Algemeen
23/04/2022 4.652 weergaven

Waarom verliezen eigenlijk een zege is

De essentie van online voetbalgokken is helder. Je wilt weddenschappen winnen en zo veel mogelijk geld verdienen met datgene waar jij zo goed in bent. Alleen… ben je echt zo goed als je denkt? Oftewel, haal je wel het maximale uit je voetbalweddenschappen of is er stiekem nog veel ruimte voor verbetering? Het lijkt misschien een enorme tegenstelling, maar weddenschappen verliezen is eigenlijk een grote zege. Dus omarm het moment waarop je je inzet weer eens kwijtraakt, want dit verlies kan op de langere termijn een zeer positief effect hebben. Al moet je er wel voor werken…

Vergeet de korte termijn en laat je leiden door de langere termijn

Het is heel aantrekkelijk om je alleen op de korte termijn te focussen als je gaat wedden op voetbal. Logisch, want de gokwereld is daar ook volledig op ingericht. Het is een wereld van snelle weddenschappen en snelle beloningen. Voor je het weet, is die wedstrijd alweer afgelopen en weet je of je wint of verliest. Zelfs die financiële beloning verschijnt binnen een paar minuten na het eindsignaal in je spelersaccount. Je kunt op naar de volgende voorspelling!
 
Verliezen van een weddenschap

Bijna als vanzelf hop je van weddenschap naar weddenschap bij de bookmaker en vier je die mooie successen die je onderweg beleeft. De verloren bets wil je graag zo snel mogelijk vergeten. En aangezien er op het platform van de bookmaker 24/7 nieuwe weddenschappen voor je klaarstaan, is het echt niet zo lastig om die verliezen snel uit je hoofd te zetten. Herken je jezelf hierin? Dan ben je typisch zo’n voetbalwedder die zich op de korte termijn richt. Die aanpak kun je beter loslaten! Met de focus op de langere termijn blijf je jezelf namelijk ontwikkelen waardoor je nóg meer uit je voetbalweddenschappen haalt. Op dat moment blijken verloren bets opeens ook heel waardevol.

Heb je altijd gelijk als je een weddenschap wint?

We denken vaak in winst of verlies. Als je een weddenschap wint, denkt je brein automatisch dat je een enorm goede voorspelling hebt gedaan. Verlies je de inzet, dan voel je diep vanbinnen toch die teleurstelling omdat je iets over het hoofd hebt gezien. Maar winnen en verliezen is echt niet zo zwart/wit als het nu lijkt.

Op de vraag ‘heb je altijd gelijk als je een weddenschap wint?’ is er maar één duidelijk antwoord mogelijk: nee. Het eindresultaat is waar je op hoopte, maar dat betekent niet dat je die overwinning te danken hebt aan een fantastische analyse. Je kunt een match zelfs totaal verkeerd inschatten en toch nog winnen. Een domme fout van de keeper, een overtreding met verstrekkende gevolgen of een complete toevalstreffer als goal, terwijl de ploeg tot dan toe helemaal niets had in te brengen… het kan er zomaar voor zorgen dat je je weddenschap wint. Andersom kan het natuurlijk ook. Je kunt volledig pech hebben met een late goal of een onterechte penalty. In de basis had je misschien gelijk met je voorspelling, maar de pechfactor gooit roet in het eten.

Geluk en pech zijn belangrijke factoren in het voetbalgokken

De formule succes = talent + geluk is veelzeggend. Geluk is nu eenmaal een belangrijke factor in het online voetbalwedden, want het is en blijft een spelletje waarin er onverwachte dingen kunnen gebeuren. Op de factor geluk heb je geen enkele invloed. Je moet dus accepteren dat je weddenschappen geheel onterecht verliest.

Om het maximale uit je voetbalweddenschappen te halen, moet je je concentreren op datgene waar je wél invloed op hebt. Je moet alles uit je talent halen, en dat betekent dat je continu moet kijken waar je vermijdbare fouten maakt en wat er dus beter kan. Hiervoor is het cruciaal dat je onderscheid maakt tussen weddenschappen die je verliest door pure pech en weddenschappen waarbij je zelf een verkeerde inschatting hebt gemaakt. Alleen met die laatste categorie kun je je prestaties verbeteren en voor een hogere winst zorgen.

Durf jij toe te geven dat je verloor door een verkeerde inschatting?

Het is heel verleidelijk om jezelf alle credits te geven wanneer je voorspelling uitkomt. Maar het is minstens zo verleidelijk om die verloren weddenschappen toe te schrijven aan pure pech en je focus snel te verleggen naar die volgende bet. Toch is het zaak om toe te geven dat je fout zat zodat je weer vooruit kunt kijken. Gelukkig zijn er genoeg statistieken die laten zien dat verliezen er echt bij hoort als je bij een bookmaker wedt.

Er is inmiddels heel wat onderzoek gedaan naar online voetbalwedden. Die onderzoeken hebben ons een paar verhelderende percentages opgeleverd. Gemiddeld genomen mag je al tevreden zijn als je zo’n 53-55% van je weddenschappen wint. Dat klinkt weinig, maar zelfs de beste gokkers verliezen ongeveer 40% van hun weddenschappen. Zoals je nu weet, is dat verlies niet altijd het gevolg van een verkeerde inschatting. Maar het is ook lang niet altijd een kwestie van pure pech. Je moet de hand dus in eigen boezem steken als je iets wilt verbeteren.

Het begint met het selecteren van de juiste bets

De eerste stap op weg naar succes is accepteren dat je niet alles wint en dat je ook niet de allerbeste voetbalwedder ter wereld bent. Realiseer je dat er (los van pech of geluk) ruimte is voor verbetering en dat jij actief op zoek moet naar die verbeterruimte. Vertrouwen op je talent, kennis en intuïtie is gewoon niet genoeg. Als je eenmaal toe durft te geven dat je dingen verkeerd doet, kan het echte werk beginnen.

Om te begrijpen waar je zwaktes liggen, moet je eerst kijken of het verlies komt door een fout van jezelf óf dat het pure pech was. Een belangrijk onderdeel, want die weddenschappen met een enorme pechfactor kun je meteen opzij schuiven. Daar valt niets aan te veranderen, dus daar hoef je ook niet over na te denken. De gewonnen weddenschappen zijn net zo goed overbodig. Het is veel lastiger om tussen deze (hopelijk grote) batch met weddenschappen op zoek te gaan naar díe overwinningen die je puur op geluk hebt gewonnen. Je bent toch wat euforisch over die mooie zege waardoor je wel heel sterk in je schoenen moet staan om op dat moment die kritische blik op te zetten.
 
Weddenschap verloren

Deze lessen kun je leren van je verloren weddenschappen

Iedere voetbalwedder maakt fouten die te voorkomen zijn. Richt je je puur op de korte termijn, dan zal er nooit iets veranderen. Je leeft van weddenschap naar weddenschap en je kunt alleen maar hopen dat jouw analyse van de statistieken dit keer wél de winst oplevert. Wil je het maximale uit jezelf halen en ben je bereid om daar tijd in te investeren? Dan ligt je focus vanaf nu op de langere termijn en neem je elke verloren weddenschap wat beter onder de loep zodat je in de toekomst fouten kunt voorkomen.

Eén verloren weddenschap vertelt je nog weinig. Zelfs met tien of twintig verloren bets heb je eigenlijk te weinig informatie om echt goede conclusies te trekken. Je zoekt namelijk naar patronen en je bent vaak heel wat verliezen verder voordat je zo’n patroon herkent. Om een patroon te ontdekken, moet je met open vizier aan het analyseren gaan. Laat je leiden door de feiten en zoek kritisch naar het element (of de elementen) waardoor je verloren hebt. Misschien begin je na een lange reeks verloren weddenschappen in te zien dat je te veel waarde hecht aan het thuisvoordeel. Of wellicht kom je erachter dat je bij je live weddenschap meestal te vroeg geld inzet en dat je beter wat meer geduld kunt tonen. Of wat te denken van dat Martingale systeem dat voor jou meer slecht dan goed doet?

Het belangrijkste is dat je zonder vooroordelen aan het analyseren slaat. We zijn nu eenmaal geneigd om op zoek te gaan naar gegevens die onze eigen vooroordelen bevestigen (confirmation bias genaamd), ook al zit het probleem eigenlijk ergens anders. Hou dat in je achterhoofd als je je verloren bets analyseert. Alleen zo kom je tot de juiste conclusies en kun je je wedstrategie optimaliseren.

Omarm je verliezen en zie ze als een zege

Je baalt als je weer eens een weddenschap verlies. Dat mag ook, maar bedenk je tegelijkertijd dat dit een mooie kans is om bij te leren. Als je die verloren bets zo snel mogelijk weer vergeet, zal je er nooit iets positiefs uithalen. Zie ze daarom als een zege en gebruik ze om het beste uit je weddenschappen te halen. Als je kritisch naar je verloren weddenschappen kijkt, leer je al snel belangrijke lessen. Je ontdekt waar je zwaktes liggen, dus je weet ook waar je aan moet werken en waar je extra goed op moet letten. Op de langere termijn is dat alleen maar gunstig voor je bankroll. Alle fouten die je kunt voorkomen, filter je er namelijk één voor één uit.

Verbreed je kennis met deze artikelen

De beste Online Bookmakers