Speluitleg
14/08/202225.638 weergaven

Zo werkt wedden op 'schoten op doel'

Na tal van 1x2 weddenschappen ben je wel toe aan wat meer uitdaging. Die uitdaging vind je zeker als je gaat wedden op schoten of schoten op doel. Het begint al met die ene belangrijke vraag: wat telt voor een bookmaker als schot en wanneer is iets een schot op doel? Wedden op schoten hoort absoluut bij de complexere opties die bookmakers in weddenschap varianten aanbieden. Maar juist daardoor is deze voetbalweddenschap ook erg interessant. Wij leren je alvast de basis!

Was het een schot op doel… of toch niet?

Je zit naar de Eredivisiewedstrijd Fortuna Sittard – Ajax te kijken in de hoop dat jouw voorspelling winst oplevert. Op je wedbriefje staat dat Ajacied Steven Bergwijn meer dan 1.5 schoten op doel achter zijn naam krijgt. Het eerste schot op doel is binnen en in de 80e minuut zie je iets gebeuren dat je op het puntje van je stoel brengt. Bergwijn dribbelt met de bal aan zijn voeten naar voren en creëert alle ruimte voor een serieuze poging. De ‘ooooeeeeeh’ galmt door het stadion, want de bal komt met een harde knal op de lat terecht.

Wedden op schoten op doel bij Toto

Bij het wedden op schoten op doel hanteert Toto een specifieke aanduiding, namelijk een plus achter het aantal schoten op doel, zoals '1+ schoten op doel'. De '+' achter het aantal schoten staat voor '1 of meer schoten op doel'. Stel dat je een inzet plaatst op speler Luuk de Jong met deze weddenschap, dan win je de weddenschap al bij één schot op doel van Luuk de Jong. De plus geeft jou als speler puur de garantie dat je weddenschap ook geldig is wanneer Luuk de Jong nog meerdere keren op doel zal schieten. Een winnende weddenschap bij Toto is dus gegarandeerd als er minstens één schot op doel wordt gemaakt, zoals in dit voorbeeld.


Geen gejuich onder het Ajax-publiek, maar wel bij jou thuis. Jij weet het immers zeker: dit is een heus schot op doel en daarmee heb je die weddenschap gewonnen. Maar je speelsaldo vertelt een heel ander verhaal, want dat gewonnen geldbedrag is nergens te bekennen. Huh, waarom? Nou, omdat wat gevoelsmatig een schot op doel is, voor de bookmakers niet per se een schot op doel is. Het is cruciaal dat je de regels goed kent voordat je gaat wedden op voetbal.

Top bookmakers met 'schoten op doel' weddenschappen:

Schoten versus schoten op doel: het verschil

Een goal is een goal. Als er geen overtreding is, is het gewoon een goal als de bal achter de lijn in het doel belandt. Bij schoten en schoten op doel is de grens veel vager.

Een bal telt als een schot als hij aan de volgende criteria voldoet:

 • Een doelpoging waarbij de bal wordt geblokkeerd door een teamgenoot.
 • Een schot die naast of over het doel gaat zonder dat de bal tussentijds wordt aangeraakt.
 • Een schot die over of naast zóu gaan, als de keeper de bal niet had gepakt.
 • Schoten op de lat of paal waar geen doelpunt uit voortkomt.
 • Alles wat ook onder de categorie ‘schot op doel’ valt.

Als er een vinkje achter ‘schot op doel’ komt te staan, wordt er tegelijkertijd eentje achter ‘schot’ gezet. Maar andersom werkt het niet. Een schot hoeft voor de bookmaker zeker geen schot op doel te zijn. Als je gaat wedden op doelschoten, moet je deze definities in de gaten houden:

 • Een doelpunt telt automatisch ook als een schot op doel.
 • Elke bal die in het doel zóu gaan, als de keeper er niet tussen had gezeten.
 • Elke bal die in het doel zóu gaan, als hij tenminste niet geblokkeerd was door de laatste verdediger van de tegenstander.
Redding keeper
Speler schiet op het doel

Deze definities maken meteen duidelijk waarom dat schot van Steven Bergwijn niet als een schot op doel de boeken in gaat. Een bal op de lat telt nu eenmaal niet als doelschot, ook al schreeuwt elke vezel in je lijf dat het de kwalificatie ‘schot op doel’ zeker verdient.

Dataverzamelaar Opta is de baas als het gaat om schoten (op doel)

De lijn tussen een schot en een schot op doel is soms vrij dun. Maar gelukkig is het niet aan de bookmakers zelf om te bepalen of een bal in de categorie ‘schot’ of ‘schot op doel’ valt. De meeste in Nederland legale wedkantoren maken namelijk gebruik van de gegevens van een en dezelfde dataverzamelaar: Opta.

Als je bij bijvoorbeeld Unibet en LeoVegas gaat wedden op het aantal schoten of schoten op doel, zie je standaard die ene zin staan: ‘weddenschappen afgewikkeld volgens Opta-gegevens’. Hiermee geven de bookmakers meteen een duidelijk signaal af. Ze zijn namelijk niet zelf verantwoordelijk voor de data waarop ze de uitkomst baseren, maar ze vertrouwen op de expertise van een internationale dataverzamelaar. Dat betekent ook dat er over de uitkomst niet te discussiëren valt.

Zo gaat het wedden op schoten of schoten op doel in zijn werk

Wedden op schoten of schoten op doel gebeurt bij veel bookmakers met behulp van een over/under weddenschap. Je hoeft dus geen exact aantal door te geven om deze weddenschap te winnen. Het is een kwestie van ‘meer dan’ of ‘minder dan’ en hiermee heb je sowieso al een theoretische winkans van 50% te pakken.

Wed je weleens op het aantal doelpunten met behulp van een over/under weddenschap, dan ben je gewend dat de bookmaker meerdere normen heeft om uit te kiezen. Dat ligt bij het aantal schoten/schoten op doel toch iets anders. De meeste bookmakers houden bij elke optie vast aan één norm, en die norm kan per club of speler verschillen.

De statistieken bepalen de norm voor de club of speler

De norm waar een bookmaker voor kiest, is al erg veelzeggend. Bij de Eredivisiewedstrijd Fortuna Sittard – Ajax staat de norm bij het aantal schoten voor de thuisclub op 9.5 en voor de bezoekers op 19.5. Ook bij het aantal schoten op doel is er een duidelijk verschil te zien. De norm is 2.5 voor Fortuna tegen 6.5 voor Ajax. Dit verschil is er natuurlijk niet zomaar. Voordat de bookmakers de normen bepalen en de odds online zetten, kijken ze eerst naar de statistieken. Als voetbalgokker moet jij dezelfde weg bewandelen. Vooral bij de populairdere competities en toernooien is het niet heel ingewikkeld om het gemiddelde aan schoten (op doel) te achterhalen. De statistieken van de bookmaker geven je misschien niet de informatie waarnaar je op zoek bent, maar een rondje Google levert je alsnog het antwoord op dat je nodig hebt.

Bookmakers voor schoten op doel weddenschappen:

Betrouwbare bookmakers voor schoten op doel weddenschappen:

Per club, speler of de totale wedstrijd: er komen steeds meer wedopties bij

Wedden op schoten of wedden op schoten op doel: het is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Dat is wel te zien aan het steeds verder toenemende aanbod bij de bookmakers. Met een beetje geluk staan de volgende opties open bij de voetbalmatch van je keuze:

 • Wedden op het totale aantal schoten (op doel) in de wedstrijd. In dit geval maakt het niet uit achter welke club of welke speler een streepje komt te staan. Een schot (op doel) is voor deze weddenschap een schot (op doel), ongeacht wie de bal raakt.
 • Wedden op het totale aantal schoten (op doel) per club. Bij deze weddenschap ben je alleen maar geïnteresseerd in wat er aan één kant van het veld gebeurt. Het voordeel van deze optie is dat de voorbereiding een stukje sneller gaat. Maar vergis je niet, want ook hier speelt de tegenstander een duidelijke rol in de uitkomst van de weddenschap.
 • Wedden op het totale aantal schoten (op doel) per speler. De ene speler creëert standaard meer kansen dan de andere. Hierdoor is het interessant om helemaal in te zoomen op één speler. Misschien leg je de focus op de linksbuiten van Ajax of misschien kijk je vooral naar die aanvallende middenvelder van Fortuna. Zelfs bij de meest productieve spelers ligt het aantal doelschoten per wedstrijd vaak onder de 2.

Wat levert wedden op schoten (op doel) eigenlijk op?

Aan jou de keuze of je gaat wedden op schoten of meer specifieker op het aantal schoten op doel. Qua odds verschillen deze wedopties weinig van elkaar. Tenminste, als jouw bookmaker bij deze voetbalweddenschap voor een over/under constructie kiest (zoals bijvoorbeeld Unibet en LeoVegas dat doen). In dat geval zijn er maar twee uitkomsten mogelijk. Aangezien de bookmakers ook nog voor één zorgvuldig berekende norm per wedstrijd, club of speler kiezen, komen de odds vaak uit rond de 2.00.

Er zijn ook bookmakers die het wedden op schoten (op doel) net iets anders aanpakken en geen gebruikmaken van die over/under constructie. Kijk maar eens rond op het gokplatform van TOTO. Daar kun je alleen maar kiezen voor opties als ‘Bergwijn 2 of meer schoten op doel’ of Bergwijn 3 of meer schoten op doel’. Door deze manier van werken kunnen de odds hoger liggen dan rond de 2.00. Maar met een gemiddeld aantal schoten op doel dat per speler meestal onder de 2 ligt, neem je wel wat extra risico. Toch loont het zich om de odds bij verschillende bookmakers te vergelijken voordat je je voorspelling achterlaat.

Een strategische aanpak zorgt voor een extra hoge winkans

In de basis is het wedden op schoten (op doel) helemaal niet zo moeilijk te begrijpen. Maar we vertelden je al dat deze wedopties bij de meer complexere uit de online gokwereld horen. Die complexiteit zit hem in het vinden van de juiste wedstrijd en de juiste wedoptie. Wil je namelijk je winkansen vergroten, dan is het slim om op strategische wijze door alle voetbalmatches te struinen. Kijk of er teams zijn die gemakkelijk fouten maken en niet bang zijn om dat op te lossen met een tackle in het eigen doelgebied. Dit soort situaties vragen om een vrije trap, en daarmee ligt de kans op een paar extra schoten op doel hoog. Zorg ook dat je precies weet welke spelers vaak achter de bal staan als er zo’n vrije trap komt. Die informatie kun je goed gebruiken als je wedden op schoten op doel.

Let op: niet alle bookmakers bieden het wedden op schoten (op doel) aan. Kijk dus kritisch naar het wedaanbod voordat je ergens een account aanmaakt.

Verbreed je kennis met deze artikelen

Beginners handleiding

Speluitleg
09/02/2023

Wat is Draw No Bet?

Speluitleg
19/04/2024

Wat is Live Wedden op Voetbal?

Speluitleg
22/02/2023

De beste Online Bookmakers