Wedden op Beker van België (Croky Cup)

Details
Geplaatst op: 17 jul 2019
In categorie: Wedden op co...
Gelezen: 1899 keer
Dit artikel delen:

Al meer dan 100 jaar spelen voetbalclubs bij onze zuiderburen om de Beker van België. Het bekertoernooi (dat inmiddels door het leven gaat als de Croky Cup) is voor veel teams een mooie kans om een ticket te veroveren voor de Europa League. En natuurlijk biedt het toernooi een mogelijkheid om naast de landstitel nóg een titel te winnen. Nu het Belgische voetbal in de lift zit, komt er ook steeds meer interesse vanuit de gokwereld. Dat geldt zowel voor de Jupiler Pro League als voor de Beker van België. Bookmakers hebben volop aandacht voor de Croky Cup en gokkers verdiepen zich steeds meer in de Belgische spelers en voetbalclubs. Kijk jij graag naar het voetbal bij onze zuiderburen? Het is dan hoog tijd om eens te gaan wedden op de Beker van België. 

Van provinciale teams naar een volwaardig clubtoernooi

In 1908 wordt er in België al een voorzichtige poging gedaan om een bekertoernooi te organiseren. Bij deze eerste editie was er nog geen sprake van bekende clubs als Standard Luik en Club Brugge. De deelnemers aan het bekertoernooi waren provinciale teams, bestaande uit de beste voetballers uit elke regio. West-Vlaanderen wist de eerste bekertitel te winnen, en een jaar later was de eer aan Antwerpen.

Na die eerste twee edities veranderde het bekertoernooi van opzet. Provinciale teams werden vervangen door clubteams, en die nieuwe opzet leverde in 1912 een eerste winnaar op. Het inmiddels verdwenen Racing Club Brussel mocht de beker mee naar huis nemen. Waar veel landen het meteen serieus aanpakten en (met uitzondering van de Tweede Wereldoorlog) jaarlijks een bekertoernooi organiseerden, bleef het in België erg onvoorspelbaar. Pas sinds seizoen 1963/1964 mogen we ons elk jaar verheugen op de vele bekerwedstrijden. Zodra de voorrondes achter de rug zijn en de profclubs instromen in het toernooi, kan de pret beginnen. Want de eerste voetbalweddenschappen komen dan snel online!

Voorspel jij de winnaar van de Croky Cup?

De Beker van België heeft in het verleden al veel bekende winnaars opgeleverd. Club Brugge voert de lijst met meeste bekertitels trots aan. Maar ook RSC Anderlecht, Standard Luik, KRC Genk en KAA Gent presteren vaak goed in het toernooi.

De Croky Cup is een op zichzelf staand toernooi. Als je de Jupiler Pro League volgt, heb je natuurlijk wel een beeld van de clubs en spelers die in vorm zijn. Toch leidt succes in de Jupiler Pro League niet automatisch tot succes in het bekertoernooi. Wie had bijvoorbeeld gedacht dat KV Mechelen in 2019 de Croky Cup zou winnen? De club was na een slecht competitieseizoen (waarbij er zelfs volop speculaties waren over matchfixing) net veroordeeld tot voetbal in de Eerste Klasse B. Als je aan het begin van het seizoen had ingezet op een bekertitel voor KV Mechelen, dan had je dat heel wat winst kunnen maken. Wie wilt wedden op voetbal en wilt gokken op de winnaar van de Croky Cup, moet het toernooi dus echt los zien van de reguliere competitie. Vooral bij een vroege weddenschap is dit van belang. Kijk liever naar het speelschema en naar de kwaliteiten van het team. Zo kom je hopelijk tot een goede voorspelling en levert de ontknoping van de Belgische Beker een mooi geldbedrag op.

De bekerwinnaar gaat Europa in

Elke voetbalclub hoopt natuurlijk om aan het einde van het seizoen Belgische Beker omhoog te mogen houden. Maar die andere prijs is minstens zo belangrijk. De bekerwinnaar plaatst zich namelijk voor de Europa League. Sommige clubs komen via de Jupiler Pro League al aan een plekje in het Europees voetbal. Teams die zich hoogstwaarschijnlijk niet via deze route plaatsen, zijn extra gemotiveerd tijdens de bekerwedstrijden. En dat kan zomaar een paar verrassende duels opleveren. 

Zo verloopt het Belgische bekerseizoen

Vanaf het begin van het bekertoernooi kijken de bookmakers al met een schuin oog naar de mogelijke winnaar. Maar voordat de beker daadwerkelijk wordt overhandigd, moeten de clubs nog heel wat wedstrijden spelen.

De Croky Cup begint elk jaar met de voorrondes. In het hele begin zijn er maar liefst 312 clubs die in theorie kans maken op de bekertitel. Deze clubs komen uit in de vijf hoogste niveaus van het Belgische voetbal, van de Eerste Klasse A tot en met de Derde Klasse Amateurs. De clubs uit de hoogst divisie hoeven zich niet druk te maken over de voorrondes. Zij plaatsen zich automatisch voor het hoofdtoernooi, dat met de zestiende finales begint. Daarbij profiteren de topclubs van een beschermde status bij de loting zodat ze niet tegen elkaar spelen. De kans dat de eventueel overgebleven amateurclubs dan nog een ronde verder komen, is dus erg klein.

Zodra de Beker van België toe is aan het hoofdtoernooi, kan het wedden op voetbal bij de bookmakers beginnen. Bij de zestiende finales, achtste finales en kwartfinales moeten de clubs meteen alles op alles zetten. Na slechts één wedstrijd is het in deze rondes namelijk al gedaan. Na een verloren match is het echt einde toernooi. De halve finales zijn wel verdeeld over een uit- en thuiswedstrijd. Op dat moment kunnen clubs een slechte dag in het toernooi misschien nog rechttrekken. Het wedden op de Croky Cup is in ieder geval een stuk spannender als de grote favoriet met een achterstand aan de return begint. 

Vijf rondes lang wedden op de Beker van België

Voor de amateurclubs begint de strijd om de Croky Cup al middenin de zomer. Het duurt dan nog tot eind september voordat de elftallen uit de Eerste Klasse A aanhaken en ook de bookmakers de Belgische Beker weten te vinden. In het voorjaar is het dan eindelijk bekend welke club de bekertitel binnensleept. Het voordeel van de Croky Cup is dat je niet wekelijks het Belgische voetbal hoeft te volgen. De vijf rondes van het hoofdtoernooi zijn verdeeld over meerdere maanden, dus je hebt genoeg ruimte om daarnaast op andere voetbalcompetities en -toernooien te wedden. Elke speelronde van de Belgische Beker levert weer mooie weddenschappen op. De ene keer ga je voor Both Teams to Score, kies je voor Draw No Bet of verhoog je de quoteringen met een Asian Handicap. Ga je voor extra spanning, dan kun je natuurlijk ook live wedden op de Beker van België.

Eerlijke informatie
Altijd up-to-date
De beste bonussen
Win strategieën