogen had. Toch moet je niet meteen gaan dromen van het grote geld. Wanneer je veel weddenschappen uit de serie verliest, blijft de inzet maar oplopen. En dat kan voor problemen zorgen. Als je een té hoog winstbedrag nastreeft, is de kans namelijk aanwezig dat je te maken krijgt met de limieten van je eigen portemonnee of de limieten van je bookmaker. Het Labouchere systeem is dus vooral geschikt als je gaat gokken met wat lagere bedragen. Een tip: let erop dat je bankroll vele malen hoger is dan de winst die je voor ogen hebt. Zo maak je de meeste kans om het ene na het andere verlies goed te maken.Je moet soms heel wat discipline hebben om de complete reeks te voltooien. Je kunt natuurlijk halverwege stoppen, maar dan heb je niet alles uit het Labouchere systeem gehaald wat erin zit. Je maakt veel minder winst dan oorspronkelijk de bedoeling was. Tenminste, áls je al op winst staat. Het kan zomaar gebeuren dat je na tien weddenschappen nog steeds in de min staat. Heb je de discipline om verder te spelen of geef je je toch gewonnen?Het Labouchere systeem heeft natuurlijk ook de nodige voordelen. Zelfs als je meer dan de helft van je weddenschappen verliest, maak je uiteindelijk gewoon winst. Je hoeft dus geen briljant gokker te zijn om je bankroll te zien stijgen. Een wiskundeknobbel is al evenmin nodig. Oké, je moet optellen, aftrekken en vooral goed kijken of je de reeks op de juiste manier volgt. Maar ingewikkelde formules zijn afwezig. Hierdoor kan iedere gokker het Labouchere systeem snel onder de knie krijgen. Voorzichtigheid is geboden, maar de Labouchere strategie kan je zeker helpen om je bankroll te laten groeien.

Verbreed je kennis met deze artikelen

79e minuut strategie

Win strategieën
13/05/2019

Bankroll management bij voetbal wedden

Win strategieën
15/04/2016

Gokken op voetbal volgens het taartmodel

Win strategieën
15/08/2016

Gegarandeerd winst met Surebets

Win strategieën
21/04/2014

De beste Online Bookmakers