Wedden op competities
12/07/2019 2.313 weergaven

Wedden op Europees Kampioenschap voetbal

Eens in de vier jaar is het weer zover: de strijd om de Europese titel. Vanaf de start van het toernooi leeft heel voetbalminnend Europa mee. Straten zijn versierd, fans zijn kleurrijk uitgedost en er verschijnen tv-schermen in de stad als het nationale elftal moet spelen… en dit allemaal om ervoor te zorgen ‘hun elftal’ zich gesteund voelt in de strijd om het Europees kampioenschap binnen te halen.

Het EK voetbal: perfect voor een weddenschap

Gaat Frankrijk of Spanje weer eens met de titel naar huis of krijgen we een verrassende winnaar? Misschien lukt het Nederland wel om Europees kampioen te worden. Er zijn 24 landen die zich kwalificeren voor het eindtoernooi, en in theorie kunnen ze allemaal voor die finale en het kampioenschap gaan. Maar jij als voetbalfan en -gokker weet natuurlijk wel beter. Want voordat het EK voetbal begint, verdiep jij je al in ieders kansen. Je weet welke landen genoeg voetbalkwaliteiten hebben om voor de titel te gaan. En uiteraard analyseer je de speelstijl zodat je weet of een team ook tot scoren komt als de tegenstander voornamelijk inzet op een sterke defensie. Toch hoef je echt geen diepgravend onderzoek te doen om te kunnen wedden op het EK voetbal. Als er een match tussen twee grote voetballanden op het programma staat, dan heb je ongetwijfeld snel een winnaar ingevuld op je wedbriefje. Wil je eens iets anders dan wedden op de winnaar? De bookmakers hebben nog veel meer interessante EK-weddenschappen om uit te kiezen.

Sinds 1960 is er de strijd om die felbegeerde titel

Het Europees kampioenschap voetbal is het paradepaardje van de UEFA. De voetbalbond houdt dan ook streng toezicht tijdens het toernooi en de vele kwalificatiewedstrijden die eraan vooraf gaan. En dat doet de UEFA al sinds het EK voor het eerst van start ging. Voor veel voetbalfans lijkt het alsof het EK voetbal al sinds mensenheugenis wordt gespeeld. Je bent nu eenmaal gewend dat het toernooi elke vier jaar weer op de voetbalkalender staat. Maar vergis je niet, want het Europees kampioenschap voetbal wordt pas gespeeld sinds 1960. Het plan voor zo’n Europees toernooi was er overigens al jaren. In 1927 sprak de Franse voetbalgrootheid Henri Delaunay als eerste een duidelijke wens uit voor een Europees toernooi voor landenteams. Ruim 30 jaar later was het dan eindelijk zover en sindsdien kunnen we elke vier jaar genieten van mooi voetbal, spannende duels en verrassende winnaars.  

Grote kampioenen en verrassende winnaars

Als er één continent is waar voetbal populair is, dan is het Europa wel. Tijdens het EK zien we dan ook een aantal van de sterkste voetballanden ter wereld in actie. Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal en Nederland: deze landen wisten in het verleden allemaal de Europese titel te winnen. Daarnaast zijn er een paar verrassende kampioenen geweest. Wat te denken van Denemarken, dat in 1992 tot ieders verbazing Europees kampioen werd? De media sprak al van een ‘campingelftal’, aanzien veel voetballers terug moesten komen van vakantie om in te vallen voor het door oorlog verscheurde Joegoslavië. Het elftal begon zonder enige voorbereiding aan het toernooi. Als je toen geld had ingezet op een titel voor Denemarken, dan had je in één klap een mooi winstbedrag binnengehaald. Twaalf jaar later, in 2004, zaten de bookies er weer compleet naast. Niemand zag aankomen dat Griekenland het EK zou winnen. Maar de Grieken wisten landen als Frankrijk, Tsjechië en zelfs Portugal te verslaan. De beker ging mee naar Griekenland, net als een groot bedrag aan prijzengeld. Wie gaat wedden op voetbal en op dit soort verrassende kampioenen, profiteert van extreem hoge quoteringen. Al is de kans natuurlijk klein dat je voorspelling uitkomt. Want denk je echt dat Griekenland en Denemarken deze stunt nog een keer kunnen herhalen?

Voorspel de kampioen of de topscorer van het EK

Veel voetbalfans leven echt toe naar het EK. Bookmakers spelen hier handig op in en zetten al in een vroeg stadium weddenschappen online. Zodra het ene Europese kampioenschap is afgelopen, kun je alweer gaan wedden op de volgende kampioen. Het is moeilijk te voorspellen of een elftal over twee of drie jaar alles in huis heeft om Europees kampioen te worden. Het is een grote gok, maar de bookmaker compenseert dat met hoge quoteringen. Het kan dus interessant zijn om hierop in te zetten voordat het toernooi begint. Eén voordeel: sinds 2016 zijn er 24 landen die zich plaatsen voor het eindtoernooi, terwijl het aantal daarvoor op 16 stond. De kans is dus kleiner geworden dat ‘jouw kampioen’ strandt in de kwalificatierondes en de weddenschap bij voorbaat al kansloos is. Wedden op de Europees kampioen kan zowel voor als tijdens het toernooi. Je mag zelfs nog inzetten als de finalisten bekend zijn. Die hoge quoteringen zijn tegen die tijd wel flink bijgesteld. Als je toch geld inzet op de kampioen, kijk dan meteen naar de mogelijke topscorer van het toernooi. Ieder land heeft zijn eigen voetbalhelden, en dat zijn vooral de spelers die weten te scoren. Niet zo gek dus dat hier bij de bookmaker volop aandacht voor is. Wedden op de topscorer vraagt om een heel eigen tactiek. Er zijn namelijk heel wat voetballers die veel scoren en die het zomaar tot topscorer van het toernooi kunnen schoppen. Het is daarom essentieel dat je niet alleen daar de kwaliteiten van de speler kijkt. Het speelschema is minstens zo belangrijk. Die ene goede spits gaat simpelweg geen topscorer worden als zijn elftal in de kwartfinale uit het toernooi ligt. Vraag je dus af welke landen ver komen, en pas dan kun je de mogelijke topscorer aanwijzen. Als je klakkeloos inzet op één van de grote namen uit de voetbalwereld, dan ga je deze weddenschap hoogstwaarschijnlijk verliezen.

Van de kwalificatie door naar de groepsfase

Voordat het EK van start gaat, moeten de elftallen nog een lange (soms zware) weg afleggen. De 55 landen die zijn aangesloten bij de UEFA moeten zich namelijk eerst zien te kwalificeren. De kwalificatiewedstrijden zijn niet altijd even interessant, maar ze zijn wel belangrijk. Gelukkig kun je wat meer spanning in het EK kwalificatietoernooi brengen door af en toe te wedden. De bookmakers volgen het EK van begin tot eind, en de voorrondes horen daar dus gewoon bij. Of de kwalificaties nu volgt of niet, als voetbalfan ben je er sowieso bij als het EK eenmaal begint. Een maand lang staat Europa in het teken van het voetbalkampioenschap. Je hebt dan heel wat tijd voor een weddenschap. Populaire opties zoals de 1x2 weddenschap, over/under weddenschap, Both Teams to Score, Draw No Bet, even/oneven weddenschap, handicap-weddenschap of het wedden op de eerste doelpuntenmaker: het kan allemaal. In de groepsfase staat je daarnaast nog een andere uitdaging te wachten. Want weet jij te voorspellen welke landen doorstoten naar de knock-outfase en voor welke landen het toernooi ophoudt? De groepsfase wordt met deze weddenschap meteen een stuk spannender.

(Live) wedden op de spannende knock-outfase

Sinds 2016 beginnen 24 voetballanden aan het hoofdtoernooi. Na de groepsfase zijn er nog 16 landen over, en zij maken zich op voor de knock-outfase. In deze fase kan een mindere dag meteen fataal zijn. Een verloren wedstrijd betekent meteen einde toernooi. De knock-outfase komt via de achtste finales, kwartfinales en halve finales uiteindelijk uit bij de grote EK-finale. Onderweg sneuvelen veel favorieten, en ook gokkers zien veel van hun weddenschappen verloren gaan. Het is aan jou om de teams goed te analyseren zodat je goed voorbereid begint aan de wedstrijden in de knock-outfase. Europa heeft veel grote voetballanden, en daarvan kan er maar één kampioen worden. In de knock-outfase komen er steeds meer interessante ontmoetingen en moeten steeds meer favorieten naar huis. Het valt niet mee om te voorspellen wie de kraker tussen Frankrijk en Spanje gaat winnen. Bij dit soort EK-wedstrijden is een live weddenschap daarom een goede optie. Live wedden geeft je kans om even rustig af te tasten. Gaan de Spanjaarden direct volop richting doel of zijn het juist de Fransen die indruk maken? Je zit waarschijnlijk toch voor de tv om zo’n spannende match van begin tot eind te volgen. Wat is er dan beter dan live te wedden op deze EK-wedstrijd?

Maak je klaar om te gaan wedden op het EK

Wedden op voetbal en het EK voetbal vraagt om wat voorbereiding. Vooral de vraag of een elftal in vorm is, is een belangrijkste. Zeker de topspelers kunnen het verschil maken, maar dan moeten ze wel lekker in het toernooi zitten. Kijk dus naar de prestaties van de afgelopen tijd. De reguliere clubwedstrijden zijn een goede aanwijzing of een speler in vorm is. Tijdens het EK moet je ook niet vergeten om op de minder aantrekkelijke wedstrijden te wedden. Het maakt je misschien weinig uit of Oostenrijk of Roemenië wint, en waarschijnlijk is zo’n soort duel ook niet het meest interessant. Toch kan een goede analyse van de elftallen tot een hoge winst leiden. Het maakt de wedstrijd in ieder geval spannend. Elk continent heeft zijn eigen voetbalkampioenschap. Staat er even geen EK (of WK) op het programma? Verdiep je dan ook eens in de Afrika Cup, de Copa América of de Asian Cup. Deze toernooien zijn soms net zo spannend als het EK en dus net zo geschikt voor een mooie weddenschap.

Verbreed je kennis met deze artikelen

Wedden op Champions League

Wedden op competities
18/06/2017

Wedden op Europa League

Wedden op competities
14/06/2019

Wedden op Bundesliga

Wedden op competities
08/05/2019

Wedden op Eredivisie

Wedden op competities
18/06/2019
Eerlijke informatie

Eerlijke informatie

Wij hechten veel waarde aan eerlijkheid en transparantie.

Altijd up-to-date

Altijd up-to-date

Wij brengen je dagelijks de beste wedtips en het laatste nieuws.

Nederlandse bookmakers

Nederlandse bookmakers

Bij ons alleen bookmakers met officiële licentie voor Nederland.

Win strategieën

Win strategieën

Win door het toepassen van de beste strategieën via onze site!