Speluitleg
15/10/201454.638 weergaven

Uitleg over Odds, Quoteringen en Noteringen

Wedden op voetbal is een populaire bezigheid. Voetbalwedstrijden worden immers extra spannend als je er wat geld op hebt gezet. Maar uiteindelijk draait het natuurlijk ook om de winst die je kunt maken. En daar komen odds en quoteringen de hoek om kijken. Want hoe hoger deze odds en quoteringen zijn, hoe meer geld je kunt winnen. Benieuwd hoe dit precies werkt? Wij leggen het je uit!

Bepaal de winst met odds en quoteringen

Wie voor de eerste keer gaat wedden op voetbalwedstrijden, raakt vaak al snel het overzicht kwijt door de vele cijfers en getallen die op het scherm verschijnen. Achter elke weddenschap staat een getal als 1,55 of 4,30. Deze getallen zijn de zogenaamde quoteringen (ook wel ‘odds’ genoemd) die de bookmaker aan de weddenschap heeft toegekend. Een quotering bepaalt in principe hoeveel geld je uitgekeerd krijgt als je de weddenschap wint. En dat is informatie waar geen enkele gokker zonder kan. Want je wilt toch weten met welke voetbalweddenschappen je het meeste geld kunt cashen. Achter elke wedstrijd staan drie verschillende quoteringen vermeld: die van het thuisteam (1), gelijkspel (x) en het uitteam (2). Bookmakers schatten van tevoren altijd in welk team het meeste kans maakt op een overwinning. Dit elftal krijgt de laagste quotering toegekend. Het team waarvan wordt verwacht dat ze verliezen, krijgt automatisch de hoogste quotering mee. Hoe hoger de quotering, hoe kleiner de kans dat een elftal gaat winnen. Maar deze quoteringen zijn slechts verwachtingen van de bookmakers zelf. Misschien verloopt de wedstrijd wel heel anders. Dus durf je een gok te nemen, dan kun je zomaar een groot geldbedrag winnen.

Odds VoetbalGokken

Een handig voorbeeld

We kunnen de betekenis van quoteringen het beste verduidelijken aan de hand van een voorbeeld. Stel je zet in op een Eredivisie wedstrijd tussen Ajax en Vitesse. Bij de bookmaker is Ajax favoriet, wat te zien is aan de lage quotering van 1,55. De Arnhemmers hebben daarentegen een hoge quotering van 6,50. En komt er een gelijkspel? Dan geldt er een quotering van 4,50. Bij deze wedstrijd gaan we wedden met een inzet van € 10. Zet je in op winst voor Ajax dan kun je in totaal 10 x 1,55 = € 15,50 uitgekeerd krijgen. De winst is in dat geval € 5,50. Maar geloof je in winst voor Vitesse dan kun je zelfs 10 x 6,50 = € 65,00 van de bookmaker terugkrijgen. Mits de Arnhemmers winnen natuurlijk. Bij gelijkspel staat er 10 x 4,50 = € 45 op het spel. Met een inzet van € 10 kun je dan toch maar mooi € 35 winst maken. Het is erg aantrekkelijk om te gokken op een single bet met een hoge quotering. Toch loop je wel veel meer risico dan wanneer je wedt op winst voor de grote favoriet. Maar de bookmakers hebben niet altijd gelijk. Beschik je over de juiste kennis en statistieken dan kom je wellicht tot heel andere conclusies. En dat is het moment om toe te slaan.

Verschillende weergave van quoteringen

Er zijn verschillende manieren waarop online bookmakers hun weddenschappen in odds kunnen weergeven. Er zijn drie verschillende soorten weergaven; decimale, fractionele en USA noteringen. Uiteraard gaat het hier slechts over de manier van weergaven van de odd(s), waarbij de hoogte en waarde van de odds nooit veranderd en in iedere vorm hetzelfde blijft. In Nederland hanteren wij de weergave in ‘decimale noteringen’. Vrijwel iedere online bookmaker laat deze decimale noteringen ook direct zien. Sommige bookmakers laten de keuze van weergaven aan de speler zelf over, waarbij je de mogelijkheid hebt om te switchen tussen verschillende odds weergaven. Het wijzigen naar de gewenste weergave in bijvoorbeeld ‘decimale odds’, doe je met slechts één druk op de knop.

Wil jij gaan wedden op voetbal?

Begint het al te kriebelen om je eerste voetbalweddenschap aan te gaan? Dat kunnen wij ons voorstellen! Voor beginnende spelers zijn de door ons geselecteerde bookmakers zeer geschikt. Zij hebben een aantrekkelijke welkomstbonus, waarbij de eerste weddenschappen vaak zelfs geheel zonder risico zijn. Een beter begin kun je je eigenlijk niet wensen. Wed je liever bij een andere bookmaker? Bekijk hier ons handige overzicht van de beste online bookmakers beschikbaar voor Nederlandse spelers. Succes met je eerste weddenschap!

Verbreed je kennis met deze artikelen

Beginners handleiding

Speluitleg
09/02/2023

Wat is Draw No Bet?

Speluitleg
19/04/2024

Wat is Live Wedden op Voetbal?

Speluitleg
22/02/2023

De beste Online Bookmakers