Wedden op competities
15/07/2019 2.744 weergaven

Wedden op KNVB Beker

De landstitel winnen is natuurlijk het hoogst haalbare in de Nederlandse competitie. Maar er is nog een prijs die veel clubs graag willen winnen: de KNVB Beker. Die nare smaak van een verloren landstitel kan zomaar verdwijnen als een club in datzelfde seizoen het bekertoernooi wint. Al hopen de echte topclubs stiekem op ‘de dubbel’. De landstitel én de KNVB Beker, een betere beloning van het seizoen is er niet. Als voetbalfan heb je waarschijnlijk heel wat kennis van de Nederlandse clubs. En die kennis kun je goed gebruiken wanneer je gaat wedden op de KNVB Beker. Denk eraan: de strijd om de KNVB Beker is een heel andere dan de strijd om de landstitel. Dat betekent dat het toernooi soms voor verrassende uitslagen kan zorgen. Juist dat maakt het wedden op de KNVB Beker zo interessant.

Al meer dan 100 jaar voetballen om de Nederlandse beker

Het gevecht om de beker is in Nederland al veel langer gaande dan het gevecht om het landskampioenschap. De hoogste voetbaldivisie van ons land levert pas in seizoen 1956/1957 een eerste kampioen op. Een heel verschil met het bekertoernooi, dat in seizoen 1898/1899 officieel van start gaat. De KNVB Beker mag zich dan ook met trots het oudste voetbaltoernooi van Nederland noemen. Het Nederlandse bekertoernooi is ontstaan naar voorbeeld van de Engelse FA Cup. Het duurde even voordat de ideeën voor een Nederlandse variant tot een serieus toernooi leidden. In 1894 werd er een eerste poging gedaan, maar met slechts twee deelnemers werd dit bekertoernooi niet echt een succes. Een paar jaar later kwam de Nederlandse voetbalbond (toen nog de NVB) dan toch met een beter toernooi en een betere organisatie op de proppen. Het eerste echte bekerduel was een feit. Het bekertoernooi heeft inmiddels al de nodige naamveranderingen ondergaan. Het begon ooit als de Holdertbeker, en ook namen als de NVB-beker, de Amstel Cup en de Gatorade Cup kwamen voorbij. Maar inmiddels zijn we terug bij de naam die sinds de Tweede Wereldoorlog het meest in gebruik is geweest, de KNVB Beker.

Een toernooi met profclubs en amateurteams

De KNVB Beker (om sponsorredenen officieel de TOTO KNVB Beker genoemd) is elk seizoen weer goed voor mooi voetbal en boeiende duels. Een betere reden is het niet om het bekertoernooi te gaan volgen… of toch wel? Als je ook nog gaat wedden op de KNVB Beker, dan wordt het toernooi sowieso extra spannend. Het interessante aan het bekertoernooi is dat veel clubs van verschillende niveaus zich mogen meten met de teams uit de Eredivisie. Natuurlijk zijn de clubs uit het betaalde voetbal (zowel de Eredivisie als de Eerste Divisie) van de partij. Daarnaast mogen ook clubs uit de Tweede en Derde Divisie (plus de beste amateurteams van de regionale districtbekers) deelnemen aan het toernooi. Al hebben de amateurclubs wel een lange weg te gaan voordat ze het hoofdtoernooi überhaupt bereiken. Maar als het dan zover is, kan het zomaar gebeuren dat het kleine HVV Te Werve of FC Lienden tegenover Ajax staat. Soms weet een club uit de lagere voetbalklasse het behoorlijk ver te schoppen. Deze elftallen spelen vaak onbevangen voetbal, wat verrassingen op kan leveren. De klasse van de clubs in het betaald voetbal versus de strijdlust van de amateurclubs: wat telt het zwaarst? Uiteindelijk zijn het toch de amateurclubs die één voor één uit het toernooi verdwijnen. Dat levert in ieder geval een waardige finale op.

In zes speelrondes door naar de bekertitel

Voor de amateurteams begint de KNVB Beker met een aantal kwalificatieronden. De 27 winnaars gaan door naar het hoofdtoernooi, waar de profclubs op hun staan te wachten. Vanaf de eerste wedstrijd werkt het toernooi met het knock-outsysteem. Er is maar één kans om door te dringen tot de volgende ronde. Een club die vanaf de eerste minuut niet lekker in de wedstrijd zit, heeft pech. Er is geen return om een eventueel verlies nog om te zetten in winst. Clubs moeten dus bij elk duel alles op alles zetten. Voor gokkers is dat alleen maar interessant. Hoogstwaarschijnlijk geen saai en inspiratieloos 0-0, maar spannende wedstrijden waarbij de clubs móeten winnen. Dat is waar het in de KNVB Beker om draait. Wie de KNVB Beker wil winnen, moet in het hoofdtoernooi zes wedstrijden spelen. Het begint bij de eerste ronde, tweede ronde, achtste finale, kwarfinale en halve finale. Eind februari/begin maart is dan eindelijk bekend welke twee clubs de grote finale mogen spelen. Traditiegetrouw reizen de finalisten in mei af naar de Rotterdamse Kuip. Daar wordt bepaald wie het toernooi wint en de KNVB Beker mee naar huis mag nemen. Heb jij de juiste winnaar al vroeg in het seizoen voorspeld? Wie weet profiteer je dan van hoge quoteringen.

Wat valt er te winnen voor de voetbalclubs?

Het inmiddels verdwenen RAP Amsterdam mocht zich in 1899 de eerste officiële bekerkampioen van Nederland noemen. Dat was ook meteen de enige keer dat deze Amsterdamse club wist te winnen. De lijst met meeste bekertitels wordt aangevoerd door die andere club uit de hoofdstad: Ajax. Feyenoord en PSV maken de top 3 compleet. Toch is het niet vanzelfsprekend dat deze ‘grote drie’ van het Nederlandse voetbal de KNVB Beker binnenslepen. Tussen 2013 en 2015 waren er titels voor AZ, PEC Zwolle en FC Groningen. In 2017 ging Vitesse er met de hoofdprijs vandoor. Er liggen dus genoeg kansen, ook voor clubs die normaal gesproken niet om de allerhoogste plek in de Eredivisie strijden. De KNVB Beker is een mooi toernooi om te winnen. Naast de eer levert de titel ook een trofee op, die de veelzeggende bijnaam ‘Dennenappel’ heeft gekregen. Maar er is een prijs die misschien nóg wel belangrijker is. De winnaar van het toernooi mag namelijk Europa in. De bekertitel is goed voor een plekje in de derde voorronde van de Europa League. Vooral voor clubs die zich meestal niet via de reguliere competitie kwalificeren voor Europees voetbal, is deze prijs een mooie afsluiting van het seizoen. Nu maar hopen dat dat Europese ticket goed wordt gebruikt.

Wat valt er voor jou als gokker te winnen?

De Nederlandse voetbalclubs nemen maar al te graag de KNVB Beker mee naar huis. En ook voor gokkers valt er genoeg te winnen, mits je de juiste voetbalweddenschap selecteert. De KNVB Beker is een volwaardig onderdeel van het voetbalseizoen. De bookmakers bieden rondom het toernooi dus alle bekende wedopties aan. De ene keer ga je voor een 1x2 weddenschap óf voorspel je de correcte eindstand en de andere keer kies je voor over/under, even/oneven óf zet je geld in op de eerste doelpuntenmaker. En denk je dat er een penalty komt of juist niet? Vrijwel alle grote bookmakers besteden aandacht aan het Nederlandse bekertoernooi. Maar als je de KNVB Beker op de voet volgt en zoveel mogelijk uit het toernooi wilt halen, dan is Toto misschien wel jouw bookmaker. Als hoofdsponsor heeft Toto vaak veel extra’s te bieden rondom het bekertoernooi. Denk aan cashback bonussen, free bets of verhoogde quoteringen. Dit soort extra’s zorgen ervoor dat KNVB Beker zeker een plek verdient op je lijstje met favoriete toernooien.

Het is tijd om live te wedden op de KNVB Beker

Het hoofdtoernooi van de Toto KNVB Beker gaat officieel in september van start. Vanaf dan worden de speelrondes op redelijk vaste momenten in het jaar afgewerkt. Er zijn wedstrijden in oktober/november, december, januari en februari/maart. Dit alles leidt tot de grote finale in de maand mei. Met zes speelrondes te gaan, is het hoofdtoernooi vrij overzichtelijk. Je hoeft dus niet week in week uit het voetbal te volgen om te kunnen wedden op de KNVB Beker. Nog een pluspunt: veel bekerwedstrijden zijn rechtstreeks op tv (bijvoorbeeld via FOX Sports) te volgen. Dat maakt het toernooi erg geschikt voor een live weddenschap. Zo’n live weddenschap begint natuurlijk met een analyse van de statistieken. Hoe goed presteren de clubs momenteel en zijn ze aanvallend sterk of komen ze nauwelijks aan scoren toe? Een goede voorbereiding is belangrijk, maar bij live wedden komt het toch op de wedstrijd zelf aan. Zelfs de best presterende clubs hebben weleens een mindere dag. Gelukkig kun je in alle rust afwachten wat het bekerduel je brengt. Zorg wel dat je op tijd een oordeel vormt, anders zijn die hoge quoteringen echt verdwenen. De bookmakers kijken namelijk gewoon mee en passen de odds gedurende de wedstrijd nog aan.

Het is een kwestie van prioriteiten stellen

Zodra de profclubs hun strijd om de KNVB Beker starten, kun je bij de bookies terecht voor een voetbalweddenschap. Als de ene speelronde voorbij is, mag je alweer inzetten op de volgende. Ook kun je het hele seizoen wedden op de bekerwinnaar. Een vroege weddenschap met wedden op voetbal brengt natuurlijk risico met zich mee. Al zijn de hogere quoteringen zeker interessant. Het is dus een kwestie van het risico afwegen tegen het potentiële winstbedrag. Het maakt overigens weinig uit of je vroeg inzet óf dat je voor een live weddenschap gaat. Zolang je je maar realiseert dat de KNVB Beker een heel ander toernooi is dan het landskampioenschap. Een club die strijd om de landstitel en tegelijkertijd goed presteert in Europa, heeft minder belang bij het winnen van de Beker. Kijk daarom goed waar de prioriteiten van een club liggen. Dit kan zomaar het verschil betekenen tussen winst en verlies.

Verbreed je kennis met deze artikelen

Wedden op Champions League

Wedden op competities
18/06/2017

Wedden op Europa League

Wedden op competities
14/06/2019

Wedden op Bundesliga

Wedden op competities
08/05/2019

Wedden op Eredivisie

Wedden op competities
18/06/2019

De beste Online Bookmakers