Speluitleg
01/12/2019 5.255 weergaven

Hoe werkt wedden op eerste of tweede helft?

Elke minuut telt in het voetbal. Het kan zomaar gebeuren dat er na slechts 5 minuten spelen een perfecte pass komt en de spits het doelpunt weet te verzilveren. Maar er is lang niet altijd zo’n snel openingsdoelpunt, áls er überhaupt gescoord wordt. Voor hetzelfde geld komt de wedstrijd pas na rust een beetje op gang en valt dan eindelijk die 1-0. Bij veel voetbalmatches is er ook een duidelijk verschil te zien tussen de eerste en tweede helft. Een preek van de coach na een slechte eerste helft werkt soms behoorlijk motiverend. Het moet beter, er moet meer focus komen en vooral… en moet meer actie komen in het doelgebied. Doordat beide helften behoorlijk verschillend kunnen zijn, is het interessant om je specifiek te richten op de eerste of tweede helft. Dit levert heel wat mooie weddenschappen op! 

Volop wedopties in de eerste of tweede helft

Normaal gesproken zit je al voetbalwedder 90 minuten lang vol spanning naar de wedstrijd te kijken. Wil je graag wat meer snelheid in je weddenschappen brengen? Of je in die 90 minuten juist de kans hebben om meerdere weddenschappen achter elkaar aan te gaan? Wedden op de eerste of tweede helft is dan ideaal. Specifiek wedden op één helft biedt je tal van mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld de exacte stand bij rust doorgeven. Of ga voor een 1x2 weddenschap en voorspel welk van de teams de tweede helft wint. Maar er zijn meer opties. Denk bijvoorbeeld aan:
  • Het totale aantal doelpunten met behulp van een over/under weddenschap
  • Het aantal doelpunten voor de uit- of thuisclub (over/under)
  • Komt het aantal goals op een even of oneven aantal uit?
  • Komt er een penalty in de eerste of tweede helft?
Ga je voor de hoogst mogelijke quoteringen, dan kun je zelfs voor een combinatie van weddenschappen bieden. Er zijn genoeg bookmakers waarbij je kunt inzetten op het resultaat bij rust (1x2) én het aantal doelpunten (over/under). Een andere populaire combinatie is een 1x2 weddenschap en Both Teams to Score. De focus ligt altijd op minuut 1 tot en met 45 of minuut 46 tot en met 90. De blessuretijd telt natuurlijk gewoon mee. Een eventuele verlenging in de knock-outfase van een toernooi is voor jou niet interessant. Zodra de helft is afgelopen, is de weddenschap voorbij.

Kijk hoe de teams hun wedstrijden opbouwen

Wedden op de eerste of tweede helft betekent dat je goed moet weten hoe de teams hun wedstrijden opbouwen. Het Nederlands elftal onder Koeman komt vaak pas in de tweede helft goed op gang. Dat is ook waar het meeste spektakel zit, in de eerste helft moet het team vaak eerst zijn ritme vinden. Dat geldt natuurlijk lang niet voor alle elftallen. Er zijn genoeg wedstrijden die vanaf de eerste minuut vuur brengen, maar die in de tweede helft toch flink inzakken. Logisch ook, want een club die al met 2-0 voorsprong de rust ingaat, hoeft niet zo nodig dat derde doelpunt te scoren. Als de tegenstander niet de kwaliteiten heeft om de wedstrijd te keren, dan zijn er in de tweede helft nog maar weinig doelpunten te verwachten. Het is extreem belangrijk dat je weet hoe de teams doorgaans spelen. Twee clubs die altijd vol overgave aan de wedstrijd beginnen, zorgen voor een heel andere opbouw dan wanneer de nadruk in eerste instantie ligt op verdedigen en het controleren van de wedstrijd. Dit soort informatie neem je natuurlijk mee als je gaat wedden op de eerste of tweede helft. Alleen blijft de grote vraag: richt je je op de eerste helft of ga je toch voor die 45 spannende minuten na rust?

Hoe staan de zaken ervoor bij rust…

Het is altijd lastig om te bepalen welke helft de meeste kans biedt op een winnende weddenschap. Een analyse van de statistieken helpt je hier absoluut bij. Blijkt dat beide teams graag rustig aan de wedstrijd beginnen en eerst proberen hun draai te vinden, dan is een 0-0 ruststand erg reëel. De tweede helft is bij dit soort matches veel onvoorspelbaarder. Datzelfde geldt voor duels waarbij er een overduidelijke favoriet is, die ongetwijfeld gemakkelijk tot scoren komt. Het exacte aantal doelpunten is dan misschien lastig te voorspellen. Maar de kans dat dit elftal met voorsprong de rust ingaat, is groot. Een 1x2 weddenschap voor de eerste helft is dan de perfecte keuze. Zelfs als het elftal de boel in de tweede helft laat verslappen, kan er niets meer misgaan. Jij hebt de overwinning binnen! 

… en wat gebeurt er in de tweede helft?

De tweede helft brengt weer heel andere kwesties met zich mee dan de eerste helft. Want waar het in de eerste helft draait om rustig aftasten of vast een kleine voorsprong opbouwen, is de tweede helft cruciaal om de winst binnen te slepen. Een 0-1 achterstand die is opgelopen in de eerste helft, kan zomaar worden omgezet in een overwinning. De tweede helft biedt een tweede kans, en het gebeurt vaak genoeg dat het lijkt alsof een heel ander elftal de kleedkamer uitkomt. Hierdoor is het wedden op de tweede helft vaak wat ingewikkelder dan wedden op de eerste helft. Bij een tweede helft weddenschap moet je met één ding rekening houden: op papier telt het resultaat van de eerste helft niet mee. Stel je wedt op een Eredivisie-wedstrijd tussen Heerenveen en Vitesse. De Arnhemmers gaan goed van start en staan binnen 25 minuten al met 0-2 voor. Een penalty vlak voor rust maakt de wedstrijd weer spannend. De teams gaan met een 1-2 stand de kleedkamer in. Ga je wedden op de tweede helft dan moet je nadenken over allerlei verschillende scenario’s. In principe is het alleen belangrijk wat er in de tweede helft gebeurt. Met een 1x2 weddenschap waarbij je je geld inzet op Heerenveen, geef je aan dat de Friezen volgens jou meer doelpunten maken dan Vitesse. Tenminste, in de tweede helft. De twee doelpunten uit de eerste 45 minuten tellen voor deze weddenschap niet mee. Als de wedstrijd uiteindelijk in een 2-2 eindigt, heb je dus gewoon gewonnen. Hoewel het eerste deel op papier niet meetelt, heeft het natuurlijk wel invloed op het verloop van de wedstrijd. Die 1-2 achterstand maakt de Friezen waarschijnlijk nóg vastberadener om in de tweede helft te scoren. Ze spelen in eigen huis, dus de wil om te winnen is groot. Vitesse heeft daarentegen in de eerste helft alles al gegeven waardoor de club uitgeblust aan het tweede deel van de match begint. De vraag is dan of de Arnhemmers überhaupt nog genoeg vechtlust hebben om serieuze doelkansen te creëren. Maar wist je dit voor het begin van de wedstrijd allemaal te bedenken?

Wacht even rustig af en ga voor die mooie live weddenschap

Bij pre-match wedden op de eerste of tweede helft moet je goede voorbereidingen treffen. Allereerst moet je een goed beeld krijgen van hoe de clubs hun wedstrijden opbouwen. Zo weet je wat de scoringskansen zijn in beide helften én kun je beslissen welk deel van de wedstrijd de meeste kans op een overwinning biedt. Daarnaast moet je op zoek naar het soort weddenschap dat het beste bij de wedstrijd past. Misschien durf je het aan om het exacte aantal doelpunten te voorspellen of misschien speel je toch liever op veilig met een over/under of 1x2 weddenschap. Maar hoe goed je alles ook uitdoktert, bij pre-match wedden kan er veel misgaan. Zeker als je je richt op de tweede helft, is live wedden een hele goede optie. Ga je voor een live weddenschap dan kun je in de eerste helft al inzetten op de situatie na rust. Dit is een risico, want je weet dan niet wat die 15 minuten in de kleedkamer met de spelers doen. Als de teams na rust weer het veld opkomen, wordt pas echt duidelijk hoe de zaken ervoor staan. Een 0-1 achterstand wordt ongetwijfeld snel weggepoetst als de spelers vanaf de 46e minuut vol druk zetten. Zodra eenmaal goed duidelijk is wat de krachtsverhoudingen in die o zo belangrijke tweede helft zijn, kun je redelijk veilig je weddenschap plaatsen. Al moet je met deze tactiek wel met een schuin oog naar de quoteringen kijken. Hoe meer er duidelijk wordt over de wedstrijd, hoe sneller de quoteringen dalen. Timing is bij live wedden op de eerste of tweede helft dus cruciaal. 

Is wedden op de eerste of tweede helft iets voor jou?

Wedden op een specifieke helft van de wedstrijd is erg populair. Het voordeel is natuurlijk dat je eerst kunt wedden op de eerste 45 minuten, en daarna nog eens live kunt inzetten op het tweede deel van de wedstrijd. Zo levert één enkele voetbalmatch meteen twee hele mooie weddenschappen op. Daarnaast breng je extra snelheid in het voetbalwedden. Je hoeft geen hele wedstrijd te volgen om te weten of je wint of niet. Dankzij de vele verschillende wedopties heb je bovendien genoeg keuze. Bij de eerste helft van de klassieker tussen Real en Barcelona richt je je misschien op de winnaar, terwijl de tweede helft van het duel tussen AC Milaan en Inter misschien interessant is voor een even/oneven of over/under weddenschap. Door al die variatie is specifiek wedden op de eerste of tweede helft voor iedere voetbalfan interessant.

Verbreed je kennis met deze artikelen

Beginners handleiding

Speluitleg
01/01/2013

Wat is Draw No Bet?

Speluitleg
13/05/2019

Wat is live wedden op voetbal?

Speluitleg
22/02/2015

De beste Online Bookmakers