Wedden op Ligue 1

Details
Geplaatst op: 16 jul 2019
In categorie: Wedden op co...
Gelezen: 1880 keer
Dit artikel delen:

Het Franse voetbal maakt de laatste jaren behoorlijk veel indruk. Het nationale elftal mag zich niet voor niets de huidige wereldkampioen noemen. Maar het zijn niet alleen Les Bleus die hun kwaliteiten laten zien. Ook de hoogste voetbalcompetitie van het land is goed voor veel mooie wedstrijden. De Ligue 1 behoort niet voor niets tot de sterkste competities van Europa. Bij de wekelijkse wedstrijden zien we clubs als Olympique Marseille, AS Monaco, Olympique Lyon en natuurlijk Paris Saint-Germain. De bookmakers maken de Franse competitie nóg spannender door de vele verschillende voetbalweddenschappen. Wed op de landskampioen of zet je geld in op één van de vele competitieduels. Er zijn mogelijkheden genoeg voor liefhebbers van het Franse kwaliteitsvoetbal.

90 jaar Frans competitievoetbal

Wie denkt aan de Ligue 1, denkt de laatste jaren vooral aan Paris Saint-Germain. Deze club heeft en had veel succesvolle voetballers onder contract. Wat te denken van Neymar en de grote Franse superster Kylian Mbappé? Paris Saint-Germain betaalt vaak veel geld voor dit soort voetballers, maar het resultaat mag er zijn. Sinds seizoen 2012/2013 wist PSG het landskampioenschap keer op keer binnen te halen.

De Ligue 1 draait natuurlijk niet alleen om Paris Saint-Germain. Sterker nog, in de eerste 80 jaar van de competitie kwamen de Parijzenaren nauwelijks voor in het lijstje met landskampioenen. Een snelle berekening leert je nu meteen dat de Franse voetbalcompetitie al bijna 90 jaar bestaat. In seizoen 1932/1933 werd Olympique Lillois gehuldigd als de eerste officiële kampioen uit de geschiedenis van het Franse voetbal. Inmiddels kennen we deze club als Lille OSC. 90 jaar geleden was er overigens nog geen sprake van de Ligue 1. Het Franse landskampioenschap startte onder de naam National, maar al snel veranderde dat in Division 1. Pas in seizoen 2002/2003 ging de competitie verder als Ligue 1. Ook wanneer je gaat wedden op voetbal bij de bookmakers vind je de hoogste divisie van het Franse voetbal gemakkelijk terug onder de naam Ligue 1.

38 speelrondes strijden om het landskampioenschap

De drijvende kracht achter de Ligue 1 is de FFF. Deze Franse voetbalbond heeft een competitie opgezet die sterk lijkt op de Nederlandse Eredivisie. Het verschil zit hem vooral in het aantal deelnemende clubs. Waar de Eredivisie er 18 heeft, heeft de Ligue 1 er 20. Deze 20 teams zijn samen goed voor 38 speelrondes. Zodra deze speelrondes achter de rug zijn, weten we welke club zich de grote kampioen mag noemen. Is het niet zo spannend in de hoogste regionen van de competitie? Kijk dan eens naar de clubs die in het onderste deel van de Ligue 1 opereren. De twee elftallen met de minste punten degraderen aan het eind van het seizoen namelijk rechtstreeks naar de Ligue 2. De nummer 18 van de ranglijst speelt de play-offs om promotie/degradatie.

In de Ligue 1 gaat natuurlijk het om de strijd om het landskampioenschap, maar toch doen er niet alleen Franse clubs mee. Sinds de jaren 50 mag AS Monaco namelijk meespelen in de competitie. De Monegasken zijn behoorlijk succesvol. Ze wisten de landstitel meerdere keren binnen te slepen, en AS Monaco is ook de enige club die de zegereeks van Paris Saint-Germain wist te doorbreken. Kijk dus zeker buiten de landsgrenzen als je gaat wedden op de Ligue 1. AS Monaco heeft genoeg kwaliteiten om het de Franse clubs moeilijk te maken.

Spelen om de landstitel en om Europees voetbal

De Ligue 1 heeft al heel wat mooie landskampioenen opgeleverd. De laatste jaren is de titel meestal voor Paris Saint-Germain, maar er zijn meer clubs die de beker vaak wisten te winnen. De absolute koploper als het gaat om de landstitels is As Saint-Étienne. Deze club was vooral in de jaren 60 en 70 enorm succesvol. Ook Olympique Marseille, FC Nantes, AS Monaco, Olympique Lyon, Stade de Reims en Bordeaux mochten de beker heel wat keren meenemen naar hun thuisstad.

Bovenin de competitie staat er meer op het spel dan alleen het landskampioenschap. Er zijn namelijk een aantal plekken te verdelen voor Europees voetbal. Een ticket voor de groepsfase of de kwalificatierondes van de Champions League en een plekje in de groepsfase van de Europa League: de topclubs hebben genoeg om voor te strijden. Vooral in de laatste weken van de competitie is de strijd om Europees voetbal volop bezig. Wed je nog niet op de Ligue 1, dan is dat een goed moment om je toch eens te gaan richten op de Franse competitie. 

Een uitwedstrijd is in Frankrijk écht anders dan een thuiswedstrijd

Je kunt het hele voetbalseizoen op de landskampioen wedden, maar het is minstens zo interessant om je te verdiepen in de wekelijkse competitiewedstrijden. Wanneer je eens goed naar de statistieken van de Ligue 1 kijkt, valt meteen één ding op. Het doelsaldo bij de thuiswedstrijden ligt bij vrijwel alle clubs een stuk hoger dan bij de uitwedstrijden. Kijk alleen al naar seizoen 2018/2019. Het grote Paris Saint-Germain wist het kampioenschap te winnen met een totaal doelsaldo van 70 (105 doelpunten voor en 35 tegen). Maar de uit- en thuiswedstrijden zijn zeker niet in balans. In het eigen Parc des Princes kwamen de Parijzenaren uit op een doelsaldo van 53. Bij de uitwedstrijden was dit ‘slechts’ 17. 

Bij andere clubs is het verschil misschien nog wel opvallender. Zo had Olympique Marseille het positieve doelsaldo van 8 volledig te danken aan de thuiswedstrijden. In het Stade Vélodrome kwam de club in 2018/2019 nog uit op een doelsaldo van 14. Bij de uitwedstrijden moest Lyon toch echt veel meer incasseren dan dat er werd gescoord. Er zijn maar weinig voetbalcompetities te vinden waarbij dit verschil zo opvallend is. Nu weet PSG nog veel van de uitduels te winnen, maar voor andere clubs is de locatie vaak het verschil tussen winst of verlies. Houd dit dus zeker in je achterhoofd wanneer je gaat voetbalwedden op de Ligue 1. Verdiep je je graag in de goals? Zet dan ook zeker in op de eerste doelpuntenmaker of de anytime goalscorer. Al bieden de over/under weddenschappen en halftime/fulltime weddenschappen natuurlijk een perfect alternatief.

Eerlijke informatie
Altijd up-to-date
De beste bonussen
Win strategieën