Wedden op competities
14/07/20192.752 weergaven

Wedden op FA Cup (Engelse Beker)

Bijna alle Europese voetballanden hebben inmiddels hun eigen nationale bekertoernooi. Voor neutrale kijker zijn lang niet al deze bekertoernooien even interessant. Zo is er een grote kans dat je nog nooit één minuut hebt gezien van de wedstrijden uit de Cupa României of de Hongaarse Magyar Kupa. Maar als echte voetbalfan en weet je de FA Cup vast wel te vinden. De Engels Beker is één van de meeste aansprekende bekertoernooien van het Europese continent. Dat is ook niet zo gek, want elk jaar is er weer een mooie strijd gaande tussen topclubs als Manchester City, Arsenal, Chelsea, Manchester United en Liverpool. De FA Cup is in de afgelopen decennia echt uitgegroeid tot een prestigieus toernooi. Clubs willen die beker dan ook graag winnen. De FA Cup is bovendien de laatste prijs die in het Engelse voetbalseizoen wordt vergeven. Wie in Wembley de beker wint, heeft de best denkbare seizoensafsluiting te pakken. Hopelijk heeft de FA Cup jou aan het einde van het seizoen ook de nodige winst opgeleverd.

De FA Cup: het oudste voetbaltoernooi ter wereld

In de geschiedenis van de FA Cup zijn er al heel wat winnaars geweest. Er zijn zelfs meer bekerwinnaars dan op andere plekken in de wereld. De reden hiervoor is simpel: de FA Cup is het oudste voetbaltoernooi dat er bestaat.De aftrap voor de eerste editie van het Engelse bekertoernooi vindt plaats op 11 november 1871. Vijftien clubs werden uitgenodigd, en uiteindelijk was het na dertien wedstrijden duidelijk dat Wanderers FC zich de eerste bekerkampioen van Engeland mocht noemen. De club wist deze prestatie in de jaren daarna overigens nog vier keer te herhalen. De naam Wanderers FC is al lang verdwenen uit het Engelse bekertoernooi, maar er zijn inmiddels andere clubs die de FA Cup domineren. Wat te denken van Arsenal en Manchester United? Deze clubs staan ruim bovenaan als het gaat om het aantal bekertitels. Ook Chelsea, Manchester City en Liverpool wisten de beker in de afgelopen twintig jaar meerdere keren te winnen. Tijdens de bekerduels zien we natuurlijk veel beroemde voetballers aan het werk. Harry Kane, Gareth Bale, Virgil van Dijk, Mohamed Salah en David Beckham zijn maar enkele van de vele bekende namen die hun club nu of in het verleden vertegenwoordig(d)en in de FA Cup. Alleen dat al is reden genoeg om de Engelse Beker te volgen.

Van 15 naar bijna 750 deelnemers aan de FA Cup

De FA Cup is in de bijna 150 jaar van zijn bestaan steeds populairder geworden, zowel bij de fans als bij de clubs. Waar voor die eerste editie nog maar vijftien voetbalelftallen waren uitgenodigd, zijn er tegenwoordig bijna 750 (!) clubs die zich voor de FA Cup mogen aanmelden. Het toernooi is toegankelijk voor bijna elk voetbalteam dat in Engeland speelt. Het maakt dus niet uit of een club uitkomt in de Premier League (hoogste divisie), de Football League (niveau 2 tot en met 4) of het National League System (niveau 5 tot en met 10). Hiermee onderscheidt de FA Cup zich meteen van dat andere bekertoernooi. Want volg je het Engelse voetbal op de voet? Dan weet je vast wel dat de Britten nóg een bekertoernooi organiseren: de League Cup. Dit tweede bekertoernooi is alleen bedoeld voor clubs uit de vier hoogste divisies. Voor amateurclubs is er geen plek. Je zou zeggen dat deze regel een positieve invloed heeft op de status van het toernooi, maar niets is minder waar. De FA Cup staat veel hoger aangeschreven, mede door de lange geschiedenis. Dit prestigieuze bekertoernooi wil elke club wel op zijn naam schrijven, de League Cup is daarentegen een echte troostprijs.

Clubs hebben één kans om een ronde verder te komen

In 1871 was Charles W. Alcock een belangrijke naam in de sportwereld. Hij was ook de grote man achter de professionalisering van het Engelse voetbal. Anno nu kennen we Charles Alcock vooral al de drijvende kracht achter het ontstaan de FA Cup. Alcock wilde een toernooi dat van begin tot eind vasthield aan het knock-outsysteem. En dat is in al die jaren FA Cup nooit veranderd.Het Engels bekertoernooi start in augustus, maar het duurt nog tot november voordat de echte strijd om de FA Cup begint. Want op dat moment beginnen ook de eerste profclubs (niveau 3 en 4) aan het toernooi. Voor de bookies (en natuurlijk voor jou als gokker) wordt de FA Cup pas interessant zodra de grote clubs uit het Engelse voetbal instromen. Wil je gaan wedden op de FA Cup? Vanaf januari beginnen ook topclubs zoals Manchester City en Liverpool aan hun bekerwedstrijden. Dit is het moment dat officieel de derde ronde van het toernooi begint. Clubs die de beker willen binnenslepen, hebben één (op papier simpele) opdracht: zes wedstrijden winnen. Via de derde, vierde en vijfde speelronde komt de FA Cup uit bij de kwartfinales, halve finales en natuurlijk de finale. In elke ronde speelt het team maar één wedstrijd. Het is erop of eronder, want er is geen kans om een verloren uitwedstrijd in eigen huis weer goed te maken. Deze constructie zorgt voor extra spanning in de FA Cup. Eén slechte dag en zelfs een topclub als Manchester United kan vroeg in het toernooi naar huis.

Wedden op de traditionele afsluiter van het seizoen

Het knock-outsysteem van de FA Cup zorgt soms voor verrassende verliezers en winnaars. Dat maakt het Engelse bekertoernooi ook zo interessant om op te wedden. Wie had bijvoorbeeld gedacht dat het kleine Wigan Athletic in 2013 de beker wist te pakken ten koste van Manchester City? Vanaf het moment dat de topclubs mee gaan doen in de FA Cup, bieden de bookmakers volop wedmogelijkheden aan. Ga voor een 1x2 weddenschap, over/under weddenschap, de Asian Handicap of een Draw No Bet. Natuurlijk kun je ook al in een vroeg stadium gaan wedden op de winnaar van de FA Cup. Dan is het wel te hopen dat de voorspelde bekerkampioen daadwerkelijk de finale haalt.De finale van de FA Cup is traditiegetrouw de afsluiter van het Engelse voetbalseizoen. En dat is niet de enige traditie waar de Britten graag aan vasthouden. Want elk jaar weer is het Wembley stadion dé locatie voor de halve finales en de finale. Welke club weet de allerlaatste wedstrijd van het seizoen te winnen en sleept zo de Engelse Beker binnen? Met een voetbalweddenschap kun je niet wachten tot de grote finale begint.

Verbreed je kennis met deze artikelen

Wedden op Champions League

Wedden op competities
18/06/2017

Wedden op Europa League

Wedden op competities
14/06/2019

Wedden op Bundesliga

Wedden op competities
08/05/2019

Wedden op Eredivisie

Wedden op competities
18/06/2019

De beste Online Bookmakers