Speluitleg
26/11/201915.260 weergaven

Wat zijn 1x2 weddenschappen?

De 1x2 weddenschap hoort absoluut bij de populairste wedopties onder voetbalfans. Bij deze weddenschap heb je één duidelijke taak: voorspellen welke club de wedstrijd gaat winnen. Je wijst een winnaar aan zonder dat je je hoeft te verdiepen in het aantal doelpunten. Het maakt dus niet uit of Ajax de wedstrijd met 1-0, 2-0, 3-1 of 3-2 wint, áls ze maar winnen. Een 1x2 weddenschap biedt altijd drie mogelijke uitkomsten. De thuisploeg wint, de bezoekende club wint of de wedstrijd eindigt in een gelijkspel. Met drie mogelijke uitslagen is deze weddenschap heel goed te winnen, zeker als je je via de statistieken en het actuele voetbalnieuws nauwkeurig voorbereidt.


Voorspel 1x2: Thuis (1), Gelijk (x) of Uitploeg (2)

Bij elke voetbalwedstrijd die je kijkt, hoop je toch dat er doelpunten vallen. Het allermooiste is natuurlijk dat één van de clubs na 90 minuten voetbal als winnaar uit de bus komt. Geloof je in de kwaliteiten van de thuisspelende ploeg? In dat geval vul je ‘1’ in op je wedbriefje. Tenminste, als je voor die populaire 1x2 weddenschap gaat. Heeft de bezoekende club volgens jou de meeste kans om te winnen, dan selecteer je ‘2’.

De bookmakers geven via de quoteringen al veel prijs over de club die volgens hen favoriet is. Bij wedstrijden met een uitgesproken favoriet lopen de verschillen tussen de quoteringen flink op. Het kan zomaar gebeuren dat een overwinning voor Bayern München maar 1.20 keer de inzet oplevert, terwijl de quoteringen bij tegenstander Fortuna Düsseldorf op 15.00 staan. Het is wel duidelijk: de kans dat de club uit Düsseldorf het duel wint, is heel erg klein. Een overwinning voor Bayern München levert dan weer erg weinig op. Je kunt je dus afvragen of het wel slim is om voor deze wedstrijd te kiezen. Voetbalmatches waarbij de kansen dichter bij elkaar liggen, zijn vaak interessanter. Maar dan moet je wel de juiste winnaar zien aan te wijzen.

Zet in op thuis winst via '1'? Of gelijkspel met 'X'... of wint uit met '2'?

Soms is gelijkspel een hele goede keuze

De naam 1x2 weddenschap verwijst simpelweg naar de drie mogelijke uitkomsten van de wedstrijd. Inderdaad, drie uitkomsten. Het hoeft immers niet zo te zijn dat één van de clubs de overwinning binnensleept. Gelijkspel (‘x’ op het wedbriefje) is altijd een optie. Toch is wedden op een gelijkspel is minder populair dan wedden op een overwinning voor de uit- of thuisploeg. Veel gokkers vinden het prettig om een voorkeur uit te spreken en laten de ‘x’ in deze weddenschap automatisch links liggen.

De vraag is alleen of dat een slimme keuze is. Ga je voor die 1x2 weddenschap, dan moet je die gelijkspeloptie zeker overwegen. Al was het maar vanwege de hoge quoteringen. Een gelijkspel is voor de bookmakers vrij lastig te voorspellen. Die onzekerheid zorgt ervoor dat ze qua quoteringen wat hoger gaan zitten. Ook de impopulariteit van een gelijkspel heeft een positieve invloed op de waarde van de weddenschap.

Bookmakers proberen je met hogere quoteringen te stimuleren om de ‘1’ of ‘2’ op het wedbriefje eens te verruilen voor een ‘x’. Er zit wel een klein addertje onder het gras. Want net als voor de bookmakers is het voor jou vaak lastig om goed te voorspellen welke wedstrijden in een gelijkspel eindigen.

Een eenvoudige weddenschap met een 33% winkans

De 1x2 weddenschap is meteen de allereerste wedoptie die je te zien krijgt als je door het wedstrijdaanbod van de bookmakers scrolt. Voor de meeste andere wedopties moet je doorklikken naar de wedstrijd zelf. Pas dan verschijnen alle hoger/lager, even/oneven en handicapweddenschappen op je scherm. Maar als je alleen geïnteresseerd bent in de winnaar, heb je geluk. In het sportsbook zie je namelijk direct een lange lijst staan met voetbalwedstrijden plus de bijbehorende quoteringen van de 1x2 weddenschap. Dat geeft wel aan hoe belangrijk deze wedoptie is voor bookmakers én gokkers.

Vooral beginnende voetbalwedders kiezen graag voor een 1x2 weddenschap. Het grote voordeel is namelijk dat dit een vrij eenvoudig wedtype is. Het aantal goals doet er niet toe en ook over de eerste of laatste doelpuntenmaker hoef je je niet druk te maken. Je hoeft alleen maar een inschatting te maken van de winkansen van de clubs. Vervolgens zet je geld in op het elftal dat volgens jou de meeste kans maakt om de wedstrijd te winnen. Bovendien heb je bij elke wedstrijd een theoretische winkans van 33%. En door je goed voor te bereiden, kan de winkans snel stijgen.

Zo bereid je je voor op een (live) 1x2 weddenschap

Een slimme voetbalwedder bereidt zich altijd voor op de weddenschappen. Zelfs bij zo’n eenvoudig wedtype als de 1x2 weddenschap moet je je even goed in de wedstrijd verdiepen voordat je je voorspelling doorgeeft aan de bookmaker. Voetbalstatistieken bieden natuurlijk waardevolle informatie. Zorg daarnaast ook dat je op de hoogte bent van het laatste nieuws omtrent de clubs of wedstrijd. Het is toch vervelend als je er te laat achter komt dat die ene topspits geblesseerd is geraakt en niet mee kan doen. Dit kan de uitkomst van de wedstrijd zomaar veranderen.

Of wat te denken van de vorm waarin de club verkeert? Je kunt er wel automatisch van uitgaan dat Feyenoord zijn wedstrijden tegen Fortuna Sittard gemakkelijk wint, maar dat wordt toch lastig als de vorm er niet is. Kijk maar naar seizoen 2019/2020. Feyenoord kende een behoorlijk lastige start van het seizoen, waardoor de wedstrijd in Sittard zelfs met 4-2 verloren werd.

Voor een pre-match weddenschap is het essentieel dat je de statistieken analyseert en het voetbalnieuws volgt. Zodra de wedstrijd begonnen is, kun je namelijk niets meer aan je wedbriefje veranderen. Gelukkig is een 1x2 weddenschap ook heel geschikt voor live wedden op voetbal. Vooral als de wedstrijd alle kanten op kan, is een live 1x2 weddenschap een slimme keuze. Je kunt even rustig afwachten welk elftal de meeste druk zet en steeds vaker oprukt naar het doelgebied. Toch is het ook bij een live weddenschap verstandig om je vooraf goed te verdiepen in de wedstrijd. Zo kom je er misschien wel achter dat één van de clubs meestal pas in de tweede helft tot scoren komt. Daar moet je zeker rekening mee houden als je gaat voor een (live) 1x2 weddenschap.

Varianten op de standaard 1x2 weddenschap

Bij weddenschappen die bookmakers online zetten, draait het normaal gesproken om de reguliere speeltijd. Dat is voor een 1x2 weddenschap niet anders. Het gaat er dus om hoe de situatie is na 90 minuten voetbal (plus blessuretijd). Een eventuele verlenging is voor deze weddenschap totaal niet interessant. In de knock-outfase van bijvoorbeeld het EK voetbal móet de wedstrijd een winnaar opleveren. Maar doordat de bookmakers alleen naar de reguliere speeltijd kijken, kunnen ook deze matches op papier in een gelijkspel eindigen. We vertelden je eerder al dat een gelijkspel vaak lastig te voorspellen is. Daarom kan het interessant zijn om die gelijkspeloptie uit te schakelen óf om zowel een ‘x’ als een ‘1’ of ‘2’ aan te kruisen op je wedbriefje. Bookmakers hebben een aantal varianten op de 1x2 weddenschap bedacht waarmee je de winkans vergroot of de kans op verlies enigszins beperkt. Draw No Bet is bijvoorbeeld ideaal voor wedstrijden waarbij je graag een winnaar aanwijst, maar een gelijkspel ook heel goed mogelijk is. Met deze wedoptie kun je namelijk die onvoorspelbare factor van een gelijkspel uitschakelen. Je zet je geld in op winst voor de thuisclub of voor de bezoekende ploeg. Eindigt de match toch in een 0-0 of 1-1? Geen probleem, want je krijgt je inzet gewoon terug. Er is dus niets verloren. Een andere variant op de 1x2 weddenschap is Dubbele Kans. Hierbij heb je de mogelijkheid om twee opties in plaats van één aan te vinken. Zo kun je inzetten op winst voor PSV en tegelijkertijd op een mogelijk gelijkspel. Zeker als het einde van het seizoen nadert en er voor de Eindhovenaren weinig meer te winnen valt, is het heel goed mogelijk dat ze niet alles op alles zetten om te scoren. Een Dubbele Kans weddenschap is dan een prima alternatief voor de 1x2 weddenschap.

1x2 weddenschap als onderdeel van een combi bet

Bookmakers hebben ruim aanbod als het gaat om voetbalcompetities en -toernooien. Je kunt zelfs wedden op wedstrijden uit de Qatari League of Chinese Super League. Bij dit soort kleine competities is het aantal wedopties vaak beperkt. Maar hoe weinig opties er ook zijn, de 1x2 weddenschap staat er altijd tussen. Voor liefhebbers van de 1x2 weddenschap valt er dus heel wat te kiezen. En altijd maak je die ene keuze, want je zet in op: 1: winst voor de thuisclub X: een gelijkspel 2: winst voor de bezoekende club Door dat een 1x2 weddenschap redelijk eenvoudig is, kun je deze perfect toevoegen aan een combi bet. Dat geldt zeker voor wedstrijden waarin er een duidelijke favoriet is. Die wedstrijd waarbij een overwinning voor Bayern München maar 1,20 keer je inzet oplevert, is niet zo interessant voor een single bet. Maar bij een gecombineerde weddenschap is het een ander verhaal. De 1x2 weddenschap is dus echt niet alleen geschikt voor beginnende wedders. Je kunt er alle kanten mee op, en daarom is het ook terecht dat dit een van de populairste opties onder voetbalwedders is.

Verbreed je kennis met deze artikelen

Beginners handleiding

Speluitleg
09/02/2023

Wat is Draw No Bet?

Speluitleg
19/04/2024

Wat is Live Wedden op Voetbal?

Speluitleg
22/02/2023

De beste Online Bookmakers